Terrassa

Un estiu lluny del desert

Gairebé una desena d’infants provinents dels poblats de refugiats d’Algèria han arribat a Terrassa per passar-hi l’estiu

Els infants sahrauís que estaran fins al setembre a la ciutat

Després de l’aturada forçada per la pandèmia, aquest juliol s’ha tornat a posar en marxa “Vacances en pau”, un programa solidari que acull nens i nenes del Sàhara a Terrassa. Nou infants han arribat aquesta setmana amb les seves famílies d’acollida i s’hi estaran fins a la primera setmana de setembre.

L’associació Terrassaharaui va engegar el projecte de “Vacances en pau” l’any 1999 amb l’objectiu d’acollir nens i nenes d’entre 8 i 12 anys que viuen a campaments de refugiats a Tinduf, Algèria. Des de llavors, gairebé una desena d’infants viatgen cada any a Terrassa, on es refugien de la calor extrema del Sàhara, que pot arribar als 50 graus a l’estiu, reben atenció mèdica i passen dos mesos de vacances.

Albert Mora, president de Terrassaharaui, tenia dubtes sobre l’èxit del projecte aquest any: “Pensàvem que, com que moltes famílies han acollit nens refugiats de la guerra d’Ucraïna, hi hauria baixada de voluntaris”, assegura. Tot i això, el balanç és positiu, ja que ha augmentat el nombre d’infants acollits i moltes famílies noves s’han sumat al projecte.
Mora explica que el nombre de nens ha passat de set a nou en tres anys i que“de les nou famílies d’acollida, n’hi ha set que participen per primera vegada, n’estem molt contents”.

L’Ariadna és una de les persones que acull una nena sahrauí per primera vegada. Malgrat això, no és la primera vegada que acull un infant a casa: “Vaig tenir un nen ucraïnès a casa quan hi va haver el desastre de Txernòbil i des de llavors tenia ganes de tornar-hi”. L’experiència a casa de l’Ariadna està sent molt positiva, ja que creu que “és un aprenentatge per tots, és un ‘win-win’ d’intercanvi cultural”.

Per a Albert Mora, el projecte és una “experiència educativa a dues bandes”. I és que moltes de les famílies d’acollida són pares i mares. “Els nens que viuen a Terrassa tot l’any aprenen sobre altres realitats, es relacionen amb nens que estan tenint infanteses molt diferents”, explica. A la vegada, els infants de Tinduf es sorprenen de petites coses que nosaltres donem per assegurades. “Com que als seus pobles ja coneixen el projecte saben què trobaran, però el que els il·lusiona més és anar a la piscina”, assegura l’Ariadna sobre la nena que passarà l’estiu a casa seva.

Tot i l’experiència grata, l’arribada dels nens del projecte va trobar algun impediment. El grup havia d’arribar a principis de juliol i s’ha endarrerit més de dues setmanes. Per tal d’arribar al país i tenir accés als serveis sanitaris, el projecte ha de tenir el permís del govern a través del BOE, publicació que es va endarrerir.

Mora responsabilitza el govern espanyol d’aquest problema, ja que creu que “el posicionament del president de l’executiu espanyol a favor del Marroc ha empitjorat la relació amb Algèria, que és d’on venen els nens”. El responsable de l’organització considera que la intervenció del govern era “totalment innecessària” i que “no es parla prou del conflicte que hi ha al Sàhara des de fa més de 40 anys”.

Un estiu lluny del desert
To Top