Els problemes són diferents a un costat i un altre de l’avinguda de l’Abat Marcet, però en tots dos àmbits condeixen queixes i propostes, suggeriments i cansaments. La carretera de Rellinars a penes ha estat objecte de reformes en dècades i per a molts ja va sent hora d’emprendre-les. L’associació de veïns de Pere Parres és l’entitat més activa en aquest moviment per la transformació d’una de les vies més importants de Terrassa i demana un procés participatiu per dissenyar una nova carretera de Rellinars. Per això ha aportat un esbós des del qual partir. La proposta inclou la conversió de la carretera en una via de sentit únic en el tram que correspon a aquest sector.
“La velocitat a la qual baixen molts vehicles en aquest tram és exagerada. L’Ajuntament hauria de fer alguna cosa”, indica María, una veïna de la zona, en al·lusió al tram de la carretera al costat de l’encreuament amb el carrer de Catalunya, a Sant Pere. La carretera de Rellinars abasta tres barris: Poble Nou-Zona Esportiva en el seu extrem nord, per sobre de l’avinguda de l’Abat Marcet, i Pere Parres i Sant Pere en el sud, per sota de l’avinguda. A més, la via fa de frontera entre aquests dos barris.
L’associació de veïns de Poble Nou-Zona Esportiva es manté amb una comissió després de la dimissió de l’anterior junta directiva, per la qual cosa, embardissada en aquesta tasca de recuperació de l’entitat, no ha disposat de molt de temps ni energies per abordar determinats temes, però té la carretera de Rellinars entre els seus objectes d’atenció preferent per a un futur immediat. “És una actuació interessant. Secundarem totes les propostes que es formalitzin per millorar-la”, diu Cesáreo Avellaneda, membre de l’associació i responsable d’Urbanisme.
Avellaneda posa l’accent en les altes velocitats a la qual circulen molts vehicles en el tram de Poble Nou, en part afavorides per l’orografia. De totes maneres, adverteix, les possibilitats de reforma de la carretera de Rellinars dependran de l’obertura de l’avinguda de les Arts, ja urbanitzada però encara tancada al trànsit. Per a Poble Nou-Zona Esportiva, la carretera de Rellinars és, alhora, “cicatriu i nexe d’unió entre dues parts del barri”, i cada 200 metres la seva funció és diferent, assenyala Avellaneda. Per a Pere Parres constitueix la frontera amb el barri de Sant Pere.
L’associació veïnal de Pere Parres sembla tenir-ho molt clar i ha col·locat la proposta d’acció sobre la carretera entre les seves prioritats en el llistat de demandes a l’Ajuntament. Per a l’entitat, el principal problema que explica els retards a actuar en aquesta via radica en el fet que l’Ajuntament “juga amb l’assumpte de la propietat” de la via per posar-se de perfil “i esperar que ho arrangi el titular i després li cedeixi l’obra”. No obstant això, un portaveu veïnal subratlla que les intervencions reclamades corresponen al tram urbà, i no a l’interurbà, per la qual cosa el consistori terrassenc hauria de posar-se a la feina com més aviat millor i afrontar els projectes que es considerin necessaris sense esperar al fet que altres administracions facin el primer pas.
Pere Parres sol·licita un procés participatiu, obert a entitats i ciutadans, per establir les bases d’una nova carretera de Rellinars, però en el seu cas el procés no partiria de zero: ja ha esbossat algunes línies d’actuació possibles. La primera, i més rellevant: proposa que la carretera sigui d’un sol sentit descendent, entre l’avinguda de l’Abat Marcet i el passeig del Vint-i-dos de Juliol, en direcció a aquest passeig. D’aquesta manera, subratlla, es podrien ampliar les voreres.
La fisonomia de la zona, en el tram de Pere Parres i Sant Pere, experimentaria una profunda renovació d’acordar-se un projecte com aquest, i segurament se suprimiria espai d’estacionament, però l’entitat veïnal deixa clar que aquest suggeriment és només un punt de partida subjecte a discussions i alternatives; una seria el possible condicionament d’àrees d’estacionament exprés, de 30 minuts, “per no perjudicar els comerços”.
Aparcament
Tot i que la tendència dels últims anys és impulsar la circulació de bicicletes pel mig de la calçada, l’associació planteja també la possibilitat de crear un carril bici. “Podríem partir d’aquesta proposta inicial per impulsar un procés participatiu que inclogui, per descomptat, a comerciants”. El portaveu veïnal argumenta que la creació de zones d’aparcament exprés, si respon a determinats objectius estratègics i es col·loca en forma de ziga-zaga, podria convertir-se en un element dissuasiu de la velocitat, motiu de moltes queixes en el sector.
“L’encreuament amb el carrer de la Salut és molt problemàtic. Té forma d’angle agut i els conductors que s’incorporen a la carretera tenen poca visibilitat. Hi ha cops i frenades brusques pràcticament cada dia”, indica Andrés Giménez, propietari del bar Els Caus, de Poble Nou. A l’altra banda, al sector de Pere Parres, Miguel Cornejo, encarregat de l’establiment Decomar, assenyala que el trànsit “ha augmentat molt en els darrers anys i molts vehicles passen a gran velocitat. A la cantonada amb el carrer de Monturiol hi ha molts esglais. És necessària la instal·lació d’elements com els passos elevats”.
Alguns problemes
A la cantonada amb el carrer de Monturiol hi ha una petita plaça. Els camions de la brossa yenen problemes per accedir-hi i la visibilitat és deficient per als conductors que s’hi incorporen a la carretera, obligats a aturarse en un senyal d’stop. La cruïlla amb el carrer de la Salut és una de les més conflictives en la circulació a la carretera al seu pas per Poble Nou-Zona Esportiva, segons denuncien veïns del barri. La intersecció de la carretera amb el carrer d’Amadeu de Savoia té una singularitat: allà s’obre un vial paral·lel a la carretera, en sentit Vint-i-dos de Juliol, i la incorporació a la via és complicada. Un altre greuge és el de l’enllumenat. “És una carretera, però en el tram urbà no pot tenir enllumenat de carretera”, diu l’associació de Pere Parres. La de Sant Pere també es queixa de llum insuficient a les nits.
Reacció municipal
L’Ajuntament de Terrassa afirma que ha recollit les propostes veïnals de millora a través del Consell Municipal del Districte 5. I assegura que les treballarà i reclamarà a la Generalitat, que és qui té la titularitat, “que faci les actuacions necessàries”.
Andrés Giménez, propietari del bar Els Caus
“El trànsit en aquesta carretera ha anat a pitjor amb el pas dels anys. Suporta molta circulació i les places d’estacionament són escasses. El risc d’accidents ha augmentat. Necessitem un canvi. Crec que s’haurien de fer estudis sobre la carretera per transformar-la”.
Miguel Cornejo, encarregat de l’establiment Decomar
“Tenim un greu problema de falta d’aparcament. A nosaltres, per exemple, ens van reduir la zona de càrrega i descàrrega per col·locar una plaça més de zona blava. A vegades, una furgoneta estaciona aquí i aquí es passa tot el dia, la qual cosa impedeix que puguem usar la zona”.
David Chaves, treballador de la ferreteria Ferrymas
“És complicat aparcar aquí i la situació es va complicar quan ens van posar una pilona en la vorera. Abans d’això, alguns clients aparcaven un moment damunt de la vorera, entraven, compraven i sortien”.