L’Ajuntament té via lliure per a instar la Generalitat a l’expropiació del Vapor Ros, el complex industrial situat a la cèntrica illa delimitada pels carrers del Portal Nou, de l’Església, de la Font Vella, del Racó i Puignovell. El govern municipal ha tirat endavant el dictamen amb l’únic vot favorable de Junts per Terrassa. PSC i Ciutadans han votat en contra.
Formalment, el ple ha aprovat el text refós de la modificació puntual del POUM en l’àmbit del Vapor Ros. En aquest expedient, la Comissió d’Urbanisme de Barcelona demanava a l’Ajuntament que provés la viabilitat econòmica del complex, després que el juliol de 2020 l’Ajuntament blindés el vapor a l’especulació immobiliària, excloent la possibilitat d’acollir habitatges i destinant el conjunt a equipaments i usos terciaris.
L’administració respon a la Generalitat instant a l’expropiació. De fet, el que fa l’Ajuntament és justificar la viabilitat econòmica del conjunt assegurant la compra via expropiació. L’operació, segons s’ha informat avui al ple, coincidirà amb la venda a la Generalitat d’un immoble al sector de l’AEG, i per això l’administració autonòmica abonarà 4 milions d’euros.
Carles Caballero, regidor d’Urbanisme, ha defensat que l’expropiació “és la culminació del compromís amb la Plataforma en Defensa del Vapor Ros i amb el conjunt de les activitats existents al vapor”. Ha recordat que el tràmit era un compromís de mandat i ha defensat “el benefici que té per la ciutat que la propietat del Vapor Ros passi a l’Ajuntament de Terrassa”.
Junts ha acompanyat a govern en aquesta decisió perquè “en aquest tema val la pena que tots ens hi posem“.
El PSC està a favor de la transformació del Vapor Ros, però “no compartim el model- ha dit Marc Armengol, portaveu adjunt del grup municipal-. És monotemàtic, amb un sòl ús, en contra de la misticitat d’usos que apliquen a sectors com Segle XX i que aquí neguen”. Els socialistes creuen que la proposta del govern sobre el Vapor Ros “va contra la descentralització d’equipaments” i és inviable econòmicament. “Costarà entre 15 i 20 milions. La Diputació no veu el projecte, la Generalitat no vol el vapor. Si algun dia la ciutat té aquests diners, prioritzarà repartir-los als barris i no concentrar-los a un punt del centre”.
En el mateix sentit s’ha expressat Ciutadans, que ha formulat dues preguntes a l’executiu: “Quin benefici té per la ciutat que la propietat passi de la Generalitat a l’Ajuntament?” i “la Generalitat ha invertit 1 milió en restaurar el vapor. Si l’expropiació es pot perllongar durant 6 anys, qui pagarà les obres que calgui fer?”.