“La solitud no volguda és un determinant social que impacta considerablement sobre la salut, i des de la pandèmia tenim dades que corroboren que ha aflorat. Té el mateix impacte sobre la salut que fumar-te quinze cigarretes al dia. És un dels reptes que volem combatre, així com el de connectar la gent gran amb les noves tecnologies”, ha declarat Maite Garolera, responsable del Grup de Recerca Cervell, Cognició i Conducta del Consorci Sanitari de Terrassa. Per abordar aquesta problemàtica va néixer T’activa-Terrassa Activa i Saludable, el projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) liderat pel CST i coordinat per l’Ajuntament de Terrassa, que ha rebut el finançament dels fons FEDER de la Unió Europea i pretén ajudar a les persones que se senten soles.
Aquest dilluns s’ha presentat al CAP Est l’aplicació que ho farà possible. A través de la seva interfície personalitzable monitorarà la solitud de cada usuari i els proposarà activitats que podran fer al seu districte i al conjunt de la ciutat. L’app, que duu el nom “T’activa-casal a casa”, s’enfocarà primerament a les persones del districte 2, dels barris de Montserrat-Torre Sana, Vilardell i Ca n’Anglada, que estiguin adscrites al CAP Est, tinguin més de 50 anys i disposin de smartphone.
L’objectiu és, després de provar-ho amb usuaris del districte 2, expandir l’aplicació a altres districtes i també municipis. Després d’un seguit d’entrevistes, els professionals del CAP Est han seleccionat 30 persones del districte 2 que participaran en la prova pilot. Començarà al setembre i durarà fins al novembre, però aquest dilluns els primers voluntaris ja se l’han descarregat. “Tinc moltes ganes de provar-la i de conèixer gent i les activitats del barri”, ha expressat la Maria Ángeles Sánchez, de 72 anys.
“Som un Cap que sempre s’ha apropat a la comunitat. Amb aquesta col·laboració publicoprivada els oferim una proposta innovadora”, ha afirmat Anna Vilalta, sotsdirectora del CAP-Est. “Aquest projecte encaixa amb l’estratègia de ciutat”, ha declarat Beatriz García, Responsable de Projectes d’Innovació del Servei d’Innovació de l’Ajuntament. La idea és finançada pels fons FEDER de la Unió Europea, que demanaven un projecte col·laboratiu que potenciés una línia pionera de cada ciutat.“Terrassa tenia moltes opcions, però una ben alta a la llista i que ha donat bon resultat és la salut”, ha afegit García. En aquest sentit, de cara als pròxims fons FEDER del 2023, probablement la salut tornarà a ser el camp escollit per a desenvolupar el pròxim projecte.
Com funciona l’app
L’aplicació, que es prescriurà en un futur des dels centres de salut i es podrà baixar des del Play Store o App Store, tant per usuaris d’Iphone com d’Android, demanarà crear un usuari amb contrasenya. A continuació, preguntarà cada vegada quin és el seu grau de solitud, pas que servirà als professionals sanitaris per monitorar el seu benestar. Cadascú podrà explorar el panell d’activitats que li proposarà l’app, seleccionar si li interessa o no -així l’app personalitzà les activitats- o si ja s’ha inscrit a l’activitat. Cada usuari podrà veure quantes persones estan inscrites i comentar les activitats a través d’un fòrum i un servei de missatgeria privat. Alhora hi haurà un canal de salut on els usuaris podran trobar consells de vida saludable amb vídeos interactius.
L’aplicació que va néixer d’un concurs d’idees de la ciutadania
Després de la celebració d’un concurs d’idees “T’activa Lliga Tecnològica 2.0” en el que van participar 21 equips i la ciutadania es va implicar amb més de 3.000 vots, es va seleccionar un equip guanyador (Terrassadebutxaca) que va presentar una proposta tecnològica innovadora. Es tracta de l’app presentada, desenvolupada per alterAid, l’empresa spin-off de l’UPC.