L’equip de govern recorre a una figura extraordinària del Reglament Orgànic Municipal (ROM) i porta al ple de demà dijous una esmena de substitució a una proposta del PSC, que demana a l’executiu municipal que complementi fins al 50% la reducció del preu del transport públic anunciada per Pedro Sánchez. “La notícia és positiva, valorem la iniciativa del Govern central -ha dit la tinenta d’alcalde Lluïsa Melgares aquest matí, en la roda de premsa prèvia al ple de demà-. Però Sánchez ha anunciat un 50% de descompte i als Ajuntaments només arribarà un 30%. Encara no està clar qui abonarà el 20% restant, per això demanem als socialistes que retirin l’esmena fins al juliol, quan s’hi hauran aclarit dubtes”.
Tot apunta que el Govern central concretarà a mitjans de juliol els requisits per a l’aplicació del descompte. Els municipis estan pressionant perquè no se’ls obligui a posar diners per a garantir la bonificació. El descompte del 50% en el transport públic anunciat per Pedro Sánchez s’aplicaria entre els mesos de setembre i desembre. La mesura vol funcionar com a estímul a l’ús del bus, el metro i el tren, i com a palanca per recuperar els usuaris perduts durant la pandèmia. En el cas de les autonomies i els ajuntaments, l’aportació estatal arriba al 30%.
Lluïsa Melgares ha recordat que l‘Ajuntament de Terrassa aporta anualment 11 milions d’euros al servei del bus. Els bitllets dels usuaris i els abonaments sumen 5 milions cada any i no cobreixen el cost del servei. “És un moment difícil per demanar-nos un esforç més, després de la retallada d’ingressos de la plusvàlua”, ha comentat la regidora. “Insistim, està molt bé que l’Estat faci el gest de rebaixar un 50% el preu del transport públic, però ha de quedar clar qui paga el 20% restant en el cas dels municipis“.
Els socialistes demanen a l’ajuntament de Terrassa que complementi la rebaixa de l’Estat fins a arribar al 50% en el preu dels abonaments mensuals i de qualsevol títol multiviatge de transports terrestre prestat per l’Estat o entitats estatals. Eva Candela, candidata socialista a l’alcaldia de Terrassa, ha defensat que “la mesura anunciada pel president del Govern suposa un impuls decidit per al foment de l’ús del transport públic” i demana que “aquesta mesura sigui implantada també a la ciutat de Terrassa en el seu màxim, és a dir, arribant al 50% de la bonificació de la targeta T-25, per tal de fomentar l’ús dels autobusos municipals”.
El ple de demà dijous votarà també la signatura d’un conveni amb la Generalitat que permetrà la construcció de 206 habitatges de lloguer econòmic a Torre-sana, la gratuïtat pels empadronats Terrassa en les visites a la Seu d’Ègara i l’aprovació del projecte Fem Ajuntament, un procés de valoració dels llocs de treball municipals, l’estructura de retribució i regulació del règim de transitorietat per l’Ajuntament de Terrassa i les societats en conveni únic.
En el torn de participació ciutadana es concentrarà el debat més intents de la sessió ordinària. El comitè d’empresa del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) porta al ple el seu rebuig a la decisió de la Generalitat de donar a Mútua l’assistència d’especialistes i hospitalària del nou CAP Can Roca, deixant la gestió del centre i l’atenció primària en mans del CST. El PSC i CS porten una proposta conjunta demanant una solució transitòria per al model de gestió, una idea que l’executiu municipal no veu clara. “Això no va de model transitori, sinó de la definició d’un model -ha dit el tinent d’alcalde de serveis Generals i Govern Obert, Isaac Albert-. No entrem a valorar els dos operadors sanitaris de la ciutat. El que diem és que la Generalitat havia anunciat que la gestió del CAP Can Roca la faria íntegrament el CST i ha canviat d’opinió. Entenem que no és una decisió mèdica o assistencial, sinó que respon a criteris econòmics i polítics“. El govern i el consell d’administració del CST -integrat per l’Ajuntament de Terrassa i la mateixa Generalitat- s’han manifestat a favor d’un model integral de gestió pel nou CAP.