De l’1 al 17 de juliol, Terrassa acollirà el Mundial femení de hockey. És l’esdeveniment més important que s’ha fet a la ciutat des dels Jocs Olímpics de 1992. Per tal de garantir la seguretat d’esportistes i públic, s’ha dissenyat un Pla Director amb diferents agents.
El Mundial femení de hockey vol convertir-se en una festa esportiva i social que passi a la història de Terrassa com un dels esdeveniments més destacats del segle XXI. Milers de persones passaran per l’Estadi Olímpic per presenciar els partits de la competició, moltes d’elles procedents d’altres comunitats i d’altres països. Aquesta circulació d’espectadors, d’esportistes participants, de jutges i de components de l’organització comportarà mesures excepcionals pel que fa a la seguretat, amb la finalitat que els 17 dies de competició es desenvolupin sense incidents i oferint les màximes garanties. La feina que s’ha realitzat en aquesta direcció ha contemplat un àmbit d’actuació amb escenaris diferents i amb la participació de molts actors relacionats amb les àrees afectades. Totes elles han participat en la confecció i posada en marxa del Pla Director de Seguretat del Mundial que s’ha dissenyat amb motiu d’aquesta convocatòria esportiva.
“Aquest esdeveniment té un recorregut diferent del de qualsevol altre”, explica l’intendent Marc Caparrós, cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Terrassa dels Mossos d’Esquadra i director del Pla Director de Seguretat del Mundial. “Estem parlant d’una activitat diferent i especial per Terrassa i així s’ha tractat. Es combinen molts aspectes de la seguretat i amb la intervenció de molts actors.”
Àrees d’actuació
El Pla Director està compost per 10 programes diferents que recullen les actuacions previstes en diferents àrees amb l’objectiu de garantir la seguretat d’assistents i esportistes. Un dels més importants és el referit a l’àrea d’intel·ligència, que està a càrrec del servei d’informació dels Mossos d’Esquadra. Aquest programa, que condiciona en gran manera la resta, estudia qualsevol amenaça que pugui existir sobre el campionat, tenint en compte la particularitat del país. El terrorisme jihadista és el principal punt d’alerta en aquest sentit.
03“Estem en el nivell 4 d’un màxim de 5 d’amenaça terrorista”, comenta Marc Caparrós. “I encara que fa temps que no hi ha cap acció, s’ha d’avaluar si existeix algun risc i això comporta una sèrie de mesures de seguretat.” Hi ha altres escenaris d’intervenció a projectar, com podrien ser reivindicacions laborals o altres fets de la ciutat que tindrien ressò en un acte com un Mundial de hockey.
Les actuacions en l’àmbit de la seguretat se centraran en altres aspectes destacats. En aquest sentit, per exemple, destaquen actuacions tan concretes com les referides a les acreditacions de les persones que participaran en el campionat per planificar els espais en què es podran moure; la mobilitat i seguretat viària, funció a càrrec de la Policia Municipal i que tindrà una actuació particularment destacada al voltant de l’Estadi Olímpic; la seguretat dels esportistes i àrbitres i en els seus hotels, tant a Terrassa com a altres poblacions; el programa de Protecció Civil que farà un seguiment d’incidents relacionats amb el normal funcionament de la ciutat i la seva relació amb el Pla d’Emergència Municipal, de situacions meteorològiques de risc, així com tasques de coordinació i gestió de les emergències que es puguin produir; l’àmbit sanitari, a càrrec del SEM, amb el servei destinat no només a les jugadores participants sinó també als espectadors; i la vigilància privada que també participarà en l’operatiu, contractada pel mateix comitè organitzador.
Està previst que en cada partit, més d’un centenar de persones participin en les diferents tasques de totes aquestes àrees. A aquest nombre caldrà afegir els voluntaris que participaran en múltiples tasques d’organització.
Àrees de subsol i canina
Un dels punts que requerirà una especial atenció fa referència al paper de suport que faran diferents unitats del cos de Mossos d’Esquadra, com la de subsol o la canina. “Abans de cada partit s’examinarà tant l’interior de l’estadi amb la unitat canina com el subsol amb els agents especialistes per garantir que no hi ha cap artefacte explosiu”, explica Marc Caparrós. Un altre dels aspectes que es cuida en aquesta àrea és el tancament de l’espai aeri a l’Estadi, amb l’impediment de vols de drons. “Aquests artefactes poden tenir una afectació directa en la seguretat”, destaca Caparrós.
Malgrat que des de l’àrea de seguretat del Mundial femení de hockey no hi ha previsions en relació amb el nombre d’espectadors que mourà cada jornada de la competició, l’atenció més gran en aquest sentit estarà centrada en les dates més calentes del calendari, fonamentalment els partits que jugarà la selecció espanyola o en les jornades finals del campionat. El desenvolupament del torneig també incidirà en les personalitats que visitin l’Estadi Olímpic al llarg dels 17 dies de competició, una altra de les àrees d’especial cura pels cossos de seguretat. “En aquest sentit, tot depèn de les autoritats que assisteixin als partits. És un element de risc més a tenir en compte”, explica l’intendent Marc Caparrós.