Terrassa

Can Colomer agafa velocitat de creuer

Els promotors impulsen una ampliació de la fase 2 que permetrà desenvolupar el 38% del sector, amb gairebé 2 mil habitatges i un gran espai verd a tocar de la carretera de Rellinars

Un dels vials que travessaran el sector, de sud a nord, i que s’urbanitzaran a la fase 2 ampliada / alberto tallón

El desenvolupament del sector de Can Colomer ha experimentat un impuls determinant. L’assemblea de propietaris ha aprovat per majoria absoluta la proposta dels grans promotors per desenvolupar una ampliació de la fase 2, un projecte que permetrà transformar 150.297 metres quadrats de sostre, un 38% del sector, on hi ha previst edificar 1.923 pisos, 288 dels quals de protecció oficial.

El gest dels promotors imprimeix velocitat a un sector que no s’havia aturat, però avançava a ritme moderat. Els veïns i esportistes que cada dia recorren el sector de camí cap a l’entorn natural de Terrassa veuran a partir de 2023 com les màquines tornen al sector per a urbanitzar una àmplia franja de carrers, des de la rotonda de Can Colomer (a l’altura de l’Hípica), fins a pràcticament la subestació elèctrica.

Terrenys de Can Colomer. La fase 2 ampliada urbanitzarà la franja central del sector/ Alberto Tallón

Urbanitzar la segona fase ampliada de Can Colomer costarà 12 milions d’euros. El projecte d’urbanització, que era de 2008, s’ha d’actualitzar per adaptar-lo a la nova regulació urbanística i incorporar alguns ajustos. “Esperem tenir l’aprovació definitiva entre juliol i setembre de 2023 i poder a partir d’aquí licitar les obres d’urbanització, que esperem enllestir en uns dos anys”. Antonio Castro, secretari i tresorer de la junta de compensació del sector de Can Colomer, explica que els promotors intentaran fer “com a la primera fase i simultaniejar la urbanització amb l’edificació dels primers immobles”.

La fase 2 ampliada de Can Colomer suposarà una transformació radical del sector, donat que abasta tota la franja central del barri, d’oest a est.

Can Colomer és un sector travessat per torrents i rieres. Els promotors asseguren que el projecte, pendent d’ajust urbanístic, “presta especial atenció” a la integració dels històrics cursos fluvials al disseny del nou barri, al nord de la ciutat

El projecte inclou la urbanització d’un tram del vial nord del sector, des de la rotonda de Can Colomer, i els quatre carrers que travessen el barri de nord a sud. A banda i banda d’aquests vials s’edificaran els nous immobles, 1.923 habitatges, dels quals més de 200 són pisos públics que promourà la Societat Municipal d’Habitatge.

La transformació més espectacular serà la dels espais verds vinculats a aquesta fase d’execució. Entre vial i vial, els nous edificis estaran envoltats de zones verdes i el projecte preveu la urbanització també dels entorns de les masies de Can Colomer i de Mon Repòs, a banda dels espais verds més pròxims a l’eix de la carretera de Rellinars.

A la banda esquerra de la carretera, direcció muntanya, el projecte de la fase 2 ampliada inclou la urbanització d’un gran espai verd. Es tracta de la franja que envolta els edificis d’habitatges ja construïts i que transformarà tot l’espai del darrere, des de la rotonda de Can Colomer, fins al límit de la zona boscosa.

Aquest nou parc permetrà endreçar els terrenys situats al nord del Poble Nou i convertir-los en un espai verd de transició a la natura que envolta la ciutat.

Fase 1 i 2 executades

El pla parcial de Can Colomer es va aprovar l’any 2006. Havia de ser un dels nous barris que ampliessin el contorn de la trama urbana, en aquest cas avançant cap al nord. El desenvolupament es va veure interromput per la crisi de 2009 i, com la resta dels nous sectors, es va veure afectat per la paràlisi de l’immobiliari.

Una revisió posterior del pla va incorporar més tard l’execució per fases, un total de quatre.

El de Can Colomer ha estat l’únic gran sector que ha anat fent passes els darrers anys. La urbanització de la primera fase, a tocar de la carretera de Rellinars, es va recepcionar el 2013. Preveu l’edificació de més de vuit-cents habitatges, 264 dels quals són habitatge protegit de promoció pública i 231, habitatge protegit de promoció privada.

Amb Can Marcet i Les Aymerigues, Can Colomer era un dels 3 grans sectors de creixement previstos al POUM de 2003 i l’únic que ha sobreviscut. Els altres, de moment, resten paralitzat

A aquesta primera fase correspon la promoció de més de cent habitatges de lloguer protegit propietat de La Caixa, a la façana de la carretera de Rellinars. També els dos edificis que promou la constructora lleidatana Sorigué.
Pel que fa a la urbanització executada l’any 2010 de la fase 1, una part correspon a la nova fase 2 ampliada, de manera que són obres avançades que ja no caldrà fer.

La segona fase, situada al sud, a tocar de la trama urbana, va ser recepcionada l’octubre de 2021. En aquest tram, Sorigué disposa de la parcel·la 12 per a edificar habitatges. Al total del sector, té participació a 10 parcel·les.

Quan comencin els treballs de la segona fase ampliada, quedarà pendent de desenvolupar una tercera fase del sector, que abasta prop d’un 30% del sol i inclou d’edificació de més de mil habitatges.

HPO de lloguer assequible

Pel que fa a l’oferta d’habitatge protegit de promoció pública a Can Colomer, la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, anunciava fa mig any una promoció publicoprivada impulsada per la Societat Municipal de l’Habitatge al nou barri.

L’edifici es construirà sobre sòl públic i es destinarà íntegrament a lloguer assequible. Els pisos ocuparan dos solars ubicats a l’eix de la carretera de Rellinars, tocant a la rotonda de Can Colomer, a la dreta de la calçada en direcció muntanya.

Una promoció es construirà al número 499 de la carretera de Rellinars i l’altre, a pocs metres de distància, al número 367, avançava la regidora.

“Són dues promocions en les quals estem treballant intensament”, comentava la tinenta d’alcalde Lluïsa Melgares. Els treballs avancen amb la previsió inicial que les promocions públiques de Can Colomer, que incorporen més de dos-cents habitatges, estiguin enllestides i a punt per entregar claus “a finals de 2023 o principis de 2024. Tot i que és molt possible que sigui abans”.

El grup lleidetà Sorigué és un dels grans promotors del sector, el segon en edificar i comercialitzar habitatges al nou barri / Alberto Tallón

Un sector a resguard dels fons voltor

Després del crac de l’immobiliari de 2009, els grans sectors urbanístics de la ciutat i de la resta de Catalunya han vist com la propietat del sòl passava dels constructors als bancs, i dels bancs als fons d’inversió, sovint empreses “voltor” amb interessos estrictament especulatius. Can Colomer ha sortit il·lès d’aquest procés generalitzat i avui el 90% dels propietaris del sector són professionals de la construcció i del negoci l’immobiliari. “Hem procurat evitar les interferències de capital extern al sector immobiliari per evitar finalitats especulatives”, apunta Antonio Castro. En aquest moment, els grans propietaris de Can Colomer són l’egarenca Aterba, Bogunyà Parc (La llave de Oro i Metrópolis), el grup Sorigué, Land Company (la immobiliària del Banc de Santander) i l’empresa municipal Somuhatesa.

Can Colomer agafa velocitat de creuer
To Top