El govern de la ciutat se suma a la campanya del comitè d’empresa del Consorci Sanitari de Terrassa contra la decisió del departament de Salut de la Generalitat que les derivacions hospitalàries de 20 mil pacients del futur CAP Can Roca es facin a Mútua, i no al CST, l’òrgan públic gestor de l’equipament. La Generalitat ja ha tancat la decisió, ha dit l’alcalde, que ha criticat que Salut hagi optat per la via dels fets consumats i hagi suspès una reunió prevista per demà “per tancar el tema a la ciutat”.
El CST hauria rebut “una comunicació oficial” amb la decisió d’aplicar un model mixt de gestió al CAP Can Roca. Ara, Ballart demana una reunió amb Josep Maria Argimon. Aquest és un tema de rellevància, diu Ballart, “que l’alcalde mereix parlar amb el conseller”.
Jordi Ballart ha comparegut avui “com a alcalde de la ciutat, com a representant del govern i com a vicepresident del consell de govern del CST“, acompanyat del primer tinent d’alcalde i soci de govern, Isaac Albert, i de la regidora de Salut, Mònica Polo. Els tres, representants de l’Ajuntament de Terrassa a l’òrgan de govern del CST, han mostrat d’aquesta manera el seu suport a la iniciativa del comitè d’empresa del Consorci, avalada també per la plataforma Marea Blanca i per l’AVV de Can Roca. El comitè d’empresa portarà una moció al ple de juny per demanar el suport de tot el Consistori a la defensa d’un model públic íntegre de gestió del CAP Can Roca.
Jordi Ballart: “La decisió d’un CAP Can Roca de gestió íntegra del CST era avalada per criteris técnics i assistencials”
La decisió de Salut de derivar els pacients del CAP Roca a Mútua per l’atenció especialitzada “és política i econòmica“, ha afirmat Ballart. “Teníem el compromís de la consellera Alba Vergès que la gestió del CAP de Can Roca seria íntegra per al CST, una decisió avalada per criteris tècnics i assistencials”, ha dit l’alcalde. En el consell d’administració del CST, els representants de la Generalitat “també han estat d’acord”, una posició que entra en contradicció amb la decisió de Salut. Ara, la decisió de derivar els pacients a Mútua, ha afirmat l’alcalde, “perjudica els usuaris“.
Xavier Lleonart ha explicat que al CAP de Sant Genís de Rubí, on s’ha implantat el model mixt de gestió Mútua-CST, “el resultat són demores i problemes burocràtics i administratius“. Per la manca de concordança entre els dos operadors, han afirmat.
Xavier Lleonart: “Si es constata que l’adjudicació a Mútua no s’ajusta a normativa, l’Ajuntament s’ha de posicionar i arribar a la denúncia”
Lleonart ha apuntat la posibilitat que la derivació de pacients a Mútua acabi als tribunals. “El CST és una entitat 100% pública, amb encàrrecs de gestió directa com a mitjà propi de la Generalitat. Si es fan a un privat, s’ha de fer mitjançant un concurs públic”. No poden haver “entitats que se saltin aquest principia la torera. En cas que es constati aquesta adjudicació i si no s’ajusta a la normativa, que l’Ajuntament es posicioni i arribi a la denúncia d’aquest procediment”.
L’Ajuntament de Terrassa va cedir la Generalitat els terrenys per a l’edificació del CAP Can Roca l’any 2007 i l’administració catalana va treure a licitació les obres deu anys més tard, el 2017. El concurs va quedar desert i els treballs es van adjudicar definitivament el 2019. En aquest moment l’equipament està acabat, pendent només de la seva entrada en servei. El president del comitè d’empresa del CST acusa Mútua d’endarrerir l’obertura del CAP Can Roca, prevista inicialment pel 31 de març, amb el retard en la transferència d’informació sobre pacients i professionals que haurien de subrogar-se al nou centre de primària. El darrer calendari de Salut fixa l’obertura del nou CAP per al mes de setembre.
El CAP Can Roca se subrogarà 5 mil pacients del CAP Terrassa Nord (CST) -que actualment atén 45 mil usuaris-, i 20 mil del CAP Rambla (Mútua), el més gran de Catalunya amb 65 mil pacients. Aquest col·lectiu d’usuaris és atès ara pels professionals de l’assistència primària de Mútua i, en cas de visita amb l’especialista o d’ingrés, és derivat a l’hospital concertat. Quan obri portes el CAP Can Roca, canviarà d’operador sanitari i passarà a ser usuari del CST. La decisió de Salut, però, comportarà que aquests 20 mil pacients, tot i ser usuaris del CST, siguin derivats a Mútua per l’atenció especialitzada i les derivacions hospitalàries.
La decisió és molt rellevant per als pacients i per als dos operadors sanitaris de la ciutat, en l’àmbit operatiu i també en l’econòmic. Mútua perdria de cop 20 mil usuaris potencials (inclosos ara al concert amb la Generalitat) si deixa de ser el servei de referència. Per al CST, l’arribada d’aquest “paquet” de pacients és molt important de cara a la seva consolidació com a operador públic integral.