Terrassa

Onada de calor primerenca i rècord

Aquest mes de juny suma tres dies de temperatures màximes rècord des de 1965

Les temperatures es van enfilar ahir fins els 36'8 graus /alberto Tallón

És el tema de conversa. L’onada de calor d’aquest mes de juny a Terrassa està en boca de tothom, per les altres temperatures i pel fet extraordinari que la calor s’avanci tant en el calendari. Quan encara falta una setmana per l’arribada oficial de l’estiu, els termòmetres ja s’han enfilat de valent i han superat la màxima històrica a la ciutat en tres ocasions aquest més.

El termòmetre es va frenar ahir als 36’8 graus per l’entrada d’una marinada a migdia /Alberto Tallón

Els registres de l’estació oficial a Terrassa de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i del Servei Meteorològic de Catalunya, situada a la UPC, certifica aquesta calorada extraordinària. Terrassa ha superat el rècord de màximes temperatures el 4 de juny (31 graus), el dia 12 (34 graus) i ahir.

La temperatura  més alta va ser ahir a les 12.24 hores, quan el termòmetre va marcar 36,8 graus. L’onada de calor continuarà uns dies, certificant un juny amb temperatures de ple estiu

Dimecres, la calor es va enfilar fins als 36,8 graus a les 12.24 hores a la ciutat. L’entrada de vent de marinada a migdia va frenar una mica l’escalada de temperatures, que d’altra manera haurien continuat augmentant fins a les 4 o les 5 de la tarda, l’hora punta de calor.

Venim del mes de maig més càlid de la història a Terrassa i juny va camí d’igualar la fita. Durant els primers quinze dies del mes, les màximes a la ciutat han estat totes per sobre de les habituals en un juny.
Només hi ha un any que superi les màximes registrades aquests dies: 2003. Aquell va ser un estiu tòrrid i tràgic, amb onada d’incendis a Catalunya i un incendi al parc natural de Sant Llorenç que va deixar cinc morts a Sant Llorenç Savall.

Un grup de joves a la gespa per combatre la calor /Alberto Tallón

Nits tropicals

El registre de les mínimes també dona idea de l’excepcionalitat de l’onada de calor que vivim aquests dies a la ciutat. Avui sumen cinc nits tropicals consecutives, amb mínimes per sobre dels 20 graus i amb alguna punta de calor del tot extraordinària.

Es va produir la matinada d’ahir dimecres. A les 3, coincidint amb un episodi de vent, els termòmetres es van enfilar a la ciutat fins als 28,5 graus.

Estem, doncs, davant d’una onada de calor de manual, avançada en el calendari i amb dies de temperatures rècord i nits tropicals. La situació es repetirà avui i les previsions són que la calor intensa continuï els pròxims dies.
Josep Maria Gibert, observador oficial de l’Observatori de l’AEMET i exprofessor de la UPC, pren nota cada dia de les temperatures a la ciutat, on disposa d’un registre detallat des de 1965. “Fins a l’any 2000 –explica–, la temperatura mitjana del mes de juny a Terrassa era de 21 graus i es mantenia de manera estable. En canvi, entre 2000 i 2022, la mitjana ha augmentat fins als 23 graus”. En poc més de dues dècades, la temperatura mitjana ha augmentat al mes de juny en dos graus.

En aquest període, dos anys han estat els més càlids. 2003, amb una mitjana de juny de 25,3 graus i 2017, amb una mitjana de 24,7 graus. L’actual onada de calor va pel camí de superar aquests registres. Els primers 15 dies del mes de juny de 2022, la mitjana de temperatura a la ciutat ja s’enfila als 24,8 graus i tot apunta que augmentarà els pròxims dies.

Estiu anticipat

“Al maig vam registrar temperatures de juny i ara, al juny, estem registrant la calor habitual dels mesos de juliol i agost”, comenta Gibert. Climatològicament, l’estiu s’ha avançat un mes a Terrassa, on hem viscut un any del tot extraordinari.

Del registre dels darrers 365 dies es desprèn que “entre el 15 de juny de 2021 i el 15 de juny de 2022, Terrassa ha tingut una temperatura mitjana de 16,78 graus”. En aquest llarg període, que abasta un estiu, una tardor, un hivern i una primavera, la ciutat ha superat el rècord de 2017, que estava en 16,6 graus de mitjana.

“De fet –afegeix Josep Maria Gibert– els darrers 365 dies només hi ha hagut dos mesos amb temperatures normals a la ciutat-març i novembre. La resta de l’any s’han registrat temperatures per sobre de les mitjanes d’altres anys i ara, els mesos de maig i de juny, estan sent extraordinàriament càlids”.

Consells per l’autoprotecció en plena onada de calor

Els pròxims dies, les temperatures continuaran enfilades per sobre de les habituals en una tercera setmana de juny, de manera que convindrà seguir alguns consells d’autoprotecció. Pel que fa a la hidratació, cal veure aigua, evitar els àpats excessius i la ingesta de begudes alcohòliques. Hem de tenir cura especial dels nens, els malalts i la gent gran. Durant l’onada de calor, intensifiquem el contacte amb els familiars i amics que viuen sols. Pel que fa a les mascotes, mirar que tinguin aigua sempre i desplaçar les passejades a les hores de menys calor. Si fem activitats físiques, convé evitar les hores centrals del dia i mirar practicar-les a primera hora del matí, al vespre o a la nit. Si treballem a l’exterior, és important hidratar-se constantment i cobrir-se el cap.

Més banyistes a les piscines aquests dies de calor

Les piscines estan sent aquests dies el millor refugi en dies de calor a la ciutat. El Club Natació Terrassa és un exemple de l’increment d’afluència als equipaments d’aigua. Tant el cap de setmana com durant els dies laborables, el CNT ha detectat un increment d’usuaris entre el 20% i el 25%, informen des del club. L’augment de les temperatures, acompanyat de les campanyes de captació de socis fetes per l’entitat i del canvi d’horari escolar, són l’origen d’aquest increment de demanda. A Viladecavalls, la piscina del Casal Familiar, l’única oberta aquests dies al municipi, ha registrat trucades, algunes de Terrassa, interessant-se per entrar gratuïtament. Les piscines municipals obriran a Terrassa el dia 24 de juny.

Refugis de calor als parcs i nebulitzadors al juliol

L’Ajuntament de Terrassa ha elaborat un mapa de refugis climàtics, espais per refrescar-se i resguardar-se durant les onades de calor, En el cas de la ciutat, aquests espais són 20 parcs distribuïts per la trama urbana, tots les quals disposen de punts d’aigua i espais d’estada amb ombra.

L’Ajuntament informa que treballa en la definició dels equipaments que compleixen les característiques per funcionar també com a refugis climàtics. Barcelona inclou a la seva xarxa de refugis climàtics els parcs de la ciutat i equipaments com les biblioteques i els museus. A la capital catalana, l’activació d’aquests refugis estava prevista per al 15 de juny, però s’ha avançat dos dies per fer front a les altes temperatures.

Terrassa repetirà aquest estiu l’experiència dels punts de refresc amb nebulitzadors al carrer perquè la ciutadania pugui combatre la calor acostant-se a l’aigua.

Entraran en servei per la Festa Major, o “abans si és possible”, va anunciar ahir la regidora Patricia Reche. En aquest moment, l’Ajuntament fa les comprovacions tècniques dels aspersors, que s’ubicaran a sis places i al parc de Vallparadís.

Onada de calor primerenca i rècord
To Top