Un estudi de la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa (FDRMT) ha constatat que la implantació d’intervencions farmacogenètiques millora significativament els resultats clínics en infants i adolescents amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) que presenten resistència al tractament farmacològic.
Liderat per Maria Jesús Arranz, genetista i investigadora de la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa, l’estudi porta el títol de “Pharmacogenetic Interventions Improve the Clinical Outcome of Treatment-Resistant Autistic Spectrum Disorder Sufferers”i ha estat publicat recentment a la prestigiosa revista sobre ciència i tecnologia Pharmaceutics.
El treball, finançat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya mitjançant una beca del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS), conclou que al voltant del 90% dels pacients millora mitjançant la informació farmacogenètica, la qual permet personalitzar el tractament amb psicofàrmacs.
La (FDRMT) desenvolupa, des de fa anys, una línia d’investigació farmacogenètica orientada a preveure si un pacient respondrà adequadament a un tractament o si pot tenir dificultats en la seva metabolització. La Unitat de farmacogenètica de la FDRMT col·labora tant amb l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) com amb d’altres hospitals.
En aquest treball en concret, també hi ha intervingut el Servei de Salut Mental Infanto-Juvenil de l’HUMT i el laboratori d’anàlisis clíniques CATLAB, entre d’altres hospitals i centres de recerca.
Com a resultat d’aquest estudi i dels beneficis clínics i econòmics obtinguts, l’HUMT ha introduït la realització de proves farmacogenètiques a tots els usuaris del Servei de Salut Mental Infanto-Juvenil, cosa que ha propiciat que sigui pioner en la incorporació rutinària de la farmacogenètica en els àmbits clínics.