Les Cambres de Comerç de Terrassa i Sabadell han fet un comunicat conjunt en el que valoren positivament l’acord per construir la ronda Nord entre Terrassa i Sabadell i demanen que la infraestructura s’executi de marera ràpida i no acumuli els retars que han condicionat la construcció de la B-40, especialment en el tram instemig entre Viladecavalls i Olesa. Les dues institucions celebren també “el compromís de la finalització del tram Abrera – Terrassa per a finals de l’any 2023”.
Les dues cambres del Vallès Occidental considerem aquestes actuacions, recurrentment reclamades, com a essencials per la millora de la mobilitat de l’àrea vallesana i de cabdal importància per a la preservació i desenvolupament de la competitivitat de la comarca, tot entenent que “la B-40 és i ha de ser considerada una infraestructura de país. En aquest sentit veiem l’acord com un punt i a part, no final, per perllongar-lo seguidament i amb consens, fins al Vallès Oriental i afavorir la connexió des del Maresme al Baix Llobregat, ajudant a alleugerir els freqüents col·lapses de les vies actuals”, afirmen.
L’àrea d’influència del tram entre Terrassa i Sabadell, que ara caldrà definir, abraça mig milió d’habitants que, recorden les cambres, “no disposen de vies perimetrals completes en aquestes cocapitals que afavoreixin també la connexió de poblacions tan importants com Castellar del Vallès, Matadepera, Sant Llorenç Savall, i Sentmenat. Un greuge comparatiu vers altres nuclis de població de l’Estat amb molta menys població i activitat socioeconòmica”. Per tant, les Cambres de Sabadell i Terrassa considerem que aquestes inversions “han de ser executades en el més curt termini possible i així resoldre punts negres de la xarxa viària, molt castigada per una alta sinistralitat, en perjudici de les persones i de l’economia”.
Calen més inversions en mobilitat al Vallès
Altrament, la Cambra de Terrassa i la Cambra de Sabadell consideren que aquestes inversions són del tot insuficients per dotar al Vallès de les infraestructures de mobilitat que corresponen al seu potencial real, i no renuncien a reivindicar “un model de mobilitat electrificat, no contaminant, que resolgui la mobilitat de mercaderies, de curt i llarg recorregut, contemplant la mobilitat de persones amb una xarxa de transport públic viari i ferroviari d’alta capacitat, en xarxa i eficient però preservant sempre el dret a la mobilitat individual, com a dret fonamental de les persones”.
Conscients, diuen, que l’anunci de la ronda Nord s’ha vist condicionat per la denúncia sobre “el greu dèficit en l’execució de les inversions de l’Estat a Catalunya”- la Generalitat va plantar divendres la ministra Raquel Sánchez al Vallès- , les cambres de Sabadell i Terrassa, “tot denunciant aquest recurrent greuge”, volen “fer valdre l’acord que va motivar la trobada i que ha estat treballat per les administracions assenyalades des de fa mesos i esperen la seva ràpida perfecció, superant conjuntures polítiques en benefici de la ciutadania i s’ofereixen activament per participar en un espai de debat que permeti avançar cap a un consens necessari pel desenvolupament correcte i en temps del PEMV, així com per fer-ne un seguiment conjunt de les actuacions en curs i de les possibles modificacions que poguessin identificar-se com a necessàries”.
Els Premis Cambra, sota el lema “La real Passió d’Olesa: la B40”
La Generalitat i l’Estat es tornarana trobar aquest dovendres, 17 de juny, en el marc de la Comissió Bilateral d’Infraestructures. Un mes més tard, el 14 de juliol, la cerimònia dels Premis Cambra de Terrassa, que se celebrarà al Teatre de la Passió d’Olesa de Montserrat sota el lema “La real Passió d’Olesa: la B40”, inclou la presència del secretari general d’infraestructures del Govern de l’Estat, Xavier Flores, així com el secretari general del departament de vicepresidència, polítiques digital i Territori de la Generalitat. Ricard Font.