Terrassa

La resistència de les dones terrassenques perdura segles

Aquest dissabte s’han homenatjat els fets del 20 de juliol del 1558, quan les dones de Terrassa van defensar la ciutat davant d’un atac de bandolers

Els Bandolers de Terrassa i les entitats culturals han representat l'atac bandoler a la Plaça Vella / Santi Olivet

Una de les moltes qualitats que caracteritza les dones, segles enrere i actualment, és el coratge. Aquest dissabte, els Bandolers de Terrassa han homenatjat el coratge que les dones terrassenques van emprar el 20 de juliol de 1558. Sota el lema “Les Heroiques Dones de Terrassa defensen la vila” s’ha commemorat l’episodi que van protagonitzar aquell dia especialment les dones terrassenques, acompanyades de gent gran, sacerdots i nens, quan van defensar la nostra ciutat de l’atac d’uns bandolers.

En aquells moments, els homes de la vila eren a la defensa de Barcelona davant uns vaixells turcs enemics, per aquest motiu el poder de protegir Terrassa va recaure sobre les dones, que, armades amb llances, forques, bastons i eines del camp van aconseguir resistir l’atac fins a la tornada dels homes de la vila, salvaguardant la població. “Les dones s’han armat de coratge al llarg de tota la historia. Sóc dona terrassenca, i em sento orgullosa de les meves avantpassades, que van ser molt valentes en defensar la ciutat”, ha declarat la Rosalina, dona present als actes de commemoració.

Enguany, la teatralització dels fets ha cobrat molta importància. “Totes les entitats culturals que hi participen han fet una gran feina, sense la seva col·laboració no haguéssim pogut dur a terme l’escenificació. Estem plens d’emoció per poder tornar a celebrar, després de dos anys, la nostra diada“, ha expressat Lluís Campins, president dels Bandolers de Terrassa. Les primeres galejades dels trabucaires dalt de la Torre del Palau han donat el tret de sortida a la festa, amb la plaça plena bandolers i terrassencs encuriosits.

FOTOS | Les dones heroiques defensen Terrassa

El plat fort, però, ha estat a la Plaça Vella. Escenificant la plaça Major, el centre neuràlgic de la ciutat s’ha convertit en un mercat medieval, per tal de recrear l’escenari de just abans de l’atac bandoler. Les dones de l’època van aconseguir estabornir els bandolers amb vi i enverinant-los amb herbes, fins després lligar-los i portar-los a presó. La ciutadania ha viscut l’obra, arribant a entendre la por i valentia que les dones i infants de la vila devien experimentar aquell dia, i fonent-se en aplaudiments al final, quan els participants han ballat en celebració de la victòria històrica.

L’obra ha estat creada i dirigida per Marc Galí. A més, també hi han participat les entitats Treure Ball, Ball de Serrallonga de Terrassa, Hermandad San José de Abrucena de Terrassa, Amigos de la Santa Cruz de Canjáyar, Agrupació Folklòrica Amunt i Crits, Grup Sardanista Sant Pere Nord, Centro Aragonés de Terrassa i Diables de Sant Pere Nord.

Per acabar amb la celebració, una cercavila s’ha dirigit de nou fins a la Torre del Palau per gaudir de la taverna trabucaire, amb preus populars i un concert del grup Ksonronda amb cançons de taverna tradicionals catalanes. Durant l’actuació s’ha presentat la cançó de la colla: “Ball de malfactors”, amb música de Toni Costa i harmonies i lletra de Ricard Freixa (Richie).

To Top