Els serveis educatius de l’Ajuntament i de la Generalitat ja han donat per clos el procés d’assignació de places pel curs 2022-23. En aquest procés, el més important és el nombre de vacants que hi ha a pàrvuls de 3 anys (P3) perquè és considerat com l’inici de l’escolarització. Aquesta oferta parteix del cens de la població; és a dir dels nens i nenes que tindran aquesta edat per entrar a l’escola. En la preinscripció per al nou curs hi havia una novetat destacada que era tancar la ràtio a 20 alumnes per aula. Pel que fa a la nostra ciutat, aquest requisit es podrà complir en la meitat dels 53 centres d’infantil i primària que té la xarxa de pública i concertada a la ciutat.
A hores d’ara, un 51% de les escoles (27 escoles) han tancat amb 20 alumnes o menys, mentre que el 49% (26 escoles) ho han fet superant aquesta ràtio. La regidora d’Educació, Teresa Ciurana, argumenta que “el resultat a Terrassa és bo perquè és lleugerament més favorable a les ràtios baixes que altes i perquè els centres que passen de 20 alumnes (permès per llei) han incrementat places ordinàries però també les de necessitats educatives especials, amb la qual cosa s’ha mantingut el principi d’equitat que, de fet, és el que busquem”.
En aquesta categoria de 26 escoles que han tancat amb més ràtio hi ha situacions diferents. Hi ha cinc centres (Andersen, Goya, Joaquima de Vedruna, Sagrat Cor de Jesús i Sant Josep de Calassanç) que arribaran fins a 24 alumnes; un centre, el Liceo Egara, que acollirà 23 alumnes i tres (Joan XXIII, Josep Ventalló i Ramon Pont) que tindran 21 alumnes. Després ja un grup nombrós d’escoles (17) que han acabat el procés amb 22 alumnes. Són Serra de l’Obac, Airina, Bisbat d’Ègara, Delta, Escola Pia, Francesc Aldea, La Roda, Lumen, Mare de Déu del Carme, Martí, Petit Estel-La Nova, Ponent, Ramon y Cajal, Roser Capdevila, Sala i Badrinas, Tecnos i Enxaneta.
Ciurana afegeix que les escoles que sobrepassen la ràtio és perquè han tingut més demanda que d’altres. “Estan en zones on s’ha generat més sol·licituds d’ingrés i hem intentat dona cobertura”. La regidora es felicita perquè “hi ha hagut una gran col·laboració de la concertada en aconseguir una distribució d’alumnat per tal de corregir el que ha passat durant molts anys; és a dir que hi hagi escoles amb molta demanda i altres amb molt poca i, per tant, les últimes havien d’escolaritzar més alumnes amb necessitats educatives especials i desfavorides”.
Evitar tancaments
També vol fer valdre el treball dels agents educatius com l’oficina municipal d’escolarització, la comissió de garanties d’admissió i la inspecció educativa. “Tota aquesta feina cooperativa, juntament amb les mesures que hem anat implantant de reserves de places per alumnes amb necessitats, fa que estem revertint la situació que teníem”.
Ciurana també destaca un altre aspecte i és que la mesura de la ràtio a 20 alumnes a P3 amb la qual es persegueix guanyar amb qualitat, també evita el tancament de línies. “La demografia continua baixant pel curs 2023-24. La nostra idea és lluitar perquè no es tanqui cap línia. D’aquí que, aquest any, ja hem fet una oferta molt ajusta de places per evitar, precisament, que hi hagués un tancament de grups en els centres que tenen una demanda reduïda”.