Sis projectes socioeconòmics de Terrassa impulsen Barri Futur, una iniciativa que vol potenciar l’economia social i solidària i el teixit veïnal i associatiu a quatre barris de la ciutat: Sant Pere, Torrent d’en Pere Parres, Antic Poble de Sant Pere i Centre Nord.
El projecte, que es defineix com a comunalitat urbana, ha estat possible gràcies a una subvenció bianual de la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives i el Departament d’Empresa i Treball. Els impulsors són les cooperatives La Terrassenca (ciclologística i foment de l’ús de la bicicleta) i Communia (programari lliure), el grup de consum i ecobotiga l’Egarenca, l’associació Synusia (llibreria i programadora cultural i de pensament crític), la fundació Prodis (inserció sociolaboral de persones amb discapacitat intel·lectual) i Adhoc.cat (projecte de disseny conscient d’Alícia Horcas), un grup que compta també amb la participació activa de l’Ajuntament de Terrassa, l’AAVV de San Pere, el Districte Zero, l’associació Espai Sacra i l’Ateneu Candela.
El projecte s’articula a través de tres eixos: economia cooperativa, de proximitat i feminista; teixit veïnal/urbà; i cultura lliure i comunitària. Així, es proposa incentivar el comerç local i de proximitat existent aplicant una prova pilot de la Marca Terrassa Responsable (MTR) que l’Ajuntament ha desenvolupat per diagnosticar els comerços que s’apropen a l’economia social i solidària; impulsar l’articulació entre projectes d’economia cooperativa per reforçar la seva consolidació al territori; i dotar al comerç d’eines digitals amb programari lliure i recursos de disseny d’espais. També busca crear una relació entre el comerç, el veïnatge i els productors agroecològics de l’entorn, el comerç just i els projectes de consum conscient, com el tèxtil; i crear rutes consolidades i eficients d’abastament i distribució de mercaderies, impulsant la ciclologística.
Així mateix, es proposa conèixer les necessitats i problemàtiques del teixit veïnal; detectar formes de contribuir a solucionar conflictes a la zona; repensar l’ús dels espais públics i les sinergies entre entitats; i explorar com detectar la soledat no volguda. A més, vol donar a conèixer les iniciatives de cultura comunitària, lliure, cooperativa i popular que hi ha al territori; connectar la cultura de producció comunitària amb empreses culturals que siguin respectuoses amb les formes d’aquest tipus de producció cultural; i promoure formes de producció cultural que fomentin el lliure ús, distribució i reaprofitament de continguts.
Segons va destacar durant la presentació d’aquest dijous Pep Forn, Regidor d’Economia social i Innovació, per a la ciutat el projecte representa un impuls al Pla Estratègic d’Economia Social i Solidària Terrassa 2019-2026.