Terrassa

Una empresa pública del benestar animal

Terrassa és ciutat pionera en la creació d’una regidoria de Benestar Animal i ara, coincidint amb la redacció del nou reglament del Centre d’Atenció d’Animals Domèstics (CAAD), planteja la creació d’una empresa pública que el gestioni

Tot i les adopcions, continuen arribant animals al CAAD / Alberto Tallón

La regidoria de Benestar Animal ultima la redacció del nou reglament del Centre d’Atenció d’Animals Domèstics (CAAD), l’eina que ha de canviar el paradigma de la gestió de l’equipament i de l’atenció als animals, un cop descartada la gestió externa del servei. El document deixa clar que les directrius en matèria de benestar animal les fixarà la regidoria, tot i que el CAAD continuï sota el paraigua de l’empresa municipal Eco-Equip. Aquesta serà, però, una situació transitòria.

“Ara canviem el reglament i el següent pas serà crear una empresa municipal del benestar animal”, anuncia Noel Duque, regidor de l’àrea. “Ja estem estudiant la viabilitat i quin seria el procés per a treure el CAAD de l’empresa municipal de la neteja Eco-Equip”.

Una treballadora del CAAD amb un dels animals atesos al centre/ Alberto Tallón

Duque ha defensat des del principi de mandat el seu projecte d’una gestió animalista del CAAD, desvinculada de l’empresa pública encarregada de la neteja viaria i de la recollida de residus. Descartada la possibilitat d’adjudicar la gestió a una entitat animalista, el polític aposta per la creació d’una empresa municipal que agafi les regnes de l’equipament.

El reglament recull aquest projecte i detalla que “amb l’objectiu de millorar l’eficàcia i eficiència del conjunt dels serveis (…), està previst estudiar la segregació d’aquest servei públic per tal d’adscriure’l a un ens gestor diferenciat, també de capital íntegrament municipal”.

Un reglament animalista

El nou reglament del CAAD estableix el règim jurídic per a la prestació del servei i la gestió del centre, vetllant pels drets dels animals, la lluita contra el maltractament animal i el foment de la tinença responsable. El document deixa clar que la Regidoria de Benestar Animal serà la que fixarà les directrius per la gestió del servei, a la qual està adscrit el CAAD. La regidoria serà l’encarregada de coordinar i fiscalitzar els protocols d’acollida i les recollides a la via pública. També dels procediments en cas de maltractament, la col·laboració amb entitats animalistes i la programació d’activitats.

El reglament és un primer document que anirà incorporant les aportacions dels treballadors dels CAAD, els grups municipals, les entitats i la ciutadania. Serà, doncs, un document consensuat.

Un dels punts més rellevants que inclou del nou reglament és la consideració que es dispensarà als animals en general i en particular als usuaris del CAAD. El document reconeix per primera vegada a la ciutat que els animals són “éssers vius dotats de sensibilitat” i amb drets reconeguts legalment.

El reglament també regula la participació ciutadana. Tant el paper del voluntariat en el servei, com en l’organització d’activitats. El paper del voluntariat i de les entitats animalistes ha estat clau en el disseny del nou model de gestió i ho serà en la redacció del reglament.

Noel Duque, regidor de Benestar Animal

Una altra de les novetats que incorpora és l’acollida per part del centre dels animals de persones que es troben en situació de vulnerabilitat. D’aquesta manera, les persones que pateixin un problema amb l’habitatge (desnonament), de salut o d’ingrés hospitalari, les víctimes de violència de gènere o altres d’altres factors que ho justifiquin, podran deixar les seves mascotes de manera gratuïta al CAAD, que gestionarà la seva acollida.
El Centre d’Atenció d’Animals Domèstics de Terrassa té 80 places que complementa amb 30 més al refugi de la protectora Help Guau d’Argentona. La regidoria de Benestar Animal col·labora amb aquesta entitat, que és la responsable de la recollida de gossos i gats a Terrassa.

Tot i que el ritme d’adopcions és prou bo, l’entrada d’animals al CAAD continua. Els animals arriben al centre procedents d’operacions de rescat a horts o espais degradats, també gossos perduts i en menor mesura abandonats, a banda dels animals que arriben procedents de famílies que no se’n poden fer càrrec.

Des del servei alerten de l’increment d’adoptants que retornen l’animal per vacances i recorden que l’adopció comporta assumir responsabilitats.

Un treballador passejant un dels gossos del CAAD /Alberto Tallón

Un centre modernitzat i naturalitzat

Un dels projectes que la regidoria de Benestar Animal té sobre la taula és la naturalització del Centre d’Atenció d’Animals Domèstics de Terrassa. La regidoria vol un centre lliure de gàbies i on els protocols permetin resoldre el màxim d’adopcions sense que els animals ingressin al centre.

En aquest moment, explica el regidor Noel Duque, “una entitat prepara de manera altruista el disseny del nou centre”.

La seva proposta serà compartida amb els treballadors del CAAD, els voluntaris i serà portada a la Comissió de Benestar Animal, on les entitats del sector també podran analitzar la proposta amb els polítics.
L’objectiu és adaptar les instal·lacions del CAAD a les necessitats de cada animal”, comenta Duque. “Volem un centre sense gàbies o amb gàbies buides. El que es tracta és de promoure l’adopció”.

Al CAAD de Terrassa pràctiques com l’eutanàsia fa anys que van ser abolides. Avui, només se sacrifiquen els animals “en cas extrem i amb certificat veterinari. Sempre com a darrera opció”. La gestió d’aquests casos la porta l’Hospital Veterinari de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El Centre d’Atenció d’Animals Domèstics de Terrassa dona servei a la ciutat i també a municipis com Matadepera i Ullastrell.

Una empresa pública del benestar animal
To Top