El curs lectiu enfila la recta final i a hores d’ara és incert si hi haurà un canvi aquest setembre en l’adjudicació del servei del menjador a les escoles públiques de Terrassa. Ara mateix han passat nou mesos de la presentació dels recursos de Serhs i Mediterranea de Catering contra l’adjudicació de la prestació per part de l’Ajuntament a Fundesplai i encara no hi ha resposta del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. I mentre no hi hagi una resolució, el servei continuarà prorrogat a Serhs.
La tardança en la resolució del tribunal està provocant una certa inquietud a l’Ajuntament. En aquest sentit, la regidora d’Educació, Teresa Ciurana, ha manifestat que “ja pensàvem que la resposta seria lenta i comptaven uns vuit o nou mesos. Ja han passat i no sabem res de res. Pensem que la demora ve provocada perquè els tribunals estan molt col·lapsats i no donen l’abast. Ens neguiteja perquè el temps córrer i fer un canvi d’empresa en aquest servei necessita el seu temps perquè a Terrassa té molta dimensió”.
Escenari complicat
Ciurana ha afegit que si la resposta arriba a l’estiu encara es podrà fer el canvi, però més enllà, un cop començat el curs, poder s’haurà de replantejar quan convindria fer el traspàs per reduir l’impacte. Cal tenir present que el servei de menjador escolar és un dels més importants de la comarca i gairebé de tot Catalunya. Compta amb més de 5.000 menús diaris i un bon nombre de beques per ajudar a pagar el cost del menú.
El nou curs 2022-23, a més, s’afegeix un altre factor rellevant que és l’avançament de les classes al 5 de setembre, una setmana abans del que era comú fins ara. A banda també hi ha un altre aspecte que suma i és que, en el cas de l’escola pública, l’horari lectiu del setembre es concentrarà de manera intensiva. Això també genera dubtes de si es mantindrà el mateix nombre d’usuaris de menjador o disminuirà, donat que algunes famílies podrien optar per prescindir d’aquest servei i que fessin el dinar a casa.
Un altre factor a tenir en compte és que a hores d’ara tampoc està molt clar com serà el servei d’activitats socioeducatives que el departament d’Educació garanteix després de dinar de manera gratuïta. Tot plegat genera una sèrie de preguntes que té tímides respostes i que s’haurà de veure a la pràctica com funcionarà.
Les empreses que van presentar el recurs contra l’adjudicació del servei de menjadora Fundesplai eren candidates a la concessió, això no obstant les seves ofertes van ser desestimades per la mesa de contractació. En el cas de Serhs no justificava de manera satisfactòria el baix nivell de costos que havia proposat per fer el servei, mentre que a Mediterranea de Catering també li faltava documentació en el projecte educatiu. En el seu moment es va preveure que els tribunals es pronunciarien en un període de sis a vuit mesos, però ja han passat nou.
La regidora va manifestar llavors que s’entrava en un escenari que no era el desitjat, en referència al fet que el nou plec de condicions incorporava millores per als menjadors escolars com els aliments de proximitat i la qualitat més gran de menús. Serhs, un dels grups de restauració més implantant a Catalunya, va començar a operar a Terrassa el curs 2016-17 i per un període de quatre anys amb dret a pròrroga.
Queixes de monitors i monitores
Monitors i monitores que fan el servei de menjador a les escoles municipals han fet pública la seva queixa perquè consideren que la seva remuneració és molt precària. El conveni marca un sou de 350 euros per remunerar les 2 hores i 30 minuts que fem cada dia. Però el cas és que fem aquesta feina amb aquest sou irrisori sota molta pressió i amb ràtios elevades”, han fet palès a través d’un comunicat del sindicat USOC. Portaveus d’aquest sindicat, com Maria Luisa Ordoñez, han explicat que han demanat una reunió amb l’alcalde Jordi Ballart i la regidora Teresa Ciurana per explicar la situació. USOC creu que l’Ajuntament podria complementar aquest sou. La regidora ja ha avançat que això seria del tot il·legal.