“Aquesta setmana tramitaré un greuge que serà presentat a l’Ajuntament de Terrassa”. La síndica de greuges de Terrassa, Isabel Marquès, ha obert un expedient de queixa emparant el grup de veïns afectats pels canvis de trànsit aplicats fa més d’un any i mig a Grups Gibraltar- Lluís Companys i Can Boada Casc Antic, a causa de la implantació dels nous contenidors de recollida de residus, que han de ser retirats per la banda dreta dels camions. El serial de la polèmica dels contenidors no ha acabat després de múltiples reunions, decisions, marxes enrere i, finalment, la resolució que tot romangui com estava. O sigui, amb els canvis criticats per una plataforma veïnal que no descarta mobilitzacions “depenent de quina sigui la resposta del govern municipal”.
El govern municipal tindrà poques setmanes per respondre al greuge substanciat per la síndica, que ja s’ha reunit diverses vegades amb el grup opositor i ha obtingut informació de les parts en litigi. L’expedient obeeix, segons Isabel Marquès, a les reclamacions de veïns “que s’han vist afectats pels canvis de circulació dels carrers” i demanen “que el servei de recollida de residus s’adapti al veïnat”, i no a l’inrevés.
Aquest és el nus de la reivindicació: la necessitat que l’administració local es modeli a les característiques dels barris en assumptes com aquest. “Hi ha solucions múltiples a aquest problema. Altres ajuntaments proposen el seu projecte als afectats d’un barri, el discuteixen amb ells i el tiren endavant amb consens”, declara una portaveu de la plataforma, que va començar a caminar a principis del 2021. Tot just realitzar-se els canvis de trànsit que, segons el grup, van crear una rotonda interior en la zona, van obligar molts veïns “a donar diverses voltes” per entrar al barri o sortir d’ell i van augmentar, així, la contaminació.
Les associacions de veïns de Grups Gibraltar-Lluís Companys i de Can Boada Casc Antic van secundar al principi les queixes, però després van baixar del moviment i han acabat donant suport a la decisió de deixar les coses com estaven.
Camions
La plataforma, que va recollir centenars de signatures de suport, demana que es restableixi la circulació de vehicles com estava abans de gener del 2021 i que l’Ajuntament adquireixi camions de recollida lateral per l’esquerra.
“No sols servirien per a aquesta zona, sinó per a altres de Terrassa amb problemes similars. Seria una inversió per a la ciutat”. Una inversió que l’Ajuntament no descarta, però que considera inviable ara per ara.
“Camions de recollida per l’esquerra, per a quan? Disset mesos condemnats a donar voltes al nostre barri, fins quan?”, pregunta la plataforma en un comunicat que demana “normalitat, seguretat i accessibilitat, menys trànsit i menys contaminació”, així com “recuperar aparcament”.
El suport de les associacions sembla bandejat, però els veïns denunciants asseguren que continuen endavant amb una campanya que consideren justa. Entre ahir i avui tenien pensat repartir fullets per uns sectors que van estar a punt de ser protagonistes d’una consulta popular no referendària, possibilitat proposada d’ofici per la síndica de greuges el desembre passat per resoldre un conflicte enquistat.
Un resum de disset mesos de polèmica
El gener del 2021, l’Ajuntament va implantar els nous contenidors i va canviar la circulació. El carrer de Francisco de Vitoria i el d’Alexandre Galí passaven a ser de doble sentit per trams. Un grup de veïns va protestar i va aconseguir que el consistori es comprometés, el juny, a estudiar la compra d’altres camions. L’octubre, el govern va anunciar que reposaria contenidors antics provisionalment. El novembre va aparèixer un altre grup favorable als canvis del gener. El març, l’alcalde va acordar amb els veïns que es tornaria a la situació prèvia al gener del 2021 i es posarien contenidors al mig de la plaça d’Agustí Bartra, el que va provocar la protesta d’altres veïns i de comerciants. El 23 de març es va decidir no tocar res.