Terrassa

La PAH i el Sindicat de Llogateres creuen que calen 4 mil habitatges socials a Terrassa

Estan d’acord amb la reserva del 30% per habitatge protegit que impulsa el govern municipal

Concentració de la PAH i del Sindicat de Llogaters aquest matí davant l'Ajuntament /Nebridi Aróztegui

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i el Sindicat de Llogateres s’han concentrat quest matí davant l’Ajuntament de Terrassa per defensar la reserva del 30% per habitatge protegit que s’ha sotmés a votació. Els col·lectius estimen que avui calen 4 mil habitatges socials a Terrassa per atendre la demanda existent a la ciutat. Per això demanen que “s’activi el 30% directament, modificant el POUM perquè sigui aplicat automàticament després del ple de maig i abans que acabi el mandat”.

“Les necessitats d’habitatge assequible de la població fan que sigui de sentit comú estar a favor de la mesura del 30%“, han dit. Aprovar-la implicaria que les noves construccions de més de 600 m2 dins la ciutat ja construïda i destinada a habitatge (sòl urbà consolidat) haurien de destinar el 30% dels nous habitatges a protecció oficial. Això suposaria, recorden, vendre’ls o llogar-los a un preu més baix que el de mercat. Fins ara l’habitatge protegit només es podia situar en noves zones de creixement, fora de la ciutat o en zones de grans transformacions internes (sòl urbà no consolidat i sòl urbanitzable.

Els llogaters i la PAH creuen que la votació d’avui és un gest  “d’intencions, ja que no activa directament el 30%: quin sentit té que el govern el porti a debat si té la potestat i majoria per tirar-lo endavant?“, pregunten.

Els col·lectius recorden que “la ciutat està immersa en una crisi d’habitatge iniciada el 2008 i que  són necessàries respostes a tots els nivells, a curt, mig i llarg termini. Patim una bombolla especulativa sobre els preus del lloguer que escanya les inquilines i impedeix trobar pisos de lloguer assequible”. S’hi suma , afegeigen “la compra frenètica d’edificis per part de fons voltors, expulsant les veïnes dels seus habitatges. L’afany de
beneficis de la banca, voltors i grans propietaris, provoca 10 desnonaments setmanals a la ciutat“, on hi ha 390 ja assenyalats “de gener a agost 2022 segons l’Ajuntament”.
.

La PAH i el Sindicat de Llogateres sostenen que “l’habitatge de protecció oficial és una garantia per protegir a les persones de les fluctuacions dels mercats: augmentar-lo hauria de ser una prioritat del govern i del ple”.  Terrassa encara és lluny del 15% o 20%  d’HPO d’algunes ciutats europees, tot i que a la ciutat  hi ha 111 famílies que esperen un pis de la mesa d’emergència i hi ha una llista d’espera de 5.180 persones o unitats familiars per un habitatge protegit, apunten.

La PAH i el Sindicat de Llogateres creuen que calen 4 mil habitatges socials a Terrassa
To Top