El ple ha aprovat, només amb els vots de la majoria de govern, l’avanç de modificació de Pla d’Ordenació per a la reserva del 30% d’habitatge social de protecció pública en àmbits de sòl urbà consolidat i no consolidat, i en finques amb un sol edificable superior als 600 metres quadrats. La mesura no porta associada la suspensió de llicències.
El govern ha insistit en el fet que l’avanç de la modificació de POUM “és una mesura amb una clara finalitat social – en paraules del regidor d’Urbanisme, Carles Caballero-. El que volem és garantir que la ciutat disposi d’una oferta d’habitatge amb preu assequible a la que pugui optar el jovent o la gent que, malgrat treballar, no guanya grans sous”. L’avanç de pla permet encetar un procés de debat sobre la mesura que el govern vol obrir “a la ciutadania i als agents implicats” i que el soci, Tot per Terrassa, vol que es concreti en una comissió publicoprivada amb els agents econòmics, segons va anunciar fa una setmana.
L’oposició va aprovar el 2019 el Pla Local de l’Habitatge, que recollia la mesura, però avui ha votat en contra i ha manifestat amb rotunditat les seves reserves amb el fons i la forma de la mesura.
Carles Caballero (ERC): “És una mesura amb una clara finalitat social. El que volem és garantir que la ciutat disposi d’una oferta d’habitatge amb preu assequible”
Des del PSC, Eva Candela ha acusat el govern de tirar endavant un projecte “d’attrezzo, estan tramitant un titular”. La regidora socialista ha recordat que la llei estatal de l’habitatge està en tramitació i pot acabar influint en la decisió, donat que contempla que els ajuntaments hauran de compensar als promotors per les reserves d’habitatge protegit.
“L’habitatge assequible ha de ser una prioritat -ha defensat Candela- però ni és la forma, ni el moment“. Hi ha massa incerteses, ha dit, i el sector immobiliari “ha patit el problema de manca de materials per la Covid i ara d’un increment de preus”. Si la mesura és tan positiva, ha afegit, “i Urbanisme de la Generalitat està d’acord, què esperen a aplicar-la a tot el país?”.
Eva Candela (PSC): “L’habitatge protegit ha de ser una prioritat. Però ni és la forma ni és el moment”
La portaveu socialista ha hagut de respondre a la interpel·lació del regidor Caballero, que li ha retret el vot negatiu quan el PSC ha votat favorablement a la reserva del 30% a l’Ajuntament de Barcelona. “Barcelona està en un altra òrbita econòmica- ha respost Candela-. Demano que retiri l’expedient, donem-nos un temps i no posem a la ciutadania en aquesta tessitura”.
Des de Junts per Terrassa, la seva portaveu Meritxell Lluís ha demanat a l’executiu, sense èxit, que aclarís si estava disposat a flexibilitzat la mesura durant el període de reflexió que ara s’obre. “Servirà per aplicar el 30% o es podran aplicar altres mesures?”, han preguntat Lluís fins a dues vegades. La regidora també ha demanat informació sobre la proposta de Tot per Terrassa al sector econòmic.
Meritxell Lluís: “Aquest periode de reflexió servirà per aplicar el 30% o es podran aplicar altres mesures?”
En el torn de debat, Ciutadans ha revisat l’expedient i ha afirmat que “les errades invaliden el document”. El portaveu Javier González ha mencionat un seguit de solars que quedarien exclosos de la cessió del 30% i que “desqualifiquen l’objectiu de la proposta d’aconseguir 1.300 habitatges protegits”.
La formació taronja qüestiona també la necessitat de la mesura. “Amb les dades a la mà -defensa- Terrassa no té un problema d’accés a l’habitatge. El 90% de les operacions immobiliàries han estat vendes d’habitatges de segona mà, a una mitjana de preu inferior al taxat per la Generalitat per l’habitatge protegit. No estem davant d’un problema de preu -ha conclòs González-. Es poden trobar (amb la reserva del 30%) que el resultat sigui una oferta d’habitatge protegit més car que el mercat lliure”.
Javier González (CS): “Les errades invaliden el document i desqualifiquen l’objectiu d’aconseguir 1.300 habitatges protegits”
La formació defensa que avui a Terrassa “hi ha dèficit d’oferta d’HPO de lloguer” i retreu al govern que “tenint sol per fer 1300 habitatges a la ciutat posi deures als privats”.
El govern municipal ha deixat clara la seva voluntat de tirar endavant la mesura del 30%. La tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, ha estat l’encarregada de respondre a l’oposició i ho ha fet reconeixent que “hi ha incerteses. Per això aprovem un avanç de pla”. La portaveu de Tot per Terrassa ha retret l’oposició que crítiques la mesura quan el 2019 va aprovar el Pla Local d’Habitatge, que la contemplava. “Ara anem a parlar, a cercar el consens”, ha reiterat en diverses ocasions.
En el mateix sentit, el republicà Carles Caballero, responsable polític de l’impuls de la reserva del 30%, ha defensat que “el que ara aprovem és iniciar un diàleg“. Caballero ha tancat el debat i ha donat pas a la votació amb un gest per desmentir els rumors de discrepància en el govern per aquesta polèmica mesura. “L’opinió del govern – ha dit-, és unànime en què l’accés a l’habitatge és un problema pel conjunt dels terrassencs. És per això que decideix fer un pas endavant”.
Finalment, el dictamen de la reserva del 30% d’habitatges protegits ha tirat endavant amb el vot favorable dels regidors de la majoria de govern i la negativa de tota l’oposició en bloc. L’executiu es dóna ara uns mesos per a debatre la iniciativa, a l’espera de l’aprovació de la llei estatal de l’habitatge. Superat aquest tràmit, iniciarà l’expedient de modificació de POUM que permeti implantar la mesura a la ciutat.