Com si es tractés d’una mena d’assaig de la Festa Major, el centre de Terrassa es va engalanar ahir per rebre la primera edició del Límbic, un festival itinerant de creació contemporània en català. Tant ahir com avui, la ciutat bat al son de la música, el teatre, la poesia, els espectacles d’humor, les “performances”, el circ i la dansa. L’actriu terrassenca Andrea Ros va ser l’encarregada de fer el pregó d’aquest primer Límbic.
La Plaça Vella va acollir un acte inaugural que va ser el tret de sortida de les diferents activitats i va comptar amb la presència de l’alcalde, Jordi Ballart, i del president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich.
“Ens esperen dos dies d’un còctel apassionant de cultura. Res no és casual. L’any 1970, el primer bibliobús d’Òmnium que distribuïa música i llibres en català va sortir de Terrassa i va acabar fent 60.000 quilòmetres. També Rialles va néixer a Terrassa. I en aquesta ciutat es va crear la nostra primera secció territorial”, va assenyalar Antich.
Igual que ell, l’alcalde, Jordi Ballart, va destacar la importància de preservar la llengua catalana. “Terrassa és una sola ciutat i en bona part és gràcies a la llengua. El Límbic encaixa perfectament amb l’esperit d’una ciutat metropolitana, diversa i plural com la nostra”, va comentar.
En el seu pregó, Andrea Ros va remarcar els seus orígens. “El meu avi va néixer en un poblet d’Albacete i la meva àvia en un altre de Jaén. Ella no volia que les seves filles acabessin servint els ‘señoritos’ del lloc i van arribar a Terrassa. Jo, als 17 anys vaig fugir de la ciutat. Però quan quelcom va malament hi torno i hi trobo el meu refugi. Perquè Terrassa és el refugi del nostre llinatge”.
Ros va reivindicar el seu dret a patir “una crisi dels 30 que la gent més gran tendeix a ridiculitzar” i va reconèixer la seva “terrible por a la mort”. I va afegir: “Ens retreuen que no hem viscut cap guerra. Però cada generació té la seva pròpia guerra. La nostra és potser menys sanguinolenta. Ha consistit a aixecar la veu. A dir prou. Som una generació de vidre. No perquè ens puguem trencar, sinó perquè s’hi veu a través nostre”.
Poesia, música, humor i dansa als carrers del centre
La primera de les dues jornades del Límbic va omplir la Plaça Vella, la Torre del Palau, el Vapor Ventalló, la placeta de la Font Trobada i la plaça Didó amb espectacles innovadors. Avui l’activitat es traslladarà al Parc de Vallparadís. Un dels espectacles més aplaudits d’ahir va ser la barreja de poesia i música de Blanca Llum Vidal & Los Sara Fontán. Molts espectadors van decidir-se per anar a veure l’Oye Polo, amb hilarants jocs d’humor d’Ana Polo i Oye Sherman Edu Galán. Amb el mateix humor corrosiu que impregnen les seves aparicions a la Ràdio Primavera Sound, Polo i Sherman van fer riure i somriure els nombrosos espectadors que es van aplegar a la plaça de Didó. I a la Plaça Vella s’ha gaudit de l’espectacle de dansa “Rojo”, executat a la perfecció per la companyia Miquel Barcelona.
Les sorprenents accions al carrer d’Eléctrico 28
Desafiar la quotidianitat i veure-la amb ulls nous és el que va aconseguir ahir a la Rambla amb Irineu el grup Eléctrico 28 amb la seva obra “The Frame”, que va tenir dues sessions plenes de sorpreses. “Cada paraula de l’obra està consensuada. Cadascú aporta diferents potencials artístics, que units formen un sol cervell”, va explicar Daniela Poch, integrant del col·lectiu artístic Eléctrico 28. Pur humor i amor urbà.
Ariox & Galgo Lento, Ginestà i 31 Fam, concerts per acabar
La primera edició del festival Límbic es tancarà avui a l’escenari Vela del parc de Vallparadís amb els concerts dels tres caps de cartell del certamen. Es tracta dels grups Ariox & Galgo Lento (20.30 hores), Ginestà (21.45), a la foto, i 31 Fam (23). Abans, a les 12.30 hores, a la plaça del Rector Homs es podrà gaudir d’una paella performada amb les actuacions de Compartir Dona Gustet, Paula Grande i Anna Ferrer.