El nou CAP de Can Roca havia d’obrir portes el dia 31 de març i no ho farà, com a mínim, fins al mes de setembre. Aquesta és la darrera data comentada en comissió informativa municipal fa una setmana.
El Consorci Sanitari de Terrassa ho té tot a punt per a la posada en marxa del nou equipament sanitari, que gestionarà l’operador públic de la ciutat. L’entrada en servei, però, s’està retardant “per la decisió de CATSalut sobre les derivacions hospitalàries i la posibilitat que es facin a l’Hospital Universitari MútuaTerrassa i no a l’Hospital de Terrassa”, l’hospital de referència per als CAP que gestiona el CST.
Xavier Lleonart, president del comitè d’empresa del Consorci, afirma que “aquestes negociacions estan bloquejant l’obertura del CAP” i afegeix que “no hi ha cap motiu assistencial que justifiqui que totes les derivacions del CAP Can Roca no es facin a l’Hospital de Terrassa”. De fet, apunta, si es decideix fer derivacions hospitalàries a un proveïdor privat, “caldria fer un concurs. L’adjudicació directa podria ser irregular”.
Lleonart apel·la a la necessària “interrelació entre la primària i l’hospitalària, i a la garantia de traçabilitat”, sempre millor amb un mateix operador. I apunta: “Les llistes d’espera són la meitat en el CST”.
20 mil usuaris
En l’obertura del CAP Can Roca està en joc un gran paquet d’usuaris i quin dels dos operadors sanitaris de la ciutat -Mutua o CST- es queda amb els pacients i amb l’assignació econòmica corresponent del departament de Salut.
El CAP Can Roca se subrogara 5 mil pacients del CAP Terrassa Nord (CST) -que actualment atén 45 mil usuaris-, i 20 mil del CAP Rambla (Mútua), el més gran de Catalunya amb 65 mil pacients.
Aquest col·lectiu d’usuaris és atès ara pels professionals de l’assistència primària de Mútua i, en cas de visita amb l’especialista o d’ingrés, és derivat a l’hospital concertat. Quan obri portes el CAP Can Roca canviarà d’operador sanitari i passarà a ser usuari del CST. CatSalut ha de decidir ara quin serà l’hospital de referència.
La decisió es molt rellevant per als dos operadors sanitaris de la ciutat. Mútua perdria 20 mil usuaris potencials si deixa de ser el servei de referència. Per al CST, l’arribada d’aquest “paquet” de pacients és molt important de cara a la seva consolidació com a operador públic integral.
A banda de la decisió sobre les derivacions hospitalàries, tampoc està clar encara quins seran els professionals sanitaris que atendran als pacients del nou CAP de Can Roca. Com a responsable de la gestió, el CST està en disposició d’equipar el centre, però “CATSalut ha deixat en mans de Mútua decidir si subroga els equips professionals al nou CAP, o bé prefereix mantenir-los i reforçar plantilles”, comenta Xavier Lleonart.
“No hi ha una decisió i aquest factor també endarrereix l’obertura del nou centre. Ara el CST no sap quantes places ha de convocar per al CAP Can Roca”, comenta Lleonart.