L’equip Hermes de l’Institut Terrassa ha guanyat el CanSat 2022, celebrat a Granada, i serà el representant d’Espanya a la final europea d’aquest concurs de construcció d’un minisatèl·lit.
CanSat és una iniciativa de l’Oficina Europea per a l’Educació en l’Espai (Esero) de l’Agència Espacial Europea (ESA) que desafia a estudiants de tota Europa a dissenyar, construir i llançar un mini satèl·lit de la grandària d’una llauna de refresc. El desafiament per als estudiants consisteix a adaptar tots els subsistemes principals que es troben en un satèl·lit, com l’energia, els sensors i un sistema de comunicació, en el volum i la forma d’una llauna de refrescos.
Després, el CanSat és llançat per un coet fins a una altitud d’aproximadament un quilòmetre, o es deixa caure des d’una plataforma, un dron o un globus captiu. Llavors comença la seva missió. Durant la caiguda es realitza un experiment científic i/o una demostració tecnològica. S’d’aconseguir un aterratge segur i analitzar les dades recopilades.
La Competició CanSat es realitza a nivell europeu. Hi participen equips de tots els estats membres de l’ESA. Per seleccionar l’equip que havia de representar Espanya s’ha disputat una fase nacional amb equips de totes les comunitats autònomes. Fa uns dies, l’equip Hermes, de l’Institut Terrassa va guanyar la final catalana del concurs, organitzada per l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), amb el suport del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya.
Llançament @Ins_Terrassa @eseiaat_upc!!! pic.twitter.com/luOQZ2nhvH
— Jordi Escofet Miró (@jordi_escofet_m) May 25, 2022
Prèvia
El concurs català va tenir lloc a l’aeròdrom d’Igualada-Òdena el passat 7 de maig, i va reunir a un centenar de joves entre 14 i 19 anys d’ESO, batxillerat i FP de 16 instituts catalans. El 13 de maig, el jurat va votar el millor projecte que havia de representar Catalunya a la final de Granada. El guanyador va ser l’equip Hermes de l’Institut Terrassa. Segons el jurat del concurs, el projecte de minisatèlit desenvolupat per aquests estudiants contenia un major nombre de virtuts tecnològiques i organitzatives. El segon classificat va ser l’equip CansatCat2 de Institut Oriol Martorell de Barcelona i el tercer classificat, l’equip PontSuertSat de l’Institut Pont de Suert.
El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya va sufragar el viatge amb un ajut de 1.000 euros.
El concurs Cansat té com a objectiu fomentar vocacions envers l’espai, la tecnologia i les disciplines STEM entre el jovent. En aquesta segona edició ha experimentat un creixement espectacular de participació. Si l’any passat ja es van inscriure nou equips, en l’edició d’enguany s’hi han inscrit 50 equips d’instituts d’arreu de Catalunya, dels quals només 18 van ser seleccionats per enlairar els seus minisatèl·lits.
Durant tot un curs, aquestes joves promeses de l’enginyeria han dedicat el seu talent a dissenyar i construir petits satèl·lits que integren telemetria, sensors i transmissors de dades. En la fase catalana, aquests enginys van ser llançats el dissabte 7 de maig des de l’Aeròdrom d’Igualada-Òdena, a bord de coets dissenyats per estudiants de l’associació Cosmic Research de l’Eseiaat-UPC.
Tal com va explicar David González, sotsdirector de l’Eseiaat-UPC i coordinador de #CanSat a Catalunya, “la competició és un repte tant tecnològic com científic. De fet, no només es tracta de llançar el satèl·lit i que torni a terra sa i estalvi. Els CanSats construïts pels estudiants han de ser capaços de prendre mesures, com ara la temperatura de l’aire o la pressió atmosfèrica, i transmetre aquestes dades per telemetria. També han de poder analitzar i interpretar els resultats obtinguts d’una manera crítica. Per tant, estem parlant d’anar més enllà d’aplicar el coneixement que han après a classe. Estem parlant de què els mateixos i les mateixes estudiants generin el seu propi coneixement”.
L’Eseiaat, que ha comunicat la notícia, ha destacat el treball dels estudiants i el seu tutor, Jordi Escofet.