Aquest dissabte passat, algú va telefonar la policia a Nathia, un poble del districte de Gujrat, a la regió del Panjab pertanyent al Pakistan. Informava d’una discussió familiar en una casa. Els agents van ser rebuts a trets. Quan van entrar en l’edifici van descobrir els cadàvers de dues noies, les germanes Urooj i Anisa Abbas, de 21 i 23 anys respectivament, suposadament assassinades en aquell país, el seu d’origen, en compliment d’un “crim d’honor” per resistir-se a un matrimoni forçat. Havien viscut a Terrassa fins feia uns dies. Aquesta és la versió d’uns fets encara envoltats de nebulosa que ha arribat a autoritats policials espanyoles. Perquè no hi ha constància oficial, acreditada, de la mort de les dues germanes. Sí de la detenció de sis homes al Pakistan per l’autoria d’un “crim d’honor”. Dos d’ells són germans de les noies i dos més, els marits. Els altres dos, també familiars,
“Només les coneixia de vista”, comentava aquesta tarda de dimarts un jove que estava al càrrec, de manera provisional, del supermercat de la rambla de Francesc Macià en el qual habitualment treballa Ghulam Abbas, el pare de les víctimes. Segons ha transcendit, Ghulam explica que va arribar a Terrassa fa uns 13 anys des del Pakistan, sol, i que el 2019 va iniciar els tràmits per al reagrupament familiar. Tenia dona i sis fills allà. En el 2020, les dues noies van venir a Terrassa. Després van viatjar per al reagrupament la mare i tres fills. El sisè havia mort ofegat.
Les germanes ja estaven casades, segons fonts pròximes a la investigació, i el pare va instar fa uns mesos a les seves filles a recuperar (o emprendre) la vida conjugal i portar-se als seus marits des del Pakistan. D’acord amb la mateixa versió, elles s’hi van negar i van marxar del domicili familiar, a Sant Pere Nord. Una de les noies encara constava ahir com a empadronada a Terrassa. L’altre va causar baixa en el padró el mes de febrer passat. La reacció de les filles van significar per al pare un impacte tal en la seva honra que les va repudiar. Per a ell ja no eren les seves filles. No sabia ni on eren fins que fa uns dies un familiar del Pakistan el va informar que la Urooj i l’Anisa eren allà, a Nathia. La mare i tres germans van viatjar al país asiàtic.
La mateixa versió indica que la família va discutir de forma acalorada. Un dels fills del Ghulam va telefonar al seu pare: les seves germanes no volien tornar. Després va arribar la maçada, la notícia de les morts apareguda en mitjans pakistanesos, les fotos de les noies en internet, les imatges dels detinguts difoses per la pròpia policia del Panjab, les informacions sobre les agressions suposadament perpetrades sobre les germanes abans dels trets que van acabar amb les seves vides. I tot, per la seva oposició a un matrimoni forçat, concertat pels pares, amb sengles cosins. Sengles cosins que són dos dels detinguts. Segons mitjans del Pakistan, les noies havien estat convidades per la família a visitar Gujrat per passar-hi uns dies i parlar del casament i persuadir les noies a tornar a Espanya amb els marits. El viatje era una trampa.
La policia local va explicar que les víctimes van rebre trets mortals mentre dormien i que la mare va intentar impedir les agressions però va ser tancada en una habitació. Altres informacions apuntaven que la Urooj i l’Anisa havien demanat el divorci.
Oficialment, els Mossos d’Esquadra res sabien aquest dimarts del doble assassinat. Segons fonts properes al cas, la Fiscalia tampoc havia registrat cap informació oficial al respecte per part de l’ambaixada espanyola al Pakistan. Els mossos van actuar d’ofici i van tirar del fil. Van citar a declarar aquest dimarts al pare de les víctimes, que havia estat localitzat per la Policia Municipal.
El progenitor ha confirmat que les seves filles havien estat assassinades i que dos fills estaven detinguts. L’objectiu dels mossos era comprovar el grau d’implicació de familiars en els fets, saber si a Terrassa o una altra localitat catalana s’havien dut a terme actes preparatoris del crim, si hi ha parents de les joves que les van convèncer de viatjar al Pakistan. Mentrestant, l’ambaixada d’Espanya intentava trobar la mare . Les mateixes fonts asseguren que la Justícia espanyola no pot investigar el suposat doble assassinat perquè no en té competència: han mort dues dones pakistaneses al Pakistan. La Urooj i l’Anisa no tenien nacionalitat espanyola.
Tres casos a la síndica
El cas porta a l’actualitat la realitat dels matrimonis concertats contra la voluntat de les dones. La síndica de Terrassa, Isabel Marquès, ha atès tres noies que van recòrrer a a la institució demanant ajut. “La primera -explica- era una menor que és negava a un matrimoni imposat. La vaig acompanyar a la Casa Galèria i, en sortir, va veure una veïna a l’autobús que la identificava. No va tornar més”.
Isabel Marquès va atendre temps després dues amigues d’origen marroquí a qui la família “havia acordat el casament amb dos homes grans al Marroc que volien entrar a Espanya” per la via del matrimoni. Les noies tenien 16 anys i els pares esperaven al final de la ESO per viatjar al Marroc. “Vam aconsellar les noies que demanessin l’emancipació dels pares”, explica la síndica. El gest de les noies va fer reflexionar les famílies, que van desistir d’imposar el matrimoni a les menors.