L’Edifici Docent de MútuaTerrassa va acollir ahir la 27a edició del Premi d’Infermeria MútuaTerrassa sota el lema “Lideratge infermer, evolucionem amb tu”. El certamen anual commemora el “Dia Internacional de la Infermeria” -12 de maig- i té per objectiu donar visibilitat als avenços de les cures infermeres des dels diferents àmbits assistencials i a l’impuls de la metodologia científica.
Aquesta 27a edició ha aconseguit aplegar un total de 35 treballs, una xifra lleugerament superior a l’any passat. El primer premi ha estat pel treball “Eficàcia d’una intervenció infermera de ‘health coaching’ sobre l’activació de persones amb una o més malalties cròniques”. Les autores són les professionals de la infermeria Cibeles Moreno, Callista Roy, Cristina Monforte, Luís González, Maria Dolores Navarro i Albert Gallart.
El segon premi reconeix el treball “Prevalença i factors de risc associats a l’ansietat i la depressió durant l’embaràs i el postpart”, impulsat per l’equip del servei d’Atenció de la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i Sala de parts de MútuaTerrassa integrat per Marta Jiménez, Olga Ezquerro, Mercè Tarragó, Anna Carmona i Engràcia Coll.
Durant la jornada es van entregar les dues Beques d’Intensificació de la Fundació Docència i Recerca. Han estat adjudicades al projecte “Educació terapèutica online en persones amb diabetis tipus 1 i control metabòlic subòptim: assaig clínic aleatoritzat”, de Núria Alonso Carril; i a l’estudi “Qualitat de la dieta, estat nutricional i sarcopènia en pacients celíacs amb persistència d’atròfia vellositària”, de Montserrat Ibarra Rubio.
El lideratge de la infermeria
La 27 edició del Premi d’Infermeria va comptar amb una conferència d’abast internacional a càrrec de Hoi Shan Fokeladeh, assessora de Polítiques d’Infermeria del Consell Internacional d’Infermeres (CIE). La ponent va fer valdre la tasca infermera en pandèmia a escala mundial i la importància del treball en equip, un equip multidisciplinari, en la lluita contra la Covid.
La celebració del Dia Internacional de la Infermeria torna a posar de manifest el paper d’aquestes professionals com a eix vertebrador del sistema sanitari i la seva aportació a la recerca i la innovació clínica i assistencial.
Ara, la pandèmia ha projectat la capacitat de lideratge de la infermeria, que reivindica “el reconeixement professional. Les infermeres encara no ocupen al sistema sanitari el lloc de rellevància que els correspon -explica Miquel Àngel Molina, director d’Infermeria de MútuaTerrassa-. Són graduades i especialistes, però no se les reconeix”. Aquesta frustració està darrere de l’èxode de professionals, molt reconegudes a Europa.
Potenciar el coneixement i l’autocura del pacient crònic
L’equip guanyador del primer premi, liderat per la doctora en infermeria Cibeles Moreno (a la foto, acompanyada d’Esteve Picola, director general de MútuaTerrassa), ha provat l’eficàcia d’una intervenció per ajudar els pacients amb una o més patologies cròniques a guanyar habilitats per l’autocura. La iniciativa va adreçada a persones amb diabetis, hipertensió, malalties pulmonars i/o insuficiència cardíaca. Durant entre 4 i 6 sessions, se’ls informa de la malaltia, cosa que els ajuda a saber quan han de consultar, de quina medicació prenen, per què i els efectes secundaris, s’introdueix una dieta equilibrada i exercici diari. “Fins als dotze mesos, la intervenció funciona -explica Moreno-, però després els pacients es relaxen. Ara treballarem un segon projecte per garantir el manteniment de les habilitats”.
Un projecte feminista per a tractar l’ansietat durant l’embaràs
El segon premi d’Infermeria tracta els factors de risc associats a l’ansietat i la depressió durant l’embaràs. Es tracta d’un projecte “clarament feminista”, apunta la llevadora i ponent Marta Jiménez (a la foto, acompanyada de les col·legues d’equip i de Ramon Ramells, director gerent de l’àmbit sociosanitari de MútuaTerrassa). A diferència de la depressió postpart, l’ansietat i la depressió durant l’embaràs és “un trastorn molt silenciat i estigmatitzat”, afirma Jiménez. D’acord amb el protocol d’embaràs 2018, que inclou un calibratge universal, l’equip ha detectat un 23% d’embarassades amb ansietat o depressió, pràcticament una de cada quatre. “L’estudi ens permet introduir eines per ajudar les embarassades que no estan bé. Les ansietats greus les derivem i els casos lleus o moderats s’atenen a l’atenció primària”.