Terrassa

Una malla al pont de Sant Pere contra despreniments

Una xarxa de protecció impedirà la caiguda de material de l’estructura. Els desperfectes detectats no afecten l’estabilitat de la construcció històrica

La zona afectada per les patologies coincideix amb el pas de vianants pel parc de Vallparadís

L’Ajuntament de Terrassa intervindrà a l’històric pont de Sant Pere, una estructura del segle XVI que forma part de l’inventari del Patrimoni Arquitectònic Català. La construcció presenta patologies que no afecten l’estabilitat de l’estructura, però provoquen despreniments, cosa que aconsella la seva estabilització.

El projecte preveu la instal·lació d’una xarxa de protecció per evitar caigudes de material a les zones transitades per usuaris del parc de Vallparadís. El teixit folrarà els dos arcs i les tres piles centrals, que quedaran cobertes pel teixit. L’envergadura de la zona afectada donarà una nova imatge del pont vist des del parc, donat que el gruix de l’estructura del pont quedarà vestida per la xarxa.

El pont de Sant Pere ha estat objecte de diversos estudis tècnics en les darreres gairebé tres dècades.

Una anàlisi de 1995 feta pel departament d’enginyeria de la UPC ja va detectar pèrdua de secció resistent i esquerdament i ruptura de pedres tallades de gran mida, esquerdes a les parets i altres de longitudinals detectades a l’interior dels arcs. A banda, es va identificar la desaparició del massís de fàbrica de les parets, la degradació del morter en l’interior de l’arc de les piles i el desplom general. Les lesions, detallava l’informe de la universitat, no eren greus ni atemptaven contra l’estabilitat de l’estructura, però requerien una reparació.

La intervenció vol preservar la seguretat dels usuaris del parc de Vallparadís / Nebridi Aróztegui

Aquest informe es va actualitzar l’any 2017. El mateix equip tècnic va analitzar les noves patologies del pont i va fer estudis per a la seva consolidació, uns treballs que van donar peu a un projecte executiu de rehabilitació del pont de Sant Pere.

El novembre de 2021, durant una inspecció bàsica, es van comprovar els despreniments de les peces de maçoneria i que aquests generaven una situació de perill pels usuaris del parc de Vallparadís. Arran d’aquesta darrera revisió, s’ha redactat i aprovat la memòria valorada de proteccions provisionals, un paquet d’actuacions preventives per evitar que caiguin més materials a les zones transitades del parc. No es tracta d’una reparació, sinó d’una actuació per evitar la precipitació al parc dels despreniments.

En concret, la memòria contempla la col·locació de xarxes per contenir els materials. S’instal·laran als dos arcs centrals del pont, els que coincideixen amb la zona de trànsit de persones. Les xarxes es col·locaren a partir dels 2 metres d’altura i embolcallaran tota la volta, cobrint tot el frontal de les tres piles, tant a la cara nord com a la cara sud.

La memòria aconsella revisar periòdicament el sistema de protecció per a renovar les xarxes, prèvia retirada dels elements caiguts. També es procedirà a senyalitzar les zones del pont que no es protegiran, per evitar el pas de vianants.

L’execució dels treballs té en un termini previst de tres setmanes i tindrà un cost de 18.489,95 euros. De moment no hi ha calendari d’execució.

El pont de Sant Pere data de l’any 1579. Es tracta de la infraestructura que permetia la comunicació entre la vila de Terrassa i el poble de Sant Pere. Des de l’any 2006 no es permet la circulació de vehicles i és de pas exclusiu per a vianants.

Una malla al pont de Sant Pere contra despreniments
To Top