Terrassa se suma a la Setmana Internacional del Compost, que se celebra aquests dies, amb el lema “El compost: Per a la regeneració del sòl”, amb una activitat educativa per fomentar la separació correcta en origen de la matèria orgànica i el procés del compostatge entre els escolars. Per aquest motiu, un total de 1.850 alumnes de 6è de primària i 1r d’ESO, de 24 centres educatius de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Terrassa (XEST), rebran aquesta setmana un cubell de matèria orgànica, un lot de bosses compostables i un tríptic informatiu de la campanya “Si es menja… a l’orgànica!”.
“Amb aquesta campanya volem que els nens i nenes s’impliquin perquè seran els adults del futur. Els hem demanat que ens ajudin en aquesta tasca perquè traslladin a casa seva la importància que té reciclar per viure en un món millor”, ha manifestat aquest dimecres la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, en la seva visita a l’escola Font de l’Alba per fer entrega del material.
Des de l’Ajuntament de Terrassa comenten que un dels objectius d’aquesta actuació és que infants i joves assumeixin com un fet natural que és important separar en origen les restes de menjar per contribuir a millorar les xifres de recollida selectiva de residus orgànics; evitar que aquests s’aboquin al contenidor gris de resta i reduir la presència de residus no orgànics en el contenidor marró. “Per fer-ho d’una forma correcta i responsable, és recomanable tenir a casa un cubell airejat (un recipient de color marró amb foradets) amb una bossa compostable perquè aquesta també es degradarà durant el procés de compostatge. Amb aquest tipus de cubell s’afavoreix la ventilació i l’evaporació de l’aigua que contenen els residus orgànics. Després, cal dipositar la bossa en el contenidor d’orgànica”, comenten fonts municipals.
Les escoles participants en l’activitat són: Delta, Lumen, Cingle, El Vallès, Santa Teresa de Jesús, Institut Ègara, Font de l’Alba, la Nova Electra, Mare de Déu del Carme, Joaquima de Vedruna, Ramon Pont, Ponent, Isaac Peral, Maria Auxiliadora, Petit Estel La Nova, Vedruna Vall, Rosella, La Roda, França, Creixen, Serra de l’Obac, Col·legi Martí, Sagrat Cor i l’Escola Tecnos.
El material cedit servirà per treballar amb l’alumnat sobre com convertir el residu orgànic en un recurs, ja que hi ha centres que, a més, tenen un hort escolar i fan autocompostatge. L’Ajuntament col·labora amb els centres escolars des de l’any 2004 per fomentar la generació de compost, cedint autocompostadors, fent un seguiment sobre el seu ús i impartint sessions informatives. Actualment, 16 escoles tenen aquest material.
L’any passat es van recollir a Terrassa un total de 9.804 tones de matèria orgànica, i cada persona va generar 43 kg/habitant/any.