“Aquest comerç és un espai segur. Escaneja el QR per informar de situacions de maltractament envers persones grans”. Això resa l’adhesiu que molts comerços de Terrassa exhibeixen aquests dies. És més que una enganxina: és el record d’una campanya reeixida , la del Projecte Canals que la fundació Alzheimer Catalunya ha dut a terme a Terrassa com a prova pilot per implicar els comerços de proximitat en la detecció de casos de maltractament a persones grans. Maltractament, moltes vegades, vol dir negligència o manca de cura. El programa, denominat “”Parem el cop”, es va desenvolupar entre octubre del 2021 i març d’enguany en 97 comerços de la ciutat i s’ha saldat amb la detecció de 16 possibles situacions de maltractament que seran derivades als organismes corresponents.
Paco Román està encantat amb l’experiència. És dependent d’una fruiteria de l’avinguda de Jacquard i saluda amb entusiasme Sergi Roldán, educador social, i Lourdes Montes, treballadora social, de l’equip del fundació que ha recorregut desenes de vegades els establiments adherits a la campanya. Sergi i Lourdes han format als comerciants en la troballa de sospites. Quan les tenien, podien emplenar qüestionaris amb la informació disponible que després era enviada a la fundació de manera confidencial.
I llavors la maquinària de detecció es posava en marxa, amb la visita de professionals als domicilis per oferir ajuda (en molts casos els maltractadors són també víctimes de situacions de sobrecàrrega de responsabilitat) i i l’activació de protocols per a la derivació als serveis adequats. “Abans vèiem situacions que no aixecaven sospites. Ara sí. Determinats casos de violència serien erradicats si tots ens impliquéssim en projectes com aquest”, diu el Paco. Marta Rius, responsable d’una merceria del carrer de Prat de la Riba, també ha participat en un projecte que està “molt ben pensat”, perquè el comerç de proximitat és idoni per conèixer algunes situacions. “No costa res fer-ho”, diu la Marta.
Malendreç
L’equip d’Alzheimer Catalunya ha fet quatre visites “de contingut”, de formació, a cada establiment, més els seguiments posteriors. “He vist alguna cosa estranya…”, comunicava un comerciant. El malendreç d’una víctima podia ser un senyal determinant de sospita. La desorientació, un altre. I les sospites d’espoli econòmic, un altre.
En alguns casos, els autors de les negligències o els maltractaments se senten alleujats quan l’equip pica a la porta després de lligar els caps de la informació rebuda dels comerços.
Cinc barris
Alzheimer Catalunya treballa a Terrassa des del 2013, acompanyant persones grans amb deteriorament cognitiu. El 65,5% dels destinataris dels projectes es troben en “situacions complexes”, diu l’entitat. Gairebé 16.000 de les 41.000 persones ateses pels Serveis Socials tenen més de 65 anys. El 75% de les situacions de maltractament és produeix dins de l’àmbit familiar i no hi ha prou eines per localitzar els casos de manera precoç. El programa “Parem el cop” s’ha desenvolupat a cinc barris: Sant Pere Nord (39), Ca n’Aurell (27), Vallparadís (16), Pla del Bon Aire (9) i Can Roca (6), amb un total de 97 botigues i 873 visites. La major part dels establiments (el 34%) han estat perruqueries. Un sector molt productiu en la detecció de situacions de maltractament és el de les farmàcies