Prop de dos milions d’egarencs viatgen en transport públic amb la T-Blanca, un títol amb descomptes per als col·lectius vulnerables. La tarifa de la targeta de bus està referenciada a l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) un índex que no es revisa des de fa una dècada. Les pensions i algunes prestacions, per contra, s’han anat incrementant i això ha fet que molts usuaris del bus hagin anat perdent el dret a beneficiar-se dels viatges bonificats.
El moviment per unes Pensions Dignes de Terrassa ha portat avui el problema al ple, tot i que amb una proposta transaccionada amb el govern de la ciutat, que ha acceptat revisar la T-Blanca.
Isaac Albert, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, ha anunciat que el seu equip està disposat a “aplicar diferents percentatges a l’IRSC”, de tal manera que “puguem millorar la cobertura i fer que més gent entri en la bonificació i, sobretot, que menys persones la perdin perquè les pensions es revaloren i salten de tram”, perden el dret als viatges amb descompte.
1,8 milions de viatges en autobús a Terrassa es fan cada any amb la T Blanca. Funciona des de 2013, tot i que prèviament va existir com a carnet gratis per a majors de 65 anys
El Moviment per unes Pensions Dignes ha demanat“una actualització amb l’IPC dels topalls per accedir a la T-Blanca” vinculant-los a “nous índex de referència”, en paraules de Josep Guinot. El govern, però, defensa que l’IRSC és un bon referent, donat que s’aplica amb caràcter general i és homologable amb altres administracions. “És un bon índex”, ha defensat Albert, que està disposat a corregir-lo “amb percentatges” per garantir que ningú perdi la bonificació.
La proposta dels pensionistes ha tirat endavant amb el vot unànime de tots els grups, de la mateixa manera que les dues propostes restants del torn de participació ciutadana. El govern també ha acceptat convocar sessions específiques de la comissió de transparència perquè els membres de la comissió ciutadana de Transparència puguin assistir i formular preguntes i propostes.
Des de Sant Pere Francisco Ruiz, un veí del barri, ha denunciat problemes d’ocupacions incíviques, baralles, brutícia i inseguretat al voltant de dos locals del sector, un tema que s’arrossega des de 2016 i que el 2018 va portar la intervenció de la Sindicatura de Greuges de Terrassa. La nova regidora de Seguretat, Patricia Reche, ha informat que s’ha comprovat la legalitat dels establiments i s’han implantat controls de seguretat per reduir les incidències.
La qualitat de l’aire
El ple d’abril va aprovar el Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire de Terrassa i el protocol d’actuació d’episodis ambientals de contaminació.
Aquest pla és fruit d’una actualització de l’anterior, que va estar vigent fins a l’actualitat, i de la revisió del Pla Supramunicipal per a la Millora de la Qualitat de l’Aire del Vallès Occidental, que Terrassa va aprovar en ple ara fa un any.
Els objectius del nou pla, centrats en l’horitzó de l’any 2025, es basen a reduir les emissions en un 15%, respecte a l’any 2019. El pla analitza la situació actual, recull l’inventari d’emissions i fa una diagnosi de la qualitat de l’aire, amb uns objectius de millora. Recull 25 actuacions repartides en cinc blocs: gestió i seguiment de la qualitat de l’aire, mesures relacionades amb el model urbà i de mobilitat, amb la reducció de les emissions dels serveis municipals i dels sectors productius i, finalment, mesures de divulgació.
L’oposició tindrà presència a la revista digital Visquem
L’oposició tindrà un espai a la revista municipal Visquem, que ha adoptat format digital. Els grups han criticat ahir que no se’ls informés de la recuperació de la publicació i han titllat la revista d’”eina electoral”. En resposta a una proposta de JxT, el govern s’ha compromès a reunir l’oposició i a “buscar la fórmula perquè els grups municipals siguin presents”.