La Coordinadora d’Entitats Andaluses de Terrassa (CEAT) tindrà casa nova en uns mesos. Preveu la mudança abans que acabi l’any. Es traslladarà del barri de la Maurina, on ocupa una part de l’antic edifici del grup escolar Germans Amat, a un espai municipal. Ca n’Anglada n’és una opció.
L’estat del col·legi, en la confluència del carrer de Mallorca amb el de Calderón de la Barca, va ser objecte de debat en una comissió informativa municipal la setmana passada. Rosa Boladeras, regidora de Cultura, va admetre que l’equipament no està en bones condicions i que resulta evident “el desequilibri” existent entre els grups de cultura popular catalana, amb la perspectiva de les obres al Condicionament Terrassenc, i les entitats de cultura andalusa, instal·lades com a ateneu en un espai que havia de ser transitori.
Fa uns cinc anys, la majoria dels grups andalusos es van quedar al carrer, gairebé al mateix temps, “perquè els lloguers es van tornar insostenibles”, indica Antonio Merino, president de la CEAT. “Teníem dues opcions: o estar estrets aquí (en l’ateneu de la Maurina) o que cadascun es busqués la vida pel seu compte”, afegeix. I es van decidir per la primera opció, conjunta i solidària.
Provisional
L’Ajuntament va intervenir i va gestionar el trasllat al Germans Amat, ja llavors sense ús, com a fórmula provisional. El grup escolar, construït el 1960, va deixar de tenir activitat docent fa vuit anys. “Va ser una solució d’emergència”, va dir Amadeu Aguado, regidor socialista i antic edil de govern, en el seu intercanvi d’impressions amb Boladeras en la comissió. Calia buscar un emplaçament definitiu per dos motius: per la provisionalitat citada i perquè la Generalitat (titular del col·legi) volia recuperar l’espai, on ja ha començat obres per a la instal·lació d’una fundació educativa per a joves.
Rosa Boladeras va contestar a Aguado que el govern actual fa temps que treballa en una solució. Primer va allargar el conveni amb la Generalitat per disposar de més marge de cara a planificar un nou destí per a la coordinadora. Aquest destí ja sembla a punt en uns locals municipals que seran optimitzats i que es convertiran en un espai de qualitat i constituiran “un guany social”, va afirmar la regidora. La seva àrea està en converses amb la CEAT, però també amb entitats que ocupen en l’actualitat l’equipament que serà condicionat, mitjançant una intervenció assumible, per a l’ateneu andalús. L’Ajuntament reconeix que les instal·lacions de la Maurina no són confortables, però aclareix que no presenten problemes estructurals.
Vandalisme
“La provisionalitat ha durat massa”, assenyala Boladeras a aquest diari. No vol entrar en polèmiques, diu, amb els responsables polítics de Cultura de fa cinc anys, i prefereix centrar-se “perquè s’hagi aconseguit una solució amb consens”.
En l’equipament de la Maurina, la CEAT gestiona la meitat de l’antic col·legi, uns mil metres quadrats. Els lavabos són precaris i el fred a l’hivern, galopant. No està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda i diverses finestres estan trencades per accions vandàliques.
“L’alcalde, Jordi Ballart, ens va visitar, va veure l’estat de l’edifici i va coincidir amb nosaltres que no era l’adequat. Continuàvem buscant alternatives i sembla que la solució és a prop”, assenyala Merino. La CEAT celebra una mudança amb la qual espera “cobrir les necessitats de tots”; de 15 entitats (14 andaluses i una extremenya) que mouen no menys de mil persones.