Consells a l’hora de fer un TikTok i alguna estratègia relacionada amb aquesta plataforma. Era el programa previst per ahir a la Plaça Vella, amb el Family Day i el “Taller de TikTok” organitzat per la Mobile Week Catalunya, per a tots els públics, si bé, la majoria eren adolescents o prop d’entrar en aquesta fase, i infants de diverses edats. La classe, si es pot qualificar així, va ser a càrrec de dos estudiants del Grau de Cinematografia a l’ESCAC que, també són “tiktokers”, amb cert èxit i dominen aquest art.
Manel Fajardo i Ferran Mullor van aplegar a més d’un centenar de curiosos, molts dels quals volien aprendre algunes de les estratègies per a “ser virals”. Fajardo, que es va definir com a “micro influencer” i que va explicar que porta des de 2015 penjant vídeos a YouTube i a TikTok, va dir que li agradaria dirigir pel·lícules. Mullor, per la seva banda, vol especialitzar-se en la direcció de fotografia i va manifestar que és “filmmaker”.
Els dos estudiants van parlar de “tips”, per referir-se a aquesta mena de trucs per tal de triomfar a una xarxa com és aquesta. El primer “tip”, van comentar, és aprofitar el que anomenen com a “trend”, que en realitat són les tendències del moment. Per exemple, a vegades hi ha un ball o una música que es fa molt popular i que molts usuaris decideixen fer-la. D’aquesta manera es pot captar a més seguidors que tinguin gustos semblants als nostres.
Un segon consell seria fer els vídeos amb una bona il·luminació i també, “un bon fons”. Mullor va explicar que “un vídeo molt fosc o amb massa llum, o que el fons sigui una paret blanca o negra”, provocarà que la gent no hi pari atenció, ja que “no serà gaire atractiu entre els usuaris”. Cal, va dir Fajardo, que les persones que hi surtin estiguin ben il·luminades i que en el fons hi hagi detalls.
El tercer consell o truc que van exposar va ser la definició concreta de la temàtica del compte de TikTok de cadascú. En aquest sentit, van manifestar que si sempre es graven balls, i de sobte, un dia es grava una cosa diferent, la mateixa aplicació ho detectarà i, per tant, és rellevant mantenir la temàtica, encara que pugui haver-hi alguna variació de tant en tant.
També és molt important, segons Fajardo i Mullor, tenir en compte els horaris, el que representa el quart consell que van explicar. “És crucial tenir una estratègia”, van assegurar, i saber els horaris de menys possibilitats, com per exemple les deu del matí, quan els seguidors poden estar a classe, per exemple. O el divendres a la nit, quan estan sopant.
La constància
El cinquè i últim consell que van aportar els dos estudiants de l’ESCAC, va ser el de la constància. Sobre aquesta estratègia, van detallar que “si pengem un vídeo cada tres mesos, segurament no arribarà a tanta gent com una persona que en penja un cada tres dies”. Fajardo va afegir que “a qui realment li interessa l’aplicació de TikTok és a aquella gent constant” i va sentenciar que “o penges vídeos de forma constant i de qualitat” o no tens res a fer.
La sessió va finalitzar amb l’elaboració d’un vídeo per a TikTok que, segons van dir, el penjarà Trujillo al seu compte. Després de tres assajos, on els dos “tiktokers” hi van posar de la seva salsa, el van dur a terme. El vídeo començava amb els dos estudiants del Grau de Cinematografia movent el cap i, després, s’anava gravant a una filera de persones, que movien el cap de la mateixa manera.
Una xarxa social amb un origen xinès
TikTok és una xarxa social relativament nova, ja que el seu any de llançament va ser el 2016. Els seus orígens són xinesos (a aquell país es coneix com a Douyin) i es va concebre per compartir vídeos d’una durada curta i sempre en format vertical. En tot el món té més de 800 milions d’usuaris i va créixer durant la pandèmia.