Terrassa

El binomi ciutat/universitat

”Terrassa, cor politècnic” és el lema de la celebració dels 120 anys de la primera pedra del Palau d’Indústries, la llavor del campus universitari de Terrassa. Des de les aules, professors, professionals i alumnes aposten per avançar plegats

Interior de l’edifici històric del carrer de Colom. La seu universitària acollirà el pròxim 6 de maig l’acte inaugural de la XIX edició de la Fira Modernista / nebridi aróztegui

El dia 9 de maig del 1902 es procedia a la col·locació de la primera pedra del nomenat “Palau d’Indústries”, un edifici dissenyat per Lluís Muncunill i encarregat pels empresaris tèxtils de Terrassa per formar enginyers i artesans per a la indústria. Avui, aquell primer centre és la seu de l’Escola Superior d’Enginyeries industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) de la UPC.

El mateix 1902, Terrassa s’incorporava a l’exquisit club de les quatre ciutats espanyoles –amb Bilbao, Madrid i Barcelona– que en plena Revolució Industrial comptaven amb un centre superior de formació en enginyeria. 120 anys més tard, el campus universitari de Terrassa mobilitza al voltant de 6 mil alumnes i avança en el terreny de la innovació, la transferència de coneixement i, des de la UPC, en la recerca aplicada, treballant braç a braç amb la ciutat, amb la indústria i fomentant l’emprenedoria.

La universitat viu com una festa el fet que el seu edifici del carrer Colom sigui el protagonista del cartell de la Fira Modernista i que la XIX edició, la primera plenament presencial després de la pandèmia, giri al voltant de la Terrassa universitària.

120 anys de vida universitària a la ciutat que culminen amb la voluntat compartida que Terrassa esdevingui un districte tecnològic on les empreses, l’administració i la universitat treballin plegats per generar oportunitats i un futur amb ocupació de qualitat.

En aquest context, hem demanat opinió a la comunitat universitària sobre quines han de ser les claus d’aquest binomi ciutat/universitat.

Des de la direcció, des de la docència, l’exercici professional i les aules, la universitat deixa clar la seva vocació egarenca. També el seu convenciment que la col·laboració entre el coneixement, la ciutat i les empreses té encara molt camí per recórrer.

El cap de setmana del 6, 7 i 8 de maig, la Fira Modernista de Terrassa trobarà obertes les portes del campus universitari, que celebra un aniversari ple d’activitats. El programa de la fira arrencarà a l’edifici històric del carrer de Colom, que el dia 6 de maig acollirà l’acte inaugural.

Xavier Roca, director de l’ESEIAAT-UPC

“Cal que treballem plegats per captar firmes amb valor afegit”

El director de l’Eseiaat és un gran promotor de Terrassa on, diu, “la universitat va néixer fa 120 anys i ha evolucionat amb la ciutat. Sent cada cop més presents, més importants, arribant més lluny i treballant per la transformació”. Ara, apunta, cal “treballar plegats per la implantació d’empreses amb valor afegit”, en un entorn industrial “on les empreses de 10 mil treballadors poden desaparèixer”. Roca té clar que Terrassa és una ciutat d’universitats “i universitària. No se’ns veu a tot arreu, però entorn del campus, la universitat lloga pisos, compra, crea “start-up” i el talent es queda a la ciutat”.

Núria Garrido, professora i investigadora

“La universitat no s’entén sense Terrassa, ni al revés”

És doctora en enginyeria industrial i vicepresidenta d’UPC-Alumni, que agrupa els exestudiants de l’Eseiaat. Garrido creu que aquest any “tocava més que mai que la universitat, que està d’aniversari, protagonitzés la Fira Modernista de Terrassa” on, diu, “la universitat no s’entén sense la ciutat, ni al revés”. Terrassa ha funcionat com un laboratori, un “living lab” de la universitat, que “fa recerca aplicada per millorar productes, però també la vida de les persones i de les ciutats”. En aquest sentit, Núria Garrido anima les empreses a “recórrer a la universitat per millorar i per innovar”.

Ramon Pastor, enginyer industrial

“Cal anar del coneixement a l’emprenedoria”

Enginyer industrial i exalumne de la UPC de Terrassa, Ramon Pastor creu que la universitat és “una escola de talent i una generadora de “start ups” amb seu a Terrassa. Aquest és el lligam de futur amb la ciutat. Terrassa ha de caminar del coneixement a l’emprenedoria, fomentant la creació de noves oportunitats”. El lligam entre el campus i la ciutat és una realitat. “La universitat vertebra Terrassa, l’oferta cultural, l’educativa i funciona com a pol d’atracció de coneixement”. També projecta “una imatge d’innovació, jove i dinàmica”. És una relació “que hem d’expandir encara més”, apunta.

Alba Badia, estudiant

“Ens sentim ben acollits per la ciutat de Terrassa”

Des de les aules de la UPC Alba Badia, estudiant de 4rt d’Enginyeria Industrial, sent “orgull que la universitat hagi estat escollida com a protagonista de la Fira Modernista”. Els alumnes, diu, “ens sentim ben acollits a Terrassa. La ciutat valora els nostres projectes de coets, cotxes i motos elèctriques i ens convida explicar-los, per exemple, als estudiants de batxillerat”. Aquesta transferència de coneixement des de la base “és una connexió molt bona amb la ciutat”, una manera que l’alumnat col·labori amb la ciutat de Terrassa aportant “valor afegit i fent transferència de coneixement”.

El binomi ciutat/universitat
To Top