El model de recollida de residus amb contenidors tal com ara el coneixem ha tocat sostre. Els índexs de recollida selectiva s’han estancat a Terrassa al voltant del 40% i només l’aplicació de canvis en el sistema permetrà complir amb l’horitzó europeu d’assolir el 65% de la recollida selectiva l’any 2035, amb una entrada a l’abocador inferior al 10% del total de residus generats.
Terrassa donarà al pas per complir amb Europa sent una de les primeres grans ciutats en implantar la recollida porta a porta. Al Vallès Occidental, els municipis petits ja han començat a implantar la recollida a domicili i ara és el torn de les grans concentracions de població, que tenen com a horitzó per aplicar el canvi el 2024.
Terrassa començarà implantant la recollida porta a porta a les urbanitzacions de Can Gonteres, Can Palet de Vista Alegre i al sector de Vista Alegre, un petit nucli de 49 habitatges situat per sobre de la carretera de Martorell (C-243c).
Un porta a porta adaptat a cada sector incementa les taxes de recollida i abarateix el servei
La mesura afectarà un volum de població global de 1.947 habitants (817 habitatges). Es finançarà amb una subvenció de l’Agència Catalana de Residus de 164.142 euros, amb el que es cobreix bona part del projecte.
El model comportarà la recollida individualitzada de les cinc fraccions (orgànica, paper, envasos, vidre i resta), a les que s’afegirà la recollida de restes de poda i la de residus sanitaris (bolquers, etc.), en aquest cas dos cops per setmana.
El porta a porta s’implantarà als domicilis i als comerços. Cada fracció s’haurà de treure a la porta un dia diferent de la setmana, en funció del calendari de recollida que s’estableixi.
El servei incorporarà tres vehicles nous, un per la recollida de la poda i dos de format bicompartimentat que permetran retirar dues fraccions alhora. En una primera fase, l’Ajuntament proveirà als veïns i al comerç de cubells i contenidors per a les diferents fraccions, a banda de bosses d’escombraries i sacs de poda.
L’experiència permetrà ajustar el model a la ciutat per arribar al 65% de la recollida selectiva
El nou model disposarà d’un sistema de gestió de dades i d’una app ciutadana per informar la població i resoldre els seus dubtes. Des del departament de Medi Ambient expliquen que aquest any comencen la preparació del porta a porta, amb la configuració de rutes i el calendari. Entre 2022 i 2023 es faran les licitacions per la compra dels vehicles i el primer trimestre de 2024 s’implantaria el porta a porta. Prèviament, es farà una campanya d’informació a la ciutadania, que haurà d’adaptar-se a un important canvi d’hàbits i encaixar el calendari i els horaris de recollida a les seves rutines.
Terrassa és una de les primeres grans ciutats que aposta pel porta a porta. Barcelona l’ha implantat, amb ajustos, al barri de Sant Andreu, i Girona projecta la implantació a nous sectors amb cases unifamiliars. A la comarca, set municipis petits ja recullen els residus a la porta de casa i superen el 80% de la recollida selectiva. El cas de Sentmenat és paradigmàtic. “Han implantat el porta a porta aquest març i en un mes han passat del 46% de recollida selectiva a un 85%”, explica Nil López, president del Consorci de Residus del Vallès Occidental i alcalde de Matadepera.
El seu municipi va ser un dels primers a implantar la recollida porta a porta i ja supera el 90% de la recollida selectiva. Ullastrell i Vacarisses s’acosten a aquests nivells. Rellinars, que recull a domicili des de l’octubre de 2021, Sant Llorenç Savall, que s’ha estrenat aquest abril, Palau-solità i Plegamans i Sentmenat, també han vist com la selectiva es disparava amb la recollida individual.
L’àrea municipal de Medi Ambient té com a objectiu anar ajustant el model de recollida a tota la ciutat per millorar els índexs de la selectiva. De moment, però, no hi ha un calendari de noves implantacions de porta a porta. “Estudiarem cada sector i adaptarem cada model a les seves característiques. L’objectiu és assolir el 65% de selectiva l’any 2035 i és factible”, diuen.
Contenidors intel·ligents i pagament per generació
L’experiència d’altres municipis innovadors i el rodatge del porta a porta a les urbanitzacions de Terrassa permetrà experimentar nous canvis a la ciutat. Al barri de Can Palet de Vista Alegre, el sector comercial situat a l’eix de la carretera de Martorell (benzinera i botigues) acollirà el model de pagament per generació, de manera que cada establiment abonarà una taxa en funció dels residus que generi.
Aquestes dues modalitats i la implantació dels contenidors intel·ligents s’avaluarà a cada sector de la ciutat, amb més densitat de població, implantar-los allà on permetin millorar la recollida selectiva i avaluant la configuració del sector i l’adaptació de la ciutadania. S’intentarà, expliquen des de Medi Ambient, que la incorporació del xip sigui compatible amb els nous contenidors de càrrega lateral.
Actualment, a Terrassa la recollida porta a porta només es fa al centre de la ciutat amb la recollida del cartró i l’orgànica dels comerços i establiments. Els residus també es recullen a domicili a la Font de l’Espardenyera, a la frontera amb el terme de Matadepera. Un conveni amb el municipi veí permet que la brossa es reculli porta a porta.
Una pressió fiscal que empeny al canvi
Omplir el contenidor verd de residus impropis està castigat fiscalment per un cànon de residus que escanya els municipis i que es dispararà els pròxims anys. Actualment, els ajuntaments paguen 59,1 euros per cada tona de la fracció resta que envien als abocadors. En el cas de Terrassa, al Centre de Tractament de Residus de Vacarisses, on se separen els materials reciclables, abans de portar la resta a l’abocador. Des de 2019, el cànon s’ha encarit en gairebé 20 euros per tona i d’aquí a dos anys, el 2024, el preu es dispararà fins als 71,6 euros per tona. L’objectiu de separar bé a casa i reduir al mínim la fracció resta és una qüestió ambiental i també econòmica. A Terrassa, la taxa de residus només cobreix el 60% del cost del servei.
El barri de Sant Andreu i Girona com a referents
Terrassa ha pres nota de l’experiència d’altres entorns urbans a l’hora d’implantar el model de recollida porta a porta i d’experimentar amb sistemes com els contenidors xipats. De la mà del Consorci de Residus del Vallès Occidental (CRVO), l’administració local ha seguit de prop el cas del barri de Sant Andreu de Barcelona, on el maig de 2021 es va implantar la recollida porta a porta. La iniciativa ha necessitat ajustos, com la substitució dels cubs petits d’orgànica per contenidors intel·ligents, que s’obren amb un clauer electrònic. Girona ampliarà el 2023 el porta a porta a nous barris amb cases unifamiliars i portarà els contenidors xipats a nous sectors el 2024. Terrassa ha consultat el projecte, que a Girona gestionarà una empresa privada.