El govern posarà en marxa dos programes per a millorar la neteja i la recollida de residus. L’alcalde, Jordi Ballart, ha anunciat durant el ple sobre l’Estat de la Ciutat que ara se celebra a l’Ajuntament de Terrassa que es faran neteges intensives “a les zones on es detecti una necessitat especial”, on s’actuarà cada quinze dies. Les intervencions inclouran escombradora manual, rec amb aigua a pressió, neteja de les zones de contenidors, papereres i embornals i retirada de grafitis.
En paral·lel, ha anunciat l’alcalde, la ciutat implantarà la recollida porta a porta de residus, després de rebre una subvenció aquesta setmana de l’Agència de Residus de Catalunya. Ho farà a les urbanitzacions de Can Gonteres i Can Palet de Vista Alegre. El nou model de recollida porta a porta, que a municipis com el de Matadepera dispara els índexs de recollida selectiva per sobre del 80%, s’aplicarà a les cinc fraccions de residus i a les restes vegetals i de poda, ha anunciat l’alcalde.
Ballart ha estat el primer a intervenir aqueset matí a la sessió monogràfica sobre l’estat de la ciutat. Durant 30 minuts, l’alcalde ha fet balanç dels primers tres anys de mandat, ha apel·lat al consens polític “i també el ciutadà” i ha fet una crida a afrontar el futur amb optimisme. “Travesse’m una època complicada, amb incerteses, però tenim instruments, eines i capacitats per afrontar els problemes”.
En aquest sentit, ha advertit dels “discursos catastrofistes i apocalíptics que poden tenir molt èxit, especialment en un moment d’incerteses com el que vivim”. Tot i que sense mencionar-la, Ballart s’ha referit als discursos de l’extrema dreta i als “interessos que juguen a pintar-ho tot negre, generant la sensació que les coses van molt malament i encara aniran a pitjor. Hi ha qui vol empitjorar el malhumor col·lectiu i empitjorar les pors”.
Davant aquestes estratègies polítiques, l’alcalde ha recordat que el Baròmetre de Terrassa reflexa que el 56% de la ciutadania creu que Terrassa millorarà en el futur, un 24% creu que continuarà igual i només un 9′8 per cent creu que empitjorarà. Terrassa creu en ella mateixa i en el seu futur“.
El discurs governamental del debat de la ciutat ha dedicat un espai als dos temes que més inquieten a la ciutadania, la seguretat i la neteja. Respecte al primer, Ballart ha recordat l’increment de la plantilla de la Policia Municipal – dels 209 agents de principis de mandat als 275 que tindrà l’any que ve-, ha reivindicat que s’incrementi en la mateixa mesura la dotació de Mossos i ha recordat que la policia de barri “comença a donar ja bons resultats”.
EL PORTAL DE SANT ROC I LES RIERES
En l’àmbit dels grans projectes, el govern ha parlat del Portal de Sant Roc i de les rieres.
Ballart ha recordat que l’Ajuntament “té en marxa la idea d’un túnel que connecti el pàrquing del portal de Sant Roc amb el de la plaça Vella” i contempla la possibilitat de construir “un pàrquing d’1 o 2 plantes”, si arriben recursos dels fons Next Generation, ha puntualitzat. Respecte a la urbanització del Portal de Sant Roc i l’eix del carrer Major, Ballart ha dit que l’Ajuntament convocarà un concurs d’idees per al seu disseny.
Sobre les rieres, l’Ajuntament presentarà “aviat” un projecte que passarà per “cobertures parcials i renaturalitzacions”.
UNA GRAN MOBILITZACIO CONTRA LA ZONA 3 TARIFARIA
En l’àmbit de la mobilitat, l’alcalde ha fet una crida a la mobilització de la ciutadania per a reivindicat la sortida de Terrassa de la zona tarifària 3. “És un greuge, un abús que no té cap mena de justificació”, ha dit. La ciutat “només rep excuses de tota mena barrejades amb l’endarreriment de la T Mobilitat”, ha afegit. Davant d’això, “ens queden poques opcions. Si no reben respostes, abans de l’estiu haurem de plantejar una reivindicació ciutadana molt contundent, una proposta civilitzada, pacifica, tranquil·la i transversal, amb l’objectiu que no se’ns apliqui l’actual castic tarifari”.