L’Arxiu Tobella ha presentat aquest divendres el seu anuari corresponent a l’any 2021, que com en les dues darreres edicions ha anat a càrrec de la fotògrafa Montse Saludes. S’ha encarregat dels textos i també de la major part de les fotografies que apareixen al llibre. Es tracta de la 44a edició d’un anuari que deixa testimoni dels fets més destacats que han tingut lloc a Terrassa des de l’any 1978.
Aleix Pons, president de l’Arxiu Tobella, ha estat l’encarregat de presentar l’acte. Després de lamentar la mort del company Manel Palà, ha agraït la col·laboració de totes aquelles persones, entitats i institucions que, directament o indirecta, han fet possible que, un any més, el llibre vegi la llum. Ha tingut un agraïment especial per a Montse Saludes, que després de tres edicions deixarà de ser l’autora del llibre, per bé que continuarà col·laborant com a fotògrafa. Ha aprofitat Pons per presentar les obres de renovació de l’entitat que s’estan duent a terme. “La sala de baix està ja completament oberta, disposem d’un ascensor i ja s’està pintant el pis de dalt, on ubicarem el nostre arxiu”, ha assenyalat. Una part de les instal·lacions les utilitza el Centre Excursionista de Terrassa. Ha recordat que “el 2021 ha estat un any encara difícil i complicat, però amb unes millors perspectives. La pandèmia encara ens ha perjudicat, però ens ha permès poder fer els llibres amb normalitat”, ha assenyalat.
Mercè López, conservadora del Museu Tèxtil, ha assistit a l’acte. “Per a nosaltres ha estat tot un honor que se’ns hagi escollit per a la portada d’un anuari tan prestigiós com aquest. L’any passat vam fer el nostre 75è aniversari i a la portada es pot veure una vitrina de l’inventari del segle XVIII de l’exposició que tenim actualment”. López ha posat en valor la importància de tenir un museu tèxtil per a una ciutat com Terrassa. Es va crear l’any 1946 i va ser el primer de tot l’Estat. “Diversos industrials terrassencs es van inspirar en l’exemple de Lyon i van creure que era necessari que la ciutat disposés d’un museu tèxtil. Amb els anys hem anat creixent. Ara, el tèxtil ja no és el motor de la indústria terrassenca, però segueix tenint un paper molt important en les nostres vides”, ha assegurat.
Radiografia a la ciutat
Per la seva banda, l’autora del llibre, Montse Saludes, ha fet una precisa radiografia del què podrem trobar en l’anuari de l’Arxiu Tobella. “El 2021 ha estat l’any en què hem redescobert la ciutat. Els primers mesos encara es notava la petjada de la pandèmia de la Covid. Es feien coses, però amb tot perimetrat. Entre maig i juny es van dur a terme moltes activitats, especialment a l’aire lliure. Els tres darrers mesos de l’any han estat com una explosió, un alliberament, per a la ciutat. La cultura ha recuperat gairebé la normalitat. S’han hagut d’anul·lar actes i això també ho hem reflectit”.
Ha tancat l’acte la tinent d’alcalde Núria Marín. “L’any 2021 ens ha deixat moltes imatges que la Montse Saludes ha sabut reflectir i explicar molt bé en aquest llibre. Aquest anuari és un recull visual imprescindible per a la història de Terrassa. És una tasca molt important de cara a la ciutadania i per a la memòria de la nostra ciutat”. Ha agraït la “complicitat de les entitats i institucions” que fan possible la seva elaboració. Després dels parlaments, diversos dels assistents s’han apropat a comprar aquest recull de la Terrassa del 2021. A banda de la seva importància intrínseca com a obra, el gran mèrit d’aquest anuari i dels anteriors és clarament historiogràfic. Es tracta d’un mirall molt valuós on trobem i trobarem per sempre més com era la nostra quotidianitat.