El 15 de febrer del 2023 la síndica Isabel Marquès culmina els cinc anys del seu darrer mandat al càrrec i anuncia que no repetirà. La lletrada egarenca va comunicar als grups municipals i al govern en junta de portaveus la seva voluntat de deixar la sindicatura al final del mandat i de no “acceptar un altra vegada continuar en funcions, a l’espera d’un nou nomenament. Faré 65 anys i aviso amb temps perquè es prepari el relleu”.
Marquès va incorporar-se a la Sindicatura de Greuges de Terrassa l’any 2010 per un mandat que culminava el 2015. Va haver de continuar al càrrec en funcions fins al 2016 per manca de relleu i ho va fer sense assignació. Tot i la intensa dedicació, en aquell moment la sindicatura no tenia assignat un sou. Posteriorment, el ple va aprovar una nòmina per al càrrec, que es va equiparar a la d’un regidor.
Marquès va presentar la seva renúncia el 2016 i, entre l’abril d’aquest any i el gener de 2018 va exercir com advocada en un despatx professional.
La síndica defensa el sistema de consulta popular com el més bo per triar el nou síndic
“Crec que ara és bo que hi hagi renovació al càrrec”, apunta la síndica, per a qui l’ideal seria que el procés de relleu s’enllestís abans de la primavera del 2023, per evitar la coincidència amb les eleccions municipals. “Personalment, no crec que sigui bo que un canvi de síndic coincideixi amb un canvi de govern”.
L’any 2018 l’elecció de la síndica va ser referendada pel ple. Marquès va ser la més votada en un doble procés electoral que va començar el 2017, amb unes eleccions amb denúncies per frau en el vot digital. En una segona volta, la lletrada va obtenir una victòria rotunda: 693 vots dels 823 emesos en la consulta ciutadana.
Cinc anys després, la síndica creu que el procés consultiu és la millor manera de triar la persona que liderarà la Sindicatura de Greuges. “Jo crec que la fórmula és vàlida. A mi em va proposar la FAVT, complia amb el currículum exigit i es va fer la votació”.
L’advocada anima a la ciutadania a implicar-se en el càrrec de síndic de la ciutat de Terrassa. “No cal ser advocat -apunta-. El més important és tenir empatia i proximitat. La institució compta amb assessoria jurídica i la formació en drets humans es pot adquirir”.
A totes les seves compareixences públiques, Marquès transmet l’experiència “tan positiva i enriquidora del càrrec”.
Durant el mandat d’Isabel Marquès, la sindicatura de Terrassa ha anat agafant relleu i s’ha fet un nom entre les sindicatures catalanes. També ha millorat com a institució. Ara disposa d’un equip de suport a la síndica i, des del 2021, també d’un servei de seguretat. Un incident aïllat amb un usuari, que va amenaçar a la síndica, va aconsellar reforçar l’oficina de la Masia Freixa amb un servei permanent de custòdia.