L’agenda política torna intensa després de la pausa de Setmana Santa. L’Ajuntament de Terrassa celebrarà divendres el segon ple extraordinari del mandat sobre l’Estat de la Ciutat, una sessió que ja s’albira ben diferent de la de 2021, quan els grups municipals van allargar la mà al govern per entomar el repte de la recuperació postpandèmia, tot i que no van estalviar crítiques a la gestió de l’executiu.
Els grups tornen al saló de plens divendres, a les 9.30 hores, amb les eleccions municipals a un any vista i els partits en mode preelectoral. Ja es coneixen els primers candidats a la cursa electoral i els partits comencen a intensificar la seva activitat al carrer i en xarxes. La neteja, la seguretat i la gestió de la recuperació són alguns dels temes que ja escalfen el debat polític.
Els grups disposaran de dos torns d’intervenció de 30 i 10 minuts
Tot i que serà una sessió eminentment política, el ple extraordinari de divendres tornarà a donar veu a les entitats. Quatre han manifestat la seva voluntat d’intervenir: la Federació d’Associacions de Veïns, la Cambra de Comerç -que ja van participar en el ple de l’Estat de la Ciutat de 2021- l’Observatori de Drets Socials i l’església evangèlica Restauración Ministerios Ebenezer.
Quatre entitats participaran en el ple: la FAVT, la Cambra, l’Observatori dels Drets Socials i els evangèlics de l’església Ebenezer
L’alcalde Jordi Ballart obrirà la sessió del ple sobre l’Estat de la Ciutat i donarà pas a l’equip de govern, que farà una primera exposició de 20 minuts. Sobre la taula, temes com la gestió de la pandèmia i de la recuperació, el Baròmetre de la Ciutat i el balanç d’execució del Pla de Govern.
Fa un any, la llavors portaveu del govern Núria Marín va recordar l’oposició que el ple “de l’Estat de la Ciutat no és un ple de l’Ajuntament ni dels partits”. La frase no va evitar, tot i el format de consens, l’encreuament de retrets.
La memòria de la síndica
Com l’any passat, la síndica de Greuges presentarà divendres la memòria de la institució i donarà pas a la intervenció de les entitats, que disposaran cinc minuts cadascuna. El debat polític es desenvoluparà en dos torns d’exposició i rèplica en el que els partits intervindran de menor a major representació. A la primera exposició cada grup disposarà d’un torn de 30 minuts, molt més extens que als plens ordinaris. El segon torn serà de 10 minuts per formació.
Els grups tanquen aquests dies les seves propostes de resolució al ple extraordinari. Està per veure si la junta de portaveus, prevista inicialment per demà dimecres a la tarda, confirma la defensa per separat de cada grup, o bé acorda repetir el format de fa un any, amb una única proposta conjunta amb 13 acords que els grups van votar per unanimitat.
Si no hi ha ajustos de darrera hora, la sessió culminarà amb la votació de les propostes de resolució presentades i/o transaccionades i el tancament el farà de l’alcalde Jordi Ballart.
El segon ple de l’Estat de la Ciutat del mandat serà presencial. Les sessions plenàries van recuperar el públic al saló de plens el mes de març. Serà, també, el primer ple sense mascareta des de l’inici de la pandèmia. Com és habitual, la sessió s’emetrà pel canal municipal de Youtube.