Regnava una beneïda algaravia de la canalla, de centenars de nois i noies. Uns han cantat. Uns altres han ballat i altres han ofert productes artesanals amb la Seu d’Ègara com a protagonista. I altres, aquests ja de segon de l’ESO, s’han convertit aquest dimarts en guies del patrimoni per un dia. Ells han ensenyat els adults el tresor que havien “pres” perquè estaven cridats a prendre’l: sobre ells, sobre els escolars, ha recaigut, i recaurà, part del paper de difusió de la candidatura de la Seu d’Ègara a Patrimoni Mundial de la Unesco.
“L’escola amb la Seu d’Ègara” era el nom de l’activitat que ha ompler d’escolars de set centres educatius de Terrassa el complex monumental en una jornada original, i oberta a la ciutat, concebuda “per tal de donar suport la candidatura i estimular el respecte i l’estima pel patrimoni”. Durant tot el matí s’han succeït les actuacions, la cantata, un concert, les visites guiades, la cultura popular, una exposició fotogràfica amb la Seu d’Ègara captada des de múltiples sensibilitats. Per escolars, és clar.
Guies
Llum Burgos, Pol Calafell, Sergi Cruzado, Nahir García, Bruna García, Manal Khayat, Judit Lázaro, Gemma López, Lucas Moratalla, Unai Peña, Ainara Polo, Marc Sánchez, Ivet Valverde i Clàudia Verdés s’han xopat d’història en les últimes setmanes per fer de guies aquest dimarts. I les seves famílies, com a efecte col·lateral, també han “estudiat” en aquesta Setmana Santa.
Al final, el Sergi va ser baixa per malaltia. Estava atribolat, per no poder ajudar, però els seus companys han suplert l’absència amb solvència. Marc deixant clar a l’auditori que la Seu d’Ègara és “un dels monuments millor conservats de l’Espanya visigoda”. Els seus companys, explicant el pas de més de 2.500 anys d’història reflectit en el paviment, els pobles nòmades, els poblats ibèrics, la romanització, la piscina baptismal.
“I ara baixarem a la cripta”, han dit. “Per tot això volem que la Seu sigui patrimoni mundial”, ha conclòs una estudiant. Després s’han apreciat els sospirs d’alleujament dels tretze guies. S’ho han après de memòria!”, ha deixat anar una dona. “I els pares!”, ha afegit un progenitor orgullós.
Sheila Vaca
“Reconec que m’ha sorprès”
Sheila Vaca Gordillo té 44 anys i una filla, la Llum, que ahir va formar part del grup de 13 escolars de l’ESO que es van convertir en guies turístics de la joia visigoda de Terrassa: “Ha estat la Llum, la nostra filla, la que ens ha convençut, la que pràcticament ens ha portat fins aquí amb les seves explicacions. Hem vingut a les Esglésies per assistir a la seva visita i al final, gràcies a les seves explicacions, també per la curiositat que ella mateixa ens va despertar. I reconec que la Seu d’Ègara m’ha sorprès. No sabia que aquest complex amagava tantes coses. Després d’aquesta visita i del que ens ha explicat la nostra filla, estic convençuda que tenim un tresor a la ciutat i que molts terrassencs no el coneixen prou. Els escolars han fet d’ambaixadors de la candidatura a Patrimoni Mundial i això és una bona notícia, una gran iniciativa”.
Bruna García
“Aquest espai mai s’ha deixat d’ocupar”
A Bruna Garcia Llopis (13 anys), l’entusiasme li sortia a borbolls en forma de paraules: “A l’escola ens van recomanar que canviéssim algunes paraules si ho consideràvem necessari per adaptar el missatge a nosaltres mateixos. Ens han aconsellat que féssim nostra l’explicació. És important entendre bé la història i les característiques de la Seu d’Ègara per poder transmetre després la informació, per poder explicar-ho bé als altres. El que més m’ha cridat l’atenció han estat les evidències que aquest espai i els seus voltants mai s’han deixat d’ocupar, amb una funció o una altra. Aquest complex és un reflex de la història de la nostra ciutat”.
Gemma López
“És un complex molt valuós, una joia”
Gemma López Orobitg té 13 anys i estudia segon de l’ESO a l’escola El Cim. Va ser una de les estudiants escollides per fer de guia de la Seu d’Ègara en una jornada singular i que serà difícil d’oblidar per a ella: “Vam fer una exposició oral sobre el tema i a partir d’aquí es va fer una selecció de set persones de cada classe per realitzar aquesta visita guiada. Vam fer una visita a la Seu d’Ègara i ens van facilitar el material per aprendre. Hem estudiat a què es dedicava el recinte, quines funcions tenia. Hem après que la Seu d’Ègara és un complex molt valuós, únic en el món. És una joia, és patrimoni que tothom hauria de visitar alguna vegada”.
Sílvia Samaniego
“Fa molts anys que a l’escola El Cim treballem el patrimoni de la Humanitat i aquesta iniciativa ens va venir perfecta. L’hem pogut dur a terme de manera molt significativa”, resumia la professora Silvia Samaniego Jou (54 anys). “Era un projecte idoni per a nosaltres i ha esdevingut un repte per als alumnes. Quan algú ens va plantejar dubtes li vam deixar clar que eren molt capaços de fer-ho. Era l’oportunitat de fer una exposició oral, però davant els ciutadans. Millor, impossible. Hem fet assajos a l’escola i aquí, in situ. Una alumna em va confessar que se sentiria molt important si aconseguim finalment que la Seu d’Ègara sigui Patrimoni Mundial”.
Sílvia Aguilera
“Hem contribuït a divulgar aquest tresor”
Silvia Aguilera Domingo (47 anys) ha preparat també amb passió els seus alumnes per a la cita: “Cadascun dels participants parla en la visita, amb una part preparada per parelles. La iniciativa ens va encantar des del primer moment, quan ens van proposar la participació. Era una manera de posar en pràctica l’aprenentatge significatiu. No sempre podem aplicar a la vida quotidiana el que aprenem a classe. En aquest cas, sí, i, a més, hem contribuït a un projecte de ciutat, a divulgar aquest tresor que és la Seu d’Ègara. Ja havíem vingut amb una visita guiada. Qui ens havia de dir que al final seria l’alumnat el que acabaria fent de guia!”.
Vicenç Burgos
“Havia vingut aquí de petit”
Les Esglésies de Sant Pere formen part del paisatge d’infància, remot, de milers d’egarencs. De Vicenç Burgos León (47 anys), per exemple. Ahir va visitar la Seu d’Ègara com a pare d’una guia novella i va redescobrir el monument: “Va ser la Llum qui ens va empènyer a visitar la Seu d’Ègara. Va aprendre aspectes molt interessants del complex i els va compartir amb nosaltres. Jo havia vingut aquí de petit i després a algun casament. És la primera vegada que visito la Seu d’Ègara expressament per conèixer la seva història”.