Terrassa

La paret dels anuncis al capdamunt de la Font Vella

El mural de Netol destapa un històric emplaçament publicitari

La descoberta de l’anunci de Netol ha despertat la curiositat de la ciutadania / nebridi aróztegui

L’aparició sobtada del mural publicitari de Netol al capdamunt del carrer de la Font Vella ha descobert la realitat amagada d’una paret que històricament ha estat un taulell d’anuncis de la ciutat. Les fotos històriques mostren com, abans que el majordom de Netol, el deu Neptú decorava la paret, que durant bona part del segle XX va captar la mirada de tothom que es dirigia al centre de la vila.

La paret mitgera del número 63 del carrer de la Font Vella, a la cantonada amb el carrer Cardaire, ha estat suport de diferents formats publicitaris, A principis del segle XX, el mural era un taulell amb anuncis, comunicacions i publicitats. Una foto de l’època mostra com, fa pràcticament un segle, hi ha un punt de venda al carrer, just a sota d’un mural ple de comunicacions.

La descoberta de l’anunci de Netol ha despertat la curiositat de la ciutadania / nebridi aróztegui

L’entrada a la Font Vella pel nord és un lloc de pas molt popular. Aquesta és la raó per la qual durant més de cent anys aquesta paret mitgera no ha deixat pràcticament mai de funcionar com a tanca publicitaria.

Pintura sobre pintura

L’anunci del Limpia Cristales Netol va ser el darrer en format mural. Fins a la seva ocultació, la publicitat es pintava directament sobre la paret. A la foto de l’anunci de la Bomba de Pistones Neptuno es poden intuir les diferents capes de pintura. A la dreta, apareix una publicitat diferent, molt difuminada. Quan finalitzava el termini d’exhibició contractat, l’anunci es cobria de pintura per procedir al dibuix de la nova publicitat.

Foto històrica de la paret mitgera de Font Vella amb Cardaire

La descoberta de l’anunci de Netol ha disparat aquests dies la curiositat de la ciutadania per conèixer la història de l’espot publicitari i de l’espai on es va inserir. Pau Medrano, doctor en disseny gràfic per la Universitat de Barcelona i especialista en personatges publicitàris, explica que la publicitat de Netol i en particular el seu majordom, protagonista també de l’anunci de Terrassa, “és d’autor desconegut i està inspirat en un personatge publicitari britànic del canvi del segle XIX al XX. És pràcticament idèntic”, apunta el professor.

Està per veure quin serà el futur del mural publicitari de Netol descobert a la Font Vella, una marca amb una figura icònica i uns expositors que actualment es rifen els col·leccionistes. “Hi ha figures del majordom -comenta Medrano- o peces esmaltades dels suports publicitaris per botigues i ferreteries pels que demanen entre 12 i 15 mil euros”.

L’icònic majordom de Netol /Nebridi Aóztegui

La publicitat egarenca, apunta el professor de la UB, se situa més als anys setanta que no pas als seixanta. “El disseny del majordom agafa formes més geomètriques, diferents de l’estètica arrodonida i més infantils dels anys 60”. L’evolució gràfica del personatge permet situar-lo en el calendari.

La iconografia Netol va acompanyar la marca des de 1915, quan es va patentar el primer producte i va llençar la primera campanya publicitària, fins que va desaparèixer, a la darrera dècada del segle XX. Anys després de la desaparició dels productes Netol de les botigues, la retirada d’una tanca publicitària al centre de Terrassa ens recorda que els anuncis es pintaven a les parets.

Per les figures del majordom demanen avui fins a 15 mil euros

El valor de l’anunci des del punt de vista conservacionista està per veure. Pau Medrano apunta al deteriorament de la peça, en la que “caldria fer una intervenció important” per recuperar els colors originals de les figures i les lletres de la publicitat del Limpia Cristales Netol.

Un majordom amb cara de gripau i la seva xicota, la Loten

La marca Netol i la seva iconografia publicitària està farcida de curiositats. El nom fusiona el mot Net i el sufix “ol” associat als productes de neteja d’origen centreeuropeus. Pel que fa al majordom, una de les poques figures masculines amb baieta a la mà a principis del segle XX, va tenir una xicota, la Loten (el nom Netol invertit), prescriptora de l’Espumante Limpiador.

La paret dels anuncis al capdamunt de la Font Vella
To Top