Habitatge Terrassa, l’empresa municipal que gestiona la política d’habitatge públic a la ciutat, ha obert la convocatòria d’un programa destinat a les entitats que treballen amb dones soles o bé amb fills a càrrec i que pateixen una situació d’exclusió residencial. La societat municipal llença una oferta de pisos compartits en règim d’arrendament, entre els que hi figuren l’immoble d’habitatges del carrer Wilson de titularitat municipal.
“El projecte oferirà la possibilitat d’ocupar pisos compartits a les famílies monoparentals en situació de vulnerabilitat”, comenta Noel Duque, tinent d’alcalde de Drets Socials. “La iniciativa inclou un programa d’acompanyament i de suport a la inserció”.
El pla el desenvolupen conjuntament les àrees municipals d’Habitatge i Serveis Socials i va dirigit a les entitats sense ànim de lucre que gestionin habitatges d’inserció a la ciutat per al col·lectiu de dones soles i amb fills menors a càrrec que requereixin una tutela o seguiment. De fet, seran les entitats les que signin el contracte d’arrendament amb l’administració local. Els contractes seran per un termini de set anys.
El programa d’Habitatge dirigit a dones soles i amb fills menors a càrrec inclou per primera vegada a Terrassa un habitatge compartit de grans dimensions.
Un habitatge amb 11 dormitoris
Es tracta del pis del carrer de Wilson, un immoble de 175,74 metres quadrats amb onze dormitoris (6 dobles i 5 individuals), tres sales d’estar, cuina i tres banys. El pis té capacitat per a 20 persones.
L’oferta municipal inclou dos habitatges compartits més al barri de Can Tusell. Un de dues habitacions i l’altre de tres. El pis de Can Palet surt a lloguer per 439,35 euros i els de Can Tusell, a 244,50 euros el de tres habitacions, i a 312,80 euros el de dues habitacions.
Les entitats socials poden concórrer a la licitació per gestionar el lloguer dels tres immobles i posar-los a disposició de les dones sense recursos. Cadascuna d’elles podrà optar a un únic pis.
Habitatge i Serveis Socials llencen aquesta iniciativa per donar una sortida digna en matèria d’habitatge i inserció social i laboral a dones en situació de precarietat econòmica i especialment dones amb fills menors.
La Taula de Sensellarisme, constituïda l’any 2019 a Terrassa, va concloure després dels dos primers anys de treballs que era necessari ampliar el parc d’habitatges destinats a fer front a l’exclusió residencial i sociolaboral.
La Taula mencionava com a especialment elevat el nombre de dones monoparentals amb fills menors a càrrec que sol·licitaven un habitatge per compartir atesa la seva situació de precarietat.
Les entitats del tercer sector, que integren la Taula de Sensellarisme, juntament amb els agents sanitaris, han posat de manifest la dificultat que troben per accedir a habitatges del mercat lliure en règim de lloguer, pisos que els han de permetre desenvolupar els seus programes d’inclusió residencial. El programa d’Habitatge i Serveis Socials pretén donar resposta a aquesta necessitat.