Terrassa

L’Ajuntament ha executat el 57% de les obres pressupostades

L’administració ha tancat l’exercici 2021 amb 17 milions d’inversions licitades i adjudicades, un 71,3%

Les obres de l’edifici de vestidors d’Eco-Equip, pressupostades el 2021 i en execució / alberto tallón

Complir amb els pressupostos és un dels reptes de les administracions públiques, especialment en temps d’incerteses com l’actual, i el nivell d’execució de les inversions és el termòmetre que mesura si els diners municipals arriben al carrer. En aquest context, l’Ajuntament de Terrassa ha tancat l’exercici 2021 amb un 71,3% del pressupost de les inversions licitat i adjudicat i un 56,82% executat.

El percentatge d’obres fetes supera amb escreix les executades a la veïna Sabadell, on l’any passat l’administració municipal va materialitzar el 10% de les obres programades.

Són unes dades excepcionalment baixes per al municipi veí, que el govern atribueix entre altres motius a “alguns endarreriments en la tramitació”, apunta la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic, Montse González. També a factors externs com la crisi de la Covid i la repercussió del repunt de la inflació. El 2020 Sabadell va executar el 26% de les obres i el mandat anterior, la mitjana va ser del 31,2%.

En el cas de Terrassa, fonts municipals informen que l’any passat es van fer obres per valor de 12,6 milions, sobre un pressupost global d’inversions de 22,1 milions. Un 56,82% es van executar.

Pel que fa a la licitació i l’adjudicació, l’Ajuntament de Terrassa va resoldre la tramitació de dos de cada tres projectes d’inversions. Un 71,3% van quedar resolts. És la millor dada del mandat. El 2019 es van adjudicar el 64,9% de les inversions i el 2020, l’any de la pandèmia, el 63,58%.

Pel que fa a les execucions d’obres, a càrrec de les constructores, el 56,82% de 2021 supera el 47,69% de 2020 i s’equipara pràcticament a l’exercici prepandèmia del 2019, que va executar el 57,62% de les inversions previstes.

Atents al calendari

“Hem fet l’aposta de licitar i adjudicar el pressupost per complir amb el compromís adquirit –comenta Isaac Albert, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert i responsable de la hisenda municipal. Per fer-ho has de ser molt eficient els primers mesos de l’any, donat que tot el que licites després de maig complica la seva execució durant l’exercici. La tramitació es pot complicar i les constructores tenen uns mesos per començar les obres. Tot el que deixem pel segon semestre, poden ser obres que saltin al següent exercici”.

El 43,18% de les inversions no executades el 2021 (9,5 milions) corresponen majoritàriament a projectes licitats durant el darrer trimestre de 2021 que no s’han pogut fer i a projectes plurianuals, que s’executen durant més d’un exercici, D’aquest 43,18% pendent, “un 20% són projectes licitats i adjudicats que s’executaran segur aquest 2022 i un 22% analitzarem què ha passat”, diu Albert.

Entre aquests projectes pressupostats, però no executats, hi ha obres que cofinança l’Ajuntament, però executen altres administracions. És el cas de l’institut-escola Sala i Badrinas, que ha de construir la Generalitat i al que l’administració local aportarà 2 milions d’euros. D’aquests, 1.120,500 euros estaven consignats a les inversions de 2021 i no s’han executat de moment.

Al paquet de les obres que consten com a no executades també hi ha el parc de la República. Es tracta d’un projecte que s’ha adjudicat pels 4,6 milions que costarà tot el parc i que reserva partides als pressupostos de diverses anualitats, la primera el 2021. Els treballs van ser adjudicats l’any passat, però començaran finalment aquest mes d’abril.

Entre les inversions de 2021 licitades i adjudicades hi ha grans projectes i també petites obres. El pressupost de l’any passat finança la cobertura de la pista exterior annexa al pavelló de Can Jofresa (249.882 euros) i el casal cívic del Roc Blanc (250.000 euros), dos projectes paralitzats per l’encariment de materials i que aquest any necessiten una aportació complementaria.

La rehabilitació i compra d’habitatge (500.000) o la construcció del nou edifici d’Eco-Equip (500. 000) són altres exemples d’inversions adjudicades, com l’adequació de l’Estadi Olímpic, amb una partida al pressupost de 2021 de 2,2 milions d’euros.

“La dada important és la de l’adjudicació dels projectes -defensa Albert, donat que el ritme de tramitació posterior pot ser lent i intervenen molts factors que poden fer saltar l’execució a un exercici posterior”.

Aquesta casuística, que afecta una part del pressupost, no hauria de condicionar l’execució de les inversions, apunta el tinent d’alcalde. “És molt importat ajustar bé les inversions. Pressupostar i no executar és la forma més clara d’enganyar a la ciutadania”, comenta Isaac Albert. “Estàs generant falses expectatives i retenint recursos que no inverteixes en altres necessitats de la ciutat. Sempre és preferible pressupostar de manera realista i executar”.

La hisenda local, explica Albert, “revisa a principis de cada segon semestre de l’any quines partides no s’executaran amb l’objectiu d’alliberar recursos per a altres serveis que els necessitin”. Així i tot, el pressupost sempre tanca amb un romanent. Inclou el superàvit i l’import d’obres no executades. El romanent de 2021 és de 8 milions d’euros, 5 dels quals són obres no fetes.

El factor Next Generation

Els pressupostos estan sotmesos a molts factors. Aquest any, els fons Next Generation dispararan les inversions i tensaran els serveis tècnics. La UE obliga a licitar els projectes en temps rècord i executar-los abans de finals del 2024. Aquest any, als 26 milions per a inversions cal sumar, de moment, 15 milions més finançats pels Next Generation

L’Ajuntament ha executat el 57% de les obres pressupostades
To Top