L’Ajuntament de Terrassa, a través dels Servei d’Universitats i Innovació ha creat una nova plataforma digital perquè grups d’investigació, estudiants, ciutadania i empreses solucions a 13 reptes relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de salut i benestar, educació de qualitat, ciutats sostenibles, reducció de les desigualtats i igualtat de gènere.
El projecte vol vincular els agents tecnològics i universitaris amb el teixit empresarial i trobar solucions a problemàtiques que afecten el dia a dia de la ciutat.
Algunes de les solucions que es busquen són, entre d’altres, sistemes de detecció d’incendis, desenvolupar projectes que integrin les dades dels col·lectius més vulnerables per dissenyar dispositius específics, solucions a la presència d’excrements d’animals a la via pública o bé sistemes d’alerta i auxili àgils i ràpids per combatre possibles agressions i obtenir ajuda de manera efectiva.
Un cop omplert el registre a la pàgina web, el Servei d’Universitats contactarà amb la persona que hagi omplert el formulari per vehicular la proposta amb els serveis o agents de la ciutat implicats i poder treballar-la conjuntament. L’evolució de cadascun dels reptes proposats es publicarà de forma periòdica a la mateixa pàgina web.
“El catàleg de reptes vincula el treball que es fa a la universitat amb les necessitats reals de la ciutat i de la ciutadania. Volem aprofitar l’enorme talent existent a l’àmbit universitari i de recerca i posar-lo al servei de la societat. També busquem visibilitzar aquest talent i ajudar-lo a créixer, implicant tots els agents en la solució de les diferents problemàtiques del dia a dia”, explica el regidor d’Universitats, Pep Forn.
Des de l’Ajuntament de Terrassa comenten que les solucions a aquests reptes també es poden realitzar com a treball de màster o de doctorat, i que també es puntuarà si el projecte en qüestió es presenta com a treball a la convocatòria de beques de recerca per a estudiants universitaris del Campus de Terrassa, que convoca anualment el Servei d’Universitats de l’Ajuntament.
A banda de trobar solucions a problemàtiques de ciutat i buscar un impacte social positiu, aquest nou web pretén posar en valor idees innovadores que ajudin a generar activitat econòmica utilitzant la innovació com a paraigües i metodologia de treball. “A més, el projecte vincula els agents tecnològics i universitaris amb el teixit empresarial del territori per generar sinergies del les que puguin sorgir mentoratges o socis inversors”, destaquen fonts municipals.
Amb l’objectiu de fomentar la participació en el projecte, els diferents reptes es difondran i es donaran a conèixer a estudiants i grups de recerca del campus universitari de Terrassa, així com al teixit empresarial i a la ciutadania en general. Així, els reptes relacionats amb els ODS es publicaran a la plataforma Participa Terrassa com a procés participatiu.