contenidors càrrega lateral Can Boada grups Lluís Companys plaça Agustí Bartra Alberto Tallón (8)
Terrassa

Polèmica dels contenidors a Terrassa: es mantenen els canvis de trànsit

Després de 14 mesos de protestes i reunions, la situació no variarà

Contenidors al costat de la plaça d'Agustí Bartra / ALBERTO TALLÓN

Després de moltes anades i tornades, reunions, acords que queden en foc d’encenalls, el serial de la polèmica per la ubicació dels contenidors de residus a Grups Gibraltar-Lluís Companys i Can Boada Casc Antic adquireix un nou biaix narratiu. Dimecres a la tarda, en una enèsima reunió de l’Ajuntament amb algunes parts implicades en el litigi, es va arribar a la decisió de deixar-ho tot com està. Les associacions veïnals havien proposat canviar la circulació al carrer d’Alexandre Galí per convertir-lo en via de sentit únic cap al passeig del Vint-i-dos de Juliol i fer el mateix amb el de Francisco de Vitoria per donar-li el sentit únic contrari, cap a la ronda de Ponent. Tècnics municipals consideraven l’opció poc factible. I al final, segons diverses fonts, tot quedarà igual. Les modificacions adoptades el gener del 2021 es mantenen. Aquest és un resum cronològic de la polèmica.

L’origen

El gener del 2021, l’Ajuntament va implantar a la plaça Lluís Companys i els seus voltants, i a la plaça d’Agustí Bartra, els nous contenidors d’escombraries, més grans i de recollida lateral per la dreta dels camions. Això va provocar canvis de circulació. El carrer de Francisco de Vitoria va passar a ser de doble sentit, però per trams, igual que el d’Alexandre Galí. Un grup de veïns, aleshores amb el suport de les associacions veïnals dels dos barris, va posar en marxa una campanya de protesta amb recollida de firmes inclosa: afirmava que la reordenació del trànsit per col·locar els nous recipients havia creat una rotonda interior a la zona, i que havia augmentat la contaminació. Demanava la compra de camions de recollida per l’esquerra. La plataforma veïnal va mantenir diverses trobades amb tècnics i polítics municipals i va intervenir en el ple.

Informe

El juny, cinc mesos després de l’inici de les protestes, es va celebrar una assemblea veïnal amb presència de regidors. Allà, al costat del casal cívic de Can Boada, l’Ajuntament es va comprometre a estudiar la compra de camions de recollida lateral esquerra, però va advertir que per això necessitava un informe previ i un termini, almenys, de dos anys. La plataforma veïnal insistia que volia tornar a la situació anterior durant el temps d’espera.

Marxa enrere

L’octubre, en una nova reunió, el govern municipal va informar els veïns que tornaria a posar els contenidors antics als voltants de la plaça Lluís Companys, tot i que de manera provisional. Tot apuntava que una bateria de contenidors del carrer de Francisco de Vitoria i dues del carrer d’Alexandre Galí serien reemplaçades per unitats velles, i que els sentits de circulació tornarien a ser els d’abans del gener. Les dues associacions que oficialment donaven suport a la plataforma celebraven la decisió; afegien que amb camions de recollida per l’esquerra el servei seria “exemplar” i podria arribar a llocs específics on no podia arribar el nou sistema. L’Ajuntament deia que la despesa en nous camions era, en aquell moment (i ara) inviable, però la intenció i l’informe seguien endavant.

contenidors plaça Lluís Companys de Terrassa contenidor Alberto Tallón (5)

Bateria dels nous recipients als voltants de la plaça Lluís Companys de Terrassa / ALBERTO TALLÓN

Novembre

El serial no havia acabat. És més, ocultava girs de guió que anunciaven nous capítols. A la tardor es va fer pública l’aparició d’un nou grup de veïns de Can Boada Casc Antic que s’oposava a la resolució municipal de rectificar i tornar a col·locar els contenidors antics. Estaven d’acord amb els canvis adoptats al gener. Deien que havien suposat una millora en la neteja, sobretot a la plaça d’Agustí Bartra, i menys trànsit, i que els vehicles circulaven a menys velocitat al carrer d’Alexandre Galí gràcies al doble sentit. Aquest diari va publicar el 9 de novembre la postura d’aquesta nova plataforma.

Acord?

Semblava que ara sí, que el serial tocava a la fi. L’alcalde, Jordi Ballart, es va posar al capdavant del nou front de negociacions i el 3 de març passat es va reunir amb totes les parts, incloses les associacions de veïns, al casal cívic de Can Boada. Havien transcorregut 14 mesos dels canvis de trànsit i de les primeres protestes. Ballart va informar després de l’acord: la reordenació de la circulació quedaria sense efecte i es tornava al trànsit anterior, amb unes modificacions: el carrer d’Alexandre Galí i el de Francisco de Vitoria serien un altre cop de sentit únic, el primer cap a la ronda de Ponent i el segon cap al passeig del Vint-i-dos de Juliol. Alguns contenidors del carrer d’Alexandre Galí serien moguts de lloc i traslladats al mig de la plaça d’Agustí Bartra. Allà s’hi posarien càmeres i s’hi haurien de realitzar obres per facilitar l’entrada dels camions.

No

Un grup de veïns i comerciants dels entorns de la plaça d’Agustí Bartra es va mobilitzar després d’aquest acord del 3 de març. Ha recollit firmes “per salvar la plaça”, per evitar la presència de contenidors allà i la circulació de camions de la brossa en un espai concorregut. Aquesta setmana, les associacions veïnals s’han desdit de l’acord del 3 de març i han comunicat a l’Ajuntament la seva darrera decisió: els contenidors s’han de quedar on són. Dimecres, en una reunió sense la presència de la primera plataforma, es va resoldre mantenir-ho tot tal com està. De moment?

Camions

L’Ajuntament té la “voluntat política” de comprar camions de recollida lateral per l’esquerra, però afirma que cal arribar als 90 punts de contenidors que necessitin aquest sistema per justificar una adquisició valorada en 1,8 milions d’euros. Ara mateix, la xifra de bateries no supera les 40. La compra no pot ser immediata, diu.

Polèmica dels contenidors a Terrassa: es mantenen els canvis de trànsit
To Top