“Tenim llista d’espera”, recorda Ana Belén Caro, presidenta de l’associació de veïns. Can Tusell té en el seu barri un dels horts urbans del programa municipal Conreant Terrassa, però l’espai, situat entre el carrer del Gregal i el de la Tramuntana, s’ha quedat petit i l’entitat veïnal, que el gestiona, ha sol·licitat a l’Ajuntament una ampliació. El que passa és que el solar a ocupar si la proposta d’ampliació prospera és un terreny utilitzat pels Mossos d’Esquadra com a dipòsit de vehicles.
L’Ajuntament no descarta la proposta veïnal i assegura que la té en compte, i que estudia la titularitat dels terrenys en els quals es podria dur a terme l’ampliació. El programa Conreant Terrassa va néixer en el 2013 “per impulsar la creació d’una xarxa ciutadana d’espais verds, que són sostenibles des d’un punt de vista social i agronòmic, i que han servit per crear horts urbans d’autoconsum”. L’Ajuntament ha facilitat la cessió dels terrenys a les entitats o col·lectius que desenvolupin allà els seus projectes “durant un temps determinat”.
Els cultius, segons el Consistori, “ajuden a millorar la qualitat ambiental”, absorbeixen el soroll de la ciutat “i disminueixen l’efecte ‘illa de calor’”, i fomenten la biodiversitat. Milloren les relacions socials “i ajuden a prendre consciència sobre el que posem en la taula”. A més, constitueixen una necessitat per a moltes famílies amb pocs recursos.
El Consistori va cedir el terreny a l’associació de veïns de Can Tusell al maig del 2014 i els gestors el van dividir en quinze parcel·les. “No semblava clar que el projecte funcionés”, recorda la presidenta. Però va funcionar. Tant, que l’hort va créixer en uns 2.000 metres quadrats fa quatre anys i va guanyar 29 parcel·les. Té 3.000 metres quadrats.
Hivernacle
Per tant, 44 famílies són usuàries de l’hort de Can Tusell, però l’associació gestora demana més terreny per dos motius. Primer, per la llista d’espera, de 20 famílies. Segon: també la zona comuna és insuficient: “Necessitem un espai per als armaris d’eines”, assenyala Caro, “i per crear un hivernacle”. L’associació de veïns creu que als mossos també els interessa tenir a prop un solar net, ordenat i tancat. “Sabem que l’Ajuntament està buscant una solució. En aquest aspecte no tenim queixes”, conclou la presidenta veïnal. L’entitat renova cada dos anys el projecte amb el govern municipal.
El programa Conreant Terrassa inclou una quinzena d’horts urbans, tant en terrenys públics com privats. Tots els espais de conreu són gestionats, de manera gratuïta, per entitats sense ànim de lucre que han hagut d’establir amb l’administració municipal un conveni de col·laboració.