Terrassa

El Servei d’Inserció Laboral de Casa Galèria ha atès 350 dones els últims dos anys

36 dones de les 152 que buscaven feina en van trobar a través d’aquest servei

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Terrassa ha atès a través del Servei d’Inserció un total de 351 dones en aquests darrers dos anys de pandèmia. El 2021 es va donar servei a 180 dones, arribant a 810 atencions (490 cites presencials o telefòniques directes amb les dones i 320 accions de coordinació amb altres ens o serveis, seguiment o acompanyament), mentre que el 2020 es van atendre 171 dones amb un total de 1.070 atencions, de les quals 562 van ser cites presencials o telefòniques.

Segons destaca l’Ajuntament de Terrassa, aquestes dades demostren que el servei està realitzant lleugerament més atencions que en anys anteriors i que el perfil de les dones és d’una major vulnerabilitat i presenta una casuística més complexa, que fa necessari un major seguiment i acompanyament.

D’entre les demandes que rep el servei d’inserció laboral, la majoria són sobre recerca de feina o orientació laboral i, en un percentatge més baix, per qüestions de millora de feina. En aquests dos anys, 36 dones de les 152 que buscaven feina en van trobar a través d’aquest servei (20 dones al 2021 i 16 al 2020).

La regidora de Poítiques de Gènere, Núria Marín, considera que “es fa palès que serveis com aquest són, malauradament, cada vegada més necessaris per lluitar contra la desigualtat d’oportunitats en el món laboral entre homes i dones, a més d’intentar pal·liar la vulnerabilitat de les dones en l’economia social, i, més, en temps de crisi com la derivada de la pandèmia”.

El 48% de les dones ateses el 2021 es trobaven en situació de violència masclista i estaven sent ateses per altres serveis del SIAD, com atenció psicològica i/o assessorament jurídic. Aquesta xifra va ser inferior el 2020, en què del total de dones ateses, un 36% es trobaven en situació de violència masclista.

L’impacte del gènere en l’ocupació

Segons l’“Estudi sociològic: condicions de vida de les dones de Terrassa des de la perspectiva de gènere” (2020), encarregat pel Servei de Polítiques de Gènere, la situació de les dones a Terrassa en relació al mercat de treball és pitjor que la dels homes, ja que presenten una taxa d’activitat inferior i una taxa d’atur superior.

Terrassa té una taxa d’activitat del 79%, un 80,9% dels homes vers un 77,2% pel que fa a les dones.

A més, destaca que el 6’2% del total de dones actives no tenen registrada la seva activitat laboral, és a dir que treballen sense registre d’alta a la seguretat social.

Pel que fa a l’atur a Terrassa, segons un estudi de la Diputació de Barcelona en col·laboració amb la Xarxa d’Observatoris del Desenvolupament Econòmic Local, el gener de 2022 les dones presenten un percentatge d’atur més alt al dels homes, concretament, 5 punts percentuals per sobre: 9,54% vers 14,14%. L’atur va pujant progressivament des de les franges més joves i es fa evident un augment a partir dels 25 anys, coincidint amb la maternitat i la resta de responsabilitats familiars i domèstiques, destaquen des del Consistori, que assenyala que el moment especialment crític és l’etapa entre els 55 i els 64 anys, quan la taxa d’atur de les dones és del 27,64%, prop de 10 punts per sobre de la taxa dels homes del mateix grup d’edat.

El Servei d’Inserció Laboral de Casa Galèria ha atès 350 dones els últims dos anys
To Top