Terrassa

La recollida de material humanitari per a Ucraïna desborda les ONG

Entitats, organitzacions no governamentals, botigues i fundacions es mobilitzen per fer arribar roba, aliments i material sanitari a les persones desplaçades per la guerra

Material humanitari a la parròquia de Sant Josep / alberto tallón

La mobilització local davant del repte humanitari derivat de la guerra a Ucraïna està sent majúscula i les diferents campanyes de recollida de material s’han vist desbordades. Institucions com Càritas i Creu Roja accepten exclusivament donatius econòmics, donada la complicació logística i el cost que comporta desplaçar material fins a la frontera ucraïnesa.

A la ciutat, entitats, comerços i ONG s’han mobilitzat per recollir roba, aliments i material sanitari. És el cas de la botiga Espacio Sagrado Tus Cosas, del carrer de Colom. En col·laboració amb l’ONG Vida Significativa, han fet una crida a la solidaritat i la resposta ciutadana ha permès omplir els locals dels promotors i, de retruc, també la sala gran de la parròquia de Sant Josep.

La botiga i l’església estan molt a prop i algunes persones han deixat per error les seves aportacions a la parròquia, que ha obert la seva sala gran per emmagatzemar el material.

A la botiga Tus Cosas “hem recollit molt material i dimecres vam omplir tres furgonetes que van portar les donacions fins als punts de recollida amb destí a Ucraïna de Vilobí d’Onyar i Santa Cristina d’Aro”, explica Paola Paredes, responsable de la botiga.

Ahir, mossèn Jordi Fàbregues, rector de la parròquia de Sant Josep, mantenia una reunió amb la comunitat i amb la Fundació Educativa Terrassa per definir què fer a partir d’ara amb el material. Les parròquies egarenques s’ajusten al criteri de Càritas Diocesana, que ha optat exclusivament per la recollida de donatius econòmics.

La botiga Alicia Moda y Costura, amb seu al número 107 de la carretera de Matadepera, s’ha vist també desbordada aquests dies per la resposta de la ciutadania. “Una clienta ucraïnesa que viu a Olesa em va demanar el favor de recollir aliments i roba per als compatriotes que arribaven procedents de la guerra”, explica Coral Pérez, propietària de l’establiment. “Ella va fer córrer la petició entre les seves amistats, jo a la botiga i la meva filla a l’escola, i el primer dia a la nit ja no cabia res més a la botiga.”

Coral comenta que ja han fet dos enviaments de joguines, roba i aliments al Casal de la Cultura d’Olesa, on ha arribat un primer contingent de 50 refugiats i esperen l’arribada imminent d’un segon.
“Estic sorpresa per la resposta de la gent -comenta la Coral. Esperava que estaria conscienciada, però mai hauria imaginat una allau tan gran i tan ràpida. Ha estat brutal.”

La clienta ucraïnesa fa més d’una dècada que viu a Terrassa, on treballa. Recentment, s’ha desplaçat amb la seva parella a viure a Olesa, on centralitza la seva iniciativa d’acollida. “Ara bàsicament demanen alimentació, material d’higiene, sanitari i joguines -explica Coral. Hem rebut molta roba i està costant molt classificar-la.”

També demanen famílies d’acollida per a les persones que arriben des d’Ucraïna. “A mi això ja se m’escapa -admet la comerciant. Rebre a casa mares amb criatures, amb altres costums i un altre idioma… Crec que és un procés que s’ha de fer bé, no des d’una botiga.”

La tercera de les moltes iniciatives solidàries a la ciutat la lidera l’associació Grupo de Apoyo Solidario (G.A.S.), que diumenge farà una jornada de recollida d’aliments i material mèdic i d’higiene personal. El punt de recollida serà al búnquer de G.A.S. al número 106 del carrer de la Mare de Déu del Carme. El material anirà a Sant Joan de Vilatorrada, on l’Ajuntament col·labora amb les famílies ucraïneses.

Ajudes ajustades a les necessitats

La Generalitat i les ONG han fet una crida que els ajuts s’ajustin a les necessitats per evitar el malbaratament. Pel que fa a les ajudes a la zona en conflicte, és preferible fer-les a través de les ONG que són al territori i coneixen les necessitats. Caldrà mantenir-les en el temps, afegeixen. El conflicte durarà.

La recollida de material humanitari per a Ucraïna desborda les ONG
To Top