Terrassa

El comboi dels infants ucraïnesos ja viatja cap a Terrassa

Els infants ja han recorregut tota Ucraïna, han travessat la frontera polonesa sense problemes i s’han retrobat amb la delegació egarenca de l’ONG TANU

A la foto, els infantis i els monitors ja superada la frontera ucraïnesa, en territori polonès. El grup espera per pujar als autocars que el portarà cap a la ciutat de Terrassa

Els nens i nenes de Nikopol que l’ONG TANU treballa per treure d’Ucraïna ja viatgen cap a Terrassa, El comboi amb dos autocars va sortir de la ciutat ucraïnesa dissabte a primera hora de la tarda i vàries fonts confirmen que ja han superat la frontera de Polònia i es desplaça en direcció a Catalunya.

Un centenar de persones formen part del comboi, integrat per poc més de 90 nens i nenes i els monitors de la fundació De todo Corazón, la filial de TANU a Nikopol. La seva presidenta, Olga Pastujova, ha estat l’encarregada de tramitar la documentació necessària perquè els petits poguessin abandonar el país i és també la responsable de la cura del grup d’infants, que acompanya personalment fins a Terrassa.

Regidora de l’Ajuntament de Nikopol, el seu paper és clau en la tasca d’ajut a les famílies desfavorides i als seus infants i ara ha estat decisiu en l’organització de l’evacuació dels més de 90 nens i nenes. Trenta es retrobaran a Terrassa amb les famílies d’acollida amb les que han compartit estiu i festes de Nadal durant els darrers anys. Els 60 restants arriben per primera vegada a la ciutat, on seran rebuts per noves famílies disposades a donar los aixopluc.

Els petits van arribar sense problemes a la frontera de Polònia, després d’un recorregut a marxa lenta, expliquen, i desproveïts dels aparells mòbils.

Per raons de seguretat, els dispositius van ser apagats durant tot el trajecte per territori ucraïnès per evitar el risc que interceptessin el senyal per part de l’exèrcit rus.

Passades les 10 de la nit de diumenge, el comboi procedent de Nikopol ja havia superat el pas fronterer, entrat en territori polonès i esperava per pujar als autocars terrassencs. Una delegació de l’ONG TANU s’ha desplaçat a la frontera ucraïnesa per recollir els infants i portar-los cap a Terrassa.

El trajecte l’han fet sense dispositius mòbils, per evitar el risc de ser interceptats per l’exèrcit rus

Els infants i els adults que els acompanyen van haver de passar per tots els tràmits fronters, incloses les hores d’espera a temperatures sota zero. El grup ha passat una primera nit a prop de la frontera polonesa, on després de fet prop de mil quilòmetres en autocar van poder dormir a un hotel.

Al comboi dels nens de l’ONG TANU no s’han pogut incorporar finalment els infants vinculats a l’ONG que es troben a la capital Kyiv i els seus entorns. L’operatiu del desplaçament no ha pogut resoldre amb seguretat l’arribada dels petits als autocars.

A Terrassa, TANU té a punt un dispositiu d’acollida en coordinació amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), que supervisarà tot el procés d’acollida especialment amb les noves famílies. És molt important que l’arribada a les noves llars i l’adaptació a una nova família i a un nou entorn social es faci de la manera més natural i menys traumàtica.

L’ONG ha fet les darreres setmanes una crida a l’acollida d’emergència a la qual han respost moltes més famílies que nens arriben. El cupó de candidats es va tancar fa dies, tot i que es manté una llista de famílies candidates en reserva per si cal fer algun relleu.

Entre les noves famílies d’acollida egarenques hi ha ciutadans ucraïnesos que s’han ofert per acollir i fills adults d’antigues famílies acollidores, que van viure l’experiència com a germans i ara volen repetir-la com a pares.

Quí atén als que arriben per lliure

Els telèfons de Creu Roja no deixen de sonar a Barcelona i també a Terrassa. Són persones procedents d’Ucraïna que han arribat pel seu compte, amb l’ajuda de particulars o familiars, i que demanen ajut. No formen part dels circuits de les ONG ni dels contingents que gestiona la Generalitat i necessiten ajuda per alimentar-se, portar els nens a escola i anar al metge. El repte pot ser majúscul els pròxims dies, comenten des de l’assemblea local de Creu Roja. “Ja estem col·laborant amb la Generalitat en el dispositiu d’acollida de famílies a l’aeroport del Prat i a l’Estació de Sants -explica Loli Bordes, coordinadora de l’assemblea local -. Ara esperem un protocol per atendre les persones que van arribant i que ens demanen ajut”.

To Top