Visibilitzar el paper de la dona a la ciència, fomentar les vocacions científiques entre les nenes, generar referents i trencar estereotips. Aquestes han estat les línies principals de la Jornada Dones, Ciència i Tecnologia (WSCITECH22), que s’ha celebrat aquest divendres al Vapor Universitari de Terrassa per preparar i assentar les bases de la 3a edició del Congrés Dones, Ciència i Tecnologia que, amb caràcter bianual, té previst celebrar la seva tercera edició a Terrassa l’any vinent.
L’acte, amb unes 200 persones inscrites, ha comptat amb la ponència de diverses dones que treballen en aquest sentit i que han presentat diverses iniciatives que busquen un canvi de paradigma en el món científic i tecnològic.
“Volem posar sobre la taula aquells elements clau que ens han d’ajudar a visibilitzar la tasca de les dones en els àmbits científic i tecnològic”, ha explicat Eva Fernández , representant del comitè organitzador, que ha recordat que aquest “segueix sent un món molt masculinitzat”, sobretot pel que fa a les enginyeries.
Segons ha destacat Verònica Tercero, coordinadora de l’estratègia NewSpace del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, l’ocupació femenina en el sector aeroespacial és d’un 24% a nivell mundial, d’un 21,9% a nivell europeu, i d’un 27% a escala catalana però en càrrecs directius, aquests percentatges són encara més baixos.
Per intentar donar la volta al mitjó, l’estratègia NewSpace compta amb el Pla DonaTIC, que vol fer les vocacions aeroespacials atractives per al talent femení, augmentar la visibilitat de la dona en l’àmbit aeroespacial i promoure una participació plena i efectiva de les dones amb vocacions aeroespacials en la presa de decisions i l’emprenedoria.
Qui també treballa en aquest sentit però en un àmbit més ampli és la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), amb la iniciativa “#100tífiques: xarxa de dones RDI per a inspirar nens i nenes“. Més de 400 científiques tant d’empreses com d’entitats de recerca van visitar més de 400 centres educatius en l’última edició però el projecte també consisteix en crear una xarxa de professionals per fomentar la superació d’estereotips entre elles.
Un dels punts claus per a les ponents d’aquesta jornada és la creació de referents. “Si pensem en una persona que es dedica a la ciència pensem en un home blanc, cis, heterosexual i una mica boig. Molts homes que s’han pogut dedicar a la ciència i se’ls ha reconegut la seva tasca responen a aquest estereotip i les pel·lícules i els dibuixos estan perpetuant aquest model”, ha lamentat Patrícia Canut, de l’entitat Luciferases. Al llarg de la història, però, hi ha hagut moltes dones que s’han dedicat a la ciència, ha destacat Canut, que ha manifestat la necessitat de lluitar per trencar el cercle de falta de referents en la infantesa, la síndrome de la impostora en la joventut i els efectes Matilda i Tisores en l’adultesa.
En la jornada, però, també s’ha parlat de canvi climàtic i de la poca presència de dones en la presa de decisions. “Les solucions no poden ser només masculines”, ha defensat la física i oceanògrafa, Anna Cabré.
En l’àmbit tecnològic, Pepi Garrote, assessora tècnica docent de l’àrea de cultura digital del departament d’educació i responsable de l’aplicació del Pla d’educació digital de Catalunya, ha defensat la importància de treballar per a l’accés a la tecnologia de les dones, educant-les en competències digitals per lluitar contra l’analfabetisme digital, que afecta sobretot a les dones.
La jornada ha estat organitzada per l’Ajuntament de Terrassa, en col·laboració amb l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual (Eseiaat), l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional (Euit) i la Càtedra Unesco de Sostenibilitat.