Terrassa

L’ONG TANU prepara l’arribada de 90 infants ucraïnesos

L’entitat s’ha vist desbordada per l’allau de famílies que han respost a la seva crida a una acollida d’emergència

Un grup d’infants atesos per la fundació De todo corazón a Nikopol, acompanyats per la presidenta de l’entitat, Olga Pastujova

A la seu de TANU fa dies que els telèfons bullen. L’ONG es troba immersa en una campanya d’acollida d’emergència que treballa per portar a Terrassa 90 infants ucraïnesos procedents de Nikopol. Les tropes russes avancen pel sud del país i setgen els entorns de la ciutat, ara amenaçada també pel bombardeig a la central nuclear de Zaporiyia, situada a pocs quilòmetres de Nikopol, just a l’altra banda del riu Dniéper.

“El bombardeig i l’ocupació de la central més gran nuclear d’Europa ho ha accelerat tot”, comenta Josep Muñoz, president de TANU. El seu equip tanca aquests dies la llista definitiva dels infants que viatjaran fins a Terrassa. Es tracta dels 30 nens i nenes que participen en el programa d’acollida familiar a la ciutat i que es retrobaran amb els seus pares i germans egarencs. El contingent el completen 60 infants més que sortiran per primera vegada de Nikopol en direcció a Terrassa.

Els infants de la fundació De Todo Corazón, a Nikopol, durant unes activitats d’estiu

En total, 90 criatures que deixaran als seus pares en un entorn de guerra per emprendre un viatge de cinc dies en autocar fins a l’altre extrem d’Europa.

A Nikopol Olga Pastujova, presidenta de la fundació De todo corazón, filial de TANU a Nikopol, ja ha tramitat els certificats de naixement dels infants i les autoritzacions familiars per al viatge, a banda de les certificacions notarials que acompanyen la documentació. A Terrassa, TANU ha fet una crida a la població per trobar noves famílies d’acollida i “la resposta ha estat brutal -comenta Muñoz-. Hem hagut de tancar la llista amb un centenar de llars i les trucades no s’aturen”. Des de TANU demanen paciència a les persones disposades a acollir. “Ara no podem respondre a tothom, però guardem els telèfons perquè és possible que els necessitem més endavant”.

3.500 quilòmetres recorreran els noranta infants ucraïnesos des de Nikopol fins a Terrassa. En autocar i en un context de guerra poden ser cinc dies de trajecte

La campanya d’acollida d’emergència de TANU avança en col·laboració amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat, que supervisarà tot el procés d’acollida, inclosa la gestió de places escolars, assistència sanitària i l’acompanyament a les famílies.

Totes hauran d’acreditar davant l’administració i de TANU la seva idoneïtat penal amb el certificat de penals i el certificat de delictes de naturalesa sexual, documentació que les famílies poden descarregar-se per internet.
Entre les noves llars d’acollida hi ha fills de famílies d’acollida que repeteixen l’experiència, ara com adults, i egarencs d’origen ucraïnès, a banda d’altres famílies disposades a atendre als infants ucraïnesos durant “un període incert –expliquen des de TANU. Aquesta és una situació extraordinària i, a diferència de les acollides tradicionals, que es concentren a l’estiu i al Nadal, ara no sabem quan es pot allargar l’estada dels infants a Terrassa”.

La fundació De todo corazón busca a Nikopol autocars per garantir el desplaçament dels 90 infants fins a la frontera amb Polònia. Els nens i nenes travessaran Ucraïna acompanyats de monitors de l’ONG, que continuaran l’acompanyament durant l’estada a Terrassa. TANU ja ha contactat amb diverses empreses de transport per assegurar la disponibilitat dels autocars que s’han de desplaçar fins a la frontera polonesa. No hi ha data tancada per al viatge, que podria ser en poques setmanes. “De seguida que tinguem la logística a punt els anirem a buscar”, afirma Muñoz.

Dos orfes atrapats amb la seva àvia als afores de la capital Kyiv

Dos petits orfes són en aquest moment la baula perduda de la campanya de rescat que té en marxa TANU en territori ucraïnès. Els nens viuen amb la seva àvia als afores de Kyiv i, en un entorn de guerra, no tenen manera d’arribar a Nikopol per pujar als autocars que viatjaran cap a Terrassa. Altres vegades els recollien a la capital, però el setge a Kyiv ara ho fa impossible. TANU treballa de valent per trovar la manera de portar-los a la ciutat.

L’ONG TANU prepara l’arribada de 90 infants ucraïnesos
To Top