Terrassa

La nova tendència de menjar ràpid arrela a Terrassa?

Amb els anys han crescut arreu del món els establiments de “take away”, pensats per consumir els aliments a peu de carrer. La nova moda té èxit a Terrassa o els egarencs segueixen preferint els costums mediterranis?

/ Alberto Tallón

Segur que la paraula “foodtruck” et sona. Probablement soni llunyana, més aviat d’Estats Units, Mèxic, Argentina o els nostres veïns europeus, com els alemanys o els anglesos. Es tracta del “menjar sobre rodes”, que es pot comprar a una caravana, i consumir directament al carrer per un preu més barat que asseure’s a un restaurant. Per aquest motiu els “foodtrucks” han tingut tant d’èxit als països mencionats, on la restauració sol rascar la butxaca.

Aquesta tendència ha crescut i variat segons la regió. Als països mediterranis, més que “foodtrucks” en caravanes que van canviant de lloc, els negocis en auge de menjar ràpid (que no necessàriament vol dir de qualitat inferior que el d’un restaurant) són establiments físics sempre al mateix lloc, però sense taules ni cadires per asseure’s, sinó destinats a servir aliments en format “take away”. La idea és la mateixa: aliments que es poden consumir al moment, de manera ràpida i directament al carrer mentre es camina, es parla per telèfon o es fan gestions dins del ritme frenètic i la rutina ocupada que la majoria de gent viu en la nostra època.

La idea dels “foodtrucks” va néixer com a alternativa als cars restaurants d’Europa i Estats Units

Però, quin paper té aquest costum a Terrassa? La nostra ciutat conserva les seves arrels mediterrànies i la tendència a menjar a taula, però la moda de menjar al carrer cobra importància i va convertint-se poc a poc en una opció més desitjada i convenient pels terrassencs.

La pandèmia del moviment

Segons el Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa, al nostre municipi predominen els establiments que ofereixen ambdues opcions: menjar dins i per emportar-se. Fa uns anys, el servei de “take away” existia, però predominava menjar a dins, tot i les presses que imposava la rutina. La pandèmia, però, ha tergiversat la situació.

Aquests dos anys de Covid-19 van portar restriccions que canviaven constantment en tots els sectors, inclòs el de la restauració. Propietaris d’establiments concorden que els terrassencs optaven més per consumir a casa o al carrer, per evitar confusions amb les hores d’obertura dels restaurants o l’obligatorietat d’ensenyar el passaport covid.

Les restriccions als restaurants per la Covid van fer créixer el consum d’aliments al mateix carrer

Així, la tendència de menjar ràpid ha anat creixent i molts locals d’alimentació s’han adaptat a la situació per sobreviure, oferint l’opció de “take away”. Empresaris emergents han vist l’oportunitat de crear el seu negoci de restauració exclusivament destinat a consumir a peu de carrer, similar a la tendència dels “foodtrucks”. Experts en nutrició es preocupen perquè afirmen que, si la nova tendència arrela, canviarien els nostres hàbits de consum alimentari. Només amb els temps, però, sabrem com evoluciona la moda del menjar ràpid a la nostra ciutat.

Terrassa per emportar

Farina Di taglio

El “take away” més italià. L’establiment del carrer Cremat, enfocat en menjar italià i especialment en pizza a talls, va néixer adaptant-se a la pandèmia i ofereix les dues d’opcions: consumir dins del mateix local, assegut amb taules i cadires, o bé l’opció que predomina, el “take away”. Álvaro Giménez, propietari, recalca que el punt d’atracció per as egarencs és el fet de poder-se emportar el seu tall de pizza preferit i consumir-lo al mateix carrer.

La Taquería

Tacos al pur estil mexicà. Tots els terrassencs de la zona ja saben què és “La Taquería”: el “foodtruck” de natxos i tacos de tots els tipus, aliments d’origen mexicà, que permet que els egarencs tastin un trosset de Mèxic a peu de carrer. El “foodtruck” es situa al costat de la benzinera Repsol, al passeig Vint-i-dos de Juliol, i està enfocada exclusivament al “take away”. En Roni, empresari mexicà, va portar el costum des del seu país.

Te quiero un huevo

Un “hot dog” al centre. L’establiment del carrer de la Font Vella havia introduït la idea de menjar a peu de carrer amb els ous i patates fregides. Ara ofereix també “hot dogs” o entrepans de frankfurt. El somni del propietari, Gabriel Bascuñana, sempre ha estat gestionar un “foodtruck”, però troba que a Terrassa, comparada amb altres ciutats mediterrànies, encara no ha arrelat del tot aquesta nova tendència.

Waffles Dicks & Pussy’s

Les extravertides postres de la passió. La marca que ven gofres en forma de penis -també coneguts com a “pollofres”- i vagina, ha aterrat a la Rambla d’Ègara per provar si la tendència del menjar a peu de carrer i les seves característiques postres extrovertides funcionen a Terrassa. El propietari, Manuel Domene, està satisfet amb la rebuda. Empra les xarxes per promocionar-se i arribar a públic jove, que té més tendència a menjar al carrer.

Ice Wave Terrassa

Les tires de gelat més divertides. La gelateria del carrer de la Font Vella ofereix gelats en forma de tires, que són un mix de salses i “toppings”. En Daniel Galeote, propietari d’Ice Wave Terrassa i d’un local de la marca a Sabadell i a Barcelona, explica que amb els gelats, la tendència de menjar a peu de carrer és més freqüent, però té èxit especialment a l’estiu. Tot i així, comenta que a Barcelona i Sabadell la moda ha arrelat més que a Terrassa.

El gust dolç i amarg dels experts

Especialistes en nutrició i del sector de la restauració opinen sobre la nova tendència de menjar ràpid a Terrassa

Maribel Arias, nutricionista: “Es perd el costum de menjar a taula i tot el que comporta”

L’especialista en nutrició Maribel Arias, propietària de la clínica de Terrassa “Nutremoción”, considera que els terrassencs ens estem “americanitzant”, amb l’hàbit cada cop més comú de menjar pel carrer. “Ens oblidem de tot el que suposa menjar a taula: parlar del menjar i connectar amb la família o amics”, expressa. L’experta explica que cada vegada bevem més i masteguem menys, i això té conseqüències per a la salut: “Si deixem de menjar de “cullera i forquilla” i ens acostumem a consumir aliments a peu dret, creem hàbits no saludables i guanyem pes”, afegeix. Per altra banda, Arias matisa que l’experiència d’adquirir menjar en un “foodtruck” és una bona alternativa per a l’oci, i alguns ofereixen menjar de qualitat i saludable. Insisteix, però, que no s’ha de convertir en un hàbit diari.

Maite Garcia, gremi d’Hostaleria: “L’opció de menjar pel carrer ja és una realitat del mercat”

Maite Garcia, vicepresidenta del Gremi d'Hostaleria de Terrassa

La vicepresidenta del Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa, Maite Garcia, analitza el canvi de realitat comercial que ha viscut Terrassa pel que fa al sector de la restauració. “L’opció del menjar per emportar-se i també al mateix carrer ja existia, però la pandèmia va fer que es convertís en una realitat necessària. Ara ja forma part del mercat”, diu. Garcia explica que durant aquests dos anys de situació extraordinària per la Covid-19, la majoria de restaurants de Terrassa s’han hagut d’adaptar per sobreviure. “Cada cop més restaurants van optar per començar a oferir el servei de menjar per emportar-se, i alhora, l’oferta dels establiments amb aliments destinats a consumir-se al moment i a peu dret va augmentar considerablement”, afegeix la vicepresidenta del Gremi.

La nova tendència de menjar ràpid arrela a Terrassa?
To Top