Els Mossos d’Esquadra han desmantellat una xarxa de tràfic de drogues que actuava a la presó de Brians 2 i que comptava amb la participació de funcionaris, interns i familiars dels presos. Els agents han detingut onze persones a qui se’ls atribueixen els delictes contra la salut pública per tràfic de drogues.
Entre els implicats hi ha tres funcionaris de presons i un professional del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE). El tràfic no només el feien a l’interior de la presó sinó també a Terrassa, Sabadell, Cornellà de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Hospitalet de Llobregat.
La investigació es va iniciar el mes de novembre de 2020 gràcies a la informació recopilada per l’equip de l’Àrea d’Informació i Seguretat de la Direcció General d’Afers Penitenciaris (DGAP) que apuntava a que interns del centre traficaven amb substàncies estupefaents, introduïdes des de l’exterior.
Els investigadors van poder determinar que els interns comptaven amb la col·laboració de familiars d’interns, treballadors del mateix centre i de reclusos que sortien de permís i que introduïen les drogues.
Un cop analitzada la participació i implicació d’algunes d’aquestes persones s’ha pogut acreditar que tres grups d’interns es dedicaven a aquesta activitat, cadascú amb la seva xarxa de col·laboradors. Fruit d’això es van interceptar algunes substàncies estupefaents després dels contactes íntims entre familiars (vis a vis) i del retorn d’interns provinents de permisos penitenciaris.
Detencions el 22 de febrer
El 22 de febrer de 2022 els investigadors van dur a terme set escorcolls domiciliaris, dos de trasters i armariets laborals i van detenir onze persones, entre les quals tres funcionaris de presons i un professional del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE). A aquestes persones se’ls va poder relacionar, bé amb la presumpta venda de substàncies estupefaents en la seva vida particular, bé amb el tràfic de substàncies a l’interior de la presó en el marc de l’activitat que es desenvolupa als tallers del centre.
Entre els detinguts, a banda dels treballadors del centre penitenciari, també hi ha familiars d’interns que participaven activament en la introducció de drogues al centre. A més, s’investiguen dotze interns a qui se’ls atribueix la recepció i distribució de les drogues a l’interior de la presó.
La vessant del dispositiu que afectava a l’interior del centre penitenciari es va dur a terme per part de funcionaris públics del mateix centre, en coordinació amb la direcció del centre, l’AIS i els Mossos d’Esquadra. Es van escorcollar diverses cel·les dels mòduls on habitaven els interns investigats. Molts dels reclusos van ser traslladats a altres centres penitenciaris amb la finalitat d’eradicar aquesta activitat delictiva.
Un dels grups investigats comptava amb la col·laboració dels seus familiars, assentats al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat que, paral·lelament, havia creat un entramat de venda de drogues “al detall” en aquest barri i que els reportava quantiosos beneficis.
Amb la informació obtinguda pel personal adscrit a la DGAP es va detectar com alguns dels funcionaris contactaven amb ex-interns penitenciaris o amb els seus familiars, amb els quals interactuaven o tenien tractes poc comuns, essent una pràctica poc habitual per part de personal del centre penitenciari.
Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció i Primera Instància núm. 6 de Martorell que va tutelar la causa, que va decretar llibertat amb càrrecs i mesures cautelars per a tots.